Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Temat: Tuning-wasza fantazja

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

Silnik jest świetny gdy jest nowy i gdy mądrze się go serwisuje(jak każdą alfe)
    Panewki nie wycierają się same z siebie, Jeżeli olej będzie często zmieniany to żywotność nowego silnika jest wystarczajaca, problemem jest pompa oleju która po czasie się zużywa i daje niższe ciśnienie. Jej żywotność skraca brudny olej jak i wysoki przebieg. Gdy pompa słabnie cisnienie na pozostałych częściach maleje i te elementy się wycieraja-zużywają, A tych części jest sporo(wałki, panewki wałków równoważących, panewki itd) Gdy następnie zatrze się wał, ludzie przeważnie wymieniają tylko wał i panewki a pozostałe zużyte elementy nadal pozostają po czym po kolejnych tak jak piszesz 120tys panewki znowu się wycierają i dupa. To samo tyczy się TS-ów 16V. A więc wszystko zaczyna się od pompy. Lekarstwem na to jest remont głowicy, wymiana pompy oraz wymiana lub zaślepienie panewek wałków balansowych o czym mało który mechanik wie. Pompy oleju nigdzie już nowej nie kupisz jak i panewek na wałki balansowe a więc najlepiej je zaślepić co zwiększa ciśnienie oleju. Jakby nie bylo to Q4 jest trudnym autem do napraw silnika bo ogólnie silnik jest dosyć skomplikowany co utrudnia remont, wszystkiego jest tam naźgane co utrudnia wymiane jednej części którą aby wymieć trzeba rozebrac pół auta albo wyciągnąć silnik. alfa Q4 ma dyferencjał przy skrzyni przez co odkręcenie miski oleju wymaga wykręcenia całego silnika z napędem z auta. Także nie ma lekko.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

pompa nowa jest:-P zerknij na forum Fiata Coupe jest w PL nowa i na ebay.de
    balansy mam zrzucone...rewelacja w tym silniku dla mnie osobiscie jest mocna trojka-kazda impreza polega:-D mocowo podobna i ten dzwiek jak okreslaja wlosci ''16zaworowy Pavarotii''
    U mnie wal jest po szlifie i jak narazie cisnienie nie spada,olej zmieniam co 6 tys-jestem dobrej mysli:-)

Ale to nie tylko bolaczka FC,q4,Kappy czy Delty.Problem panewek jest bolaczka 200SX,180Sx czy Supry:-/
    Ostatnio edytowane przez Marian ; 18-05-2010 o 18:59

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

pompa jest na ebay.de za bodajże 350euro a w polsce nie ma tzn jest ale za 1000zł od lancii delty. W serwisie tez nie ma, można spróbować dopasować od innych modeli fiata ale w serwisie podali cene 720zł. Zrzucony pasek z wałków balansowych raczej nie podniesie ciśnienia, jedyne co to nie zużywasz ich dalej.
    Ostatnio edytowane przez h0se166 ; 18-05-2010 o 19:15

Mieszka w
    KPR
    Auto

Domyślnie

http://www.re5pect.pl/index.php?prod...t&prod_id=7898 chyba jest

Dlatego zamierzam zamowic zestaw ze Swidnika do zaslepienia ich i wywarzyc caly uklad dynamicznie ale to za jakis czas,narazie bella smiagam i do niej pcham pieniadze

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Marian Zobacz post
    a dostac wal nominal to jak znalezc dziewice
    Nieprawda Ostatnio znalazłem gdzieś zagramanicą nominał do Q4. Uprzedzając pytanie - nie, nie pamiętam gdzie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

właśnie nie wiadomo czy jeszcze aktualne po za tym 1000zł to sporo.
    zamierzam zamowic zestaw ze Swidnika do zaslepienia ich
    a ile to kosztuje? i czy mają już gotowe zestawy czy po prostu robią je na zamówienie i trzeba podać wymiary? Jezeli chodzi o zaślepke panewki to to zwykła tulejka o tym wymiarze albo może udało by się zaspawać Tigiem otwory w tych starych panewkach i wsadzić je spowrotem. Dodatkowo trzeba by było dorobić zaślepki na wyjścia wałków od strony rozrządu, jutro obejrze swój drugi blok od Q4 i pomyśle co i jak. W każdym bądź razie aby to zrobic musisz wyciągnąć silnik a we fiacie wystarczy wyciągnąć samą skrzynie.

Mieszka w
    KPR
    Auto

Domyślnie

ja slyszalem,ze pompa pasuje od Cromy 8 zaworowki a ile w tym prawdy to nie wiem:/
    polecam zalogowanie na forum FCKP bo nie znam szczegolow tego zestawu i napisz do Lukasza 16VT-ten co ma najmocniejsze 16VT w PL.On ma ten zestaw zalozony i wiele innych gadzetow.Nie sledze forum,poprostu odcialem sie od niego bo mam inny samochod w glowie(niestety nie w garazu-Gtv).
    Ostatnio edytowane przez Marian ; 18-05-2010 o 20:29

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

slyszalem,ze pompa pasuje od Cromy 8 zaworowki a ile w tym prawdy to nie wiem:/
    Też o tym słyszałem ale tej pompy również nie ma w sklepach
    polecam zalogowanie na forum FCKP
    hehehe kolego byłem tam zalogowany prawie całe 24godzin! Wyrzucono mnie po tym jak zwróciłem im uwagę na głupoty które tam wypisywali.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Powinna też podejść od Cromy Turbo. Podobno wał w cromie 8v i wał z całej rodziny fiata i lanci 2.0 16 V są zamienne więc pompa też powinna podejść. Jak znajdę chwilkę to sprawdzę dokładnie czy podejdzie.

Odnośnie szlifowania wałów 16V to po takim remoncie często do ponownego zatarcie dochodzi na skutek złego doboru panewek a dokładnie ich twardości.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto

Domyślnie

Powinna też podejść od Cromy Turbo
    W silnikach rodziny fiata wiele rzeczy między sobą pasuje ale co z tego jak nie da sie tego kupić.