A co sadzicie o JET? W łodzi raczej cieszy sie zla opinia...
A co sadzicie o JET? W łodzi raczej cieszy sie zla opinia...
jakiś czas temu był teścik w AŚ własnie paliw. testowano jeśli dobrze pamietam 98 różnych koncernów i mierzyli jaki to ma wpływ na moc.
wyszło że od najsłabszej benzyny (chyba Verva z orlenu) do najlepszej (98 Ultimate z BP) jest różnica aż (?) 2KM
test był przeprowadzany na chyba 115konnym aucie
ot taka ciekawostka![]()
1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70
i slusznie. Znam 3 auita ktore po tankowaniu tam przechodza w awaryjny . Bo tak.Napisał Siekier
A ja tankuje 98 na JET i zawsze na tej samej stacji benzynowej![]()
Bedac w PL rowniez leje 98 i szczerze mowiac roznica miedzy polska a niemiecka 98 jest zdecydowanie inna chocby nawet z tego wzgledu, ze na polskiej benzynie zrobie mniej kilometrow jak na tej niemieckiej.
Moj sasiad w Polsce (wlasciciel salonu Fiata) zawsze kiedy jest gdzies w okolicach granicy niemieckiej jedzie tankowac swoje auto do niemiec bo twierdzi, ze auto po zalaniu diesla niemieckiego zachowuje sie lepiej ,spala mniej i robi wiecej kilometrow niz na polskim dieslu. Takze cos w tym musi byc :wink:
Mi najbardziej pasuje stacja paliw Auchan ,bo tanio i zaraz przy pracy. Ale czy oby napewno paliwo ze stacji Auchan jest takie jak inne wachy... Z tego co czytałem to kontroluje te stacje Orlen i takie też mają paliwo. Taniej jest dlatego,ze sam tankujesz ,nie ma punktów i parówek :wink: Więc dla mnie chyba najrozsądniej byłoby tankować 98 na Auchan. Czy ktoś z Was także zastanawiał sie na takimi stacjami?
Ja osobiscie nie polecam stacji paliw typu auchan, Carefur czy jakos tak i inne badziewie budowane przy hipermarketach wiem z doswiadczenia ze paliwko z auchan a z orlenu sie rozni i autko przejezdza wiecej km co z tego ze taniej jak trzeba wiecej nalac zeby ten sam dystansik smignac pozatym znam kolesia (zeby bylo smiesznie manager w auchan), ktory juz robil remoncik kapitalny silnika ekspertyzy wykazaly ze z winy paliwka niestety nie wytoczyl stacji sprawy o zwrot kosztow naprawy bo laczylo by sie to odrazu ze strata pracy.
A ja od kilku miesięcy leje Shell V-Power. Cena tylko ciut wyższa i stwierdziłem, że pare zeta więcej na baku nie zrobi mi większej różnicy.
Do TSów dedykowana jest benzyna 95 i lanie np 99 oktanowej nie przynosi najlepszych efektów o czym sam się przekonałem. A na zwykłym V-powerze nie mam żadnych problemów.
A na koszt nalanej benzyny najlepszy jest taki sposób. Podjechać, nalać do pełna, nie patrzeć na licznik, zapłacić kartą i odjechać 8) I wszyscy szczęśliwi :mrgreen:
Ja wybieram glownie Neste, do Jeta mam uraz bo moj 126p rocznik 81 nie chcial jezdzic gdy tam zatankowalem(bylo to pare ladnych lat temu, uraz pozostal).
Pozdrawiam
U mnie potwierdzają się słowa adasco, po zalaniu 98 vervy na zimnym silniku zrobił sie straszny muł a wcześniej na 95 też z orlenu wszystko było ok i nie mulił. :roll:
P.S
a malczan idzie na wszystkim przynajmniej kumpla nawet na opale ( nie wiem jakim cudem ale byłem przy tym ) xD
ja słyszłąem od poprzedniego właściciela mojej belli żeby nie lać 98 tylko 95. Czy verva jest wyżej oktanowa?? Czy tylko to ze nie zawiera siarki. Ja leje na orlenie ja kjade do pracy. Jak wracam ok 6 rano to na neste bo fajnie bez kolejki i na wietrze się stoi
Pozdrawiam