Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: [156] 2.0 TS co można zrobić by podnieść moc?

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

hmmm bez ruszania silnika to już mało co poprawisz. samym wydechem i kolektorem cudów nie zdziałasz

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

dlatego pytam co można zrobić ściąganie głowicy i zabawa nią może się źle skończyć jeśli ktoś to zrobi nie umiejętnie trochę się boję a nie ma może cieńszej uszczelki pod głowice co mogło by zastąpić planowanie?

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

generalnie jak ściągniesz głowicę to nie lepiej jej zrobić od razu? splanować sprawdzić zawory, wymienić uszczelniacze? wiesz robienie podnoszenia mocy tanim kosztem może ci się czkawką odbić

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

no tak dlatego też niektórych rzeczy boje się robić żeby tej czkawki nie dostać, ile kosztowało by zrobienie tego co mówisz?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Głowice może zrobić Ci Chojnacki, ale to kosztuje myślę ze kolo 1000 zl, ale za to możesz być pewny ze wszystko będzie zrobione porządnie i dokładnie.
    Do 170KM myślę ze modyfikacje kosztowne nie będą, wyżej już trzeba raczej inwestować w uturbianie/kompresor.

Czytałem kiedyś w gazecie "GT" test pod tytułem "BUDŻETOWY TUNING", w którym opisali Nissana Almere GTI. Etapem pierwszym było wymienienie wszystkich filtrów olejów i świec na nowe, sprawdzenie układu paliwowego itp. aby doprowadzić go do stanu fabrycznego.
    na hamowni wyszło coś kolo
    145KM i 168Nm
    wiec prawie seria (143KM 178Nm).

Po korekcie fabrycznych ostawień zapłonu i przestawieniu faz rozrządu, pozbywając się tłumika szmerów w dolocie i wstawieniu w jego miejsce rury o większej średnicy, poprawieniu dolotu zimnego powietrza, montażu wydechu o średnicy 63,5mm zamiast 52mm, zastąpieniu katalizatora restrykcyjnym zamiennikiem i wymienieniu seryjnego kolektora na kolektor 4-2-1 uzyskali
    156KM i 188Nm

Później splanowali głowice o 1,5mm (w firmie AUTOSZLIF w warszawie) zwiększając tym samym stopień sprężania i ponownie ustawili rozrząd i zapłon jak również wyregulowali owa głowice (zawory). Potem zamontowali większe wtryski i wydajniejsza pompę paliwową.
    Na koniec korekta programu sterującego pracą silnika pod nowe wtryski i wynik na hamowni:

167KM i 197Nm
    Dodam ze nie popsuli tymi zabiegami przebiegu momentu obr. jak i mocy.
    Tak wiec myślę ze bez turbiny i znacznego wzrostu spalania da się wyraźnie poprawić osiągi także w T.S'ie
    POZDRO
    Ostatnio edytowane przez Młody_Alfista ; 05-05-2010 o 18:29

Qubass
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    a co konkretnie robisz?
    Znaczy narazie nie chce zdradzac konkretow , wstepnie w planie grzebniecie w koncowym tlumiku i troszke w rurkach.

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Młody_Alfista Zobacz post
    Głowice może zrobić Ci Chojnacki, ale to kosztuje myślę ze kolo 1000 zl, ale za to możesz być pewny ze wszystko będzie zrobione porządnie i dokładnie.
    Do 170KM myślę ze modyfikacje kosztowne nie będą, wyżej już trzeba raczej inwestować w uturbianie/kompresor.

Czytałem kiedyś w gazecie "GT" test pod tytułem "BUDŻETOWY TUNING", w którym opisali Nissana Almere GTI. Etapem pierwszym było wymienienie wszystkich filtrów olejów i świec na nowe, sprawdzenie układu paliwowego itp. aby doprowadzić go do stanu fabrycznego.
    na hamowni wyszło coś kolo
    145KM i 168Nm
    wiec prawie seria (143KM 178Nm).

Po korekcie fabrycznych ostawień zapłonu i przestawieniu faz rozrządu, pozbywając się tłumika szmerów w dolocie i wstawieniu w jego miejsce rury o większej średnicy, poprawieniu dolotu zimnego powietrza, montażu wydechu o średnicy 63,5mm zamiast 52mm, zastąpieniu katalizatora restrykcyjnym zamiennikiem i wymienieniu seryjnego kolektora na kolektor 4-2-1 uzyskali
    156KM i 188Nm

Później splanowali głowice o 1,5mm (w firmie AUTOSZLIF w warszawie) zwiększając tym samym stopień sprężania i ponownie ustawili rozrząd i zapłon jak również wyregulowali owa głowice (zawory). Potem zamontowali większe wtryski i wydajniejsza pompę paliwową.
    Na koniec korekta programu sterującego pracą silnika pod nowe wtryski i wynik na hamowni:

167KM i 197Nm
    Dodam ze nie popsuli tymi zabiegami przebiegu momentu obr. jak i mocy.
    Tak wiec myślę ze bez turbiny i znacznego wzrostu spalania da się wyraźnie poprawić osiągi także w T.S'ie
    POZDRO
    Czyli jednym słowem musiałbym przyspieszyć plany sprzedaży auta i kupno AR 156 Sportwago 2.4 JTD chce ktoś moja kupić

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Czyli jednym słowem musiałbym przyspieszyć plany sprzedaży auta i kupno AR 156 Sportwago 2.4 JTD chce ktoś moja kupić
    Zadam pewne krótkie pytanie:
    DLACZEGO?

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Bo chce diesla no i chyba łatwiej się modyfikuje a jak się już włoży jakieś pieniądze to bardziej widać jak w benzynie

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

benzyny tanim kosztem najnormalniej na świecie nie da się "tuningować".
    wymiana wydechu bez ingerencji w podzespoły silnika daje mizerne rezultaty a czasem wręcz odwrotne do zamierzonych. bez wyłożenia tych około 3-4 tys. nic nie zyskasz.
    kub diesla lub 2.5 V6

Jest