Ja właśnie kupiłem sobie zestawik Well-Done.. zamontowałem i wszystko gra.. Dam znać jakby coś się działo, ale mam nadzieję, że zestawy kosztujące 800zł są jednak solidne..
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1075212182
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
ja tam za tydzień wjeżdżam na zakładanie xenonów bo normalnie już nie wytrzymuje bez nichnawet na zwykłe lampy zakładam.
Tak to jest wtyczka do czujnika poziomowania
Trochę odgrzeję temat, ale może komuś się przyda ta informacja... a więc żeby zamontować ORYGINALNE ksenony w miejsce zwykłych reflektorów trzeba:
1. kupić ksenony
2. włożyć je w miejsce zwykłych lamp
3. podłączyć do standardowych wiązek i wtyczek
4. done*
Oczywiście jest to wersja bardzo skrócona, ale napisałem po to, żeby uświadomić szukających (taka informacja była by swego czasu dla mnie bardzo pomocna), że nie trzeba nic przerabiać w instalacji (kable, wtyczki), żeby ksenony świeciły!Co więcej, działa procedura startowa (poziomowanie)*, działają światła "długie", czyli opcja bi-xenon i wszystkie inne.
A teraz co oznaczają gwiazdki. Oczywistym jest, że według prawa do reflektorów ksenonowych trzeba mieć również spryskiwacze reflektorów, oraz układ samopoziomowania. Stąd gwiazdki, ponieważ oczywistym jest że oprócz samego montażu lamp, trzeba samochód w te rzeczy doposażyć. Chyba, że ktoś chce ryzykować problemy z policją, lub diagnostą przy badaniu technicznym. Trzecia rzecz, do kompletu to panel sterowania światłami (halogenami) znajdujący się z lewej strony deski rozdzielczej. W wersji ze zwykłymi lampami ten panel ma pokrętło do regulacji świateł. W wersji z ksenonami pokrętło to nie występuje. Więc, żeby był komplet panel ten także należy wymienić.
Słowem, gdyby ktoś chciał u siebie oryginalne ksenony montować i potrzebowałby dokładniejszego info, zapraszam na priv, postaram się pomóc
P.S. Dodam jeszcze, że operacja jeśli chodzi o koszty, nie jest taka przerażająca. W zależności od cen gratów, na 100% wyjdzie taniej niż 3900pln w salonie przy zakupie samochodu. Przy dobrych wiatrach i dobrych cenach... ułamek tej ceny!Oczywiście nigdy nie tak tanio jak HIDy, czy inne wynalazki, ale jak to mówią... coś za coś
![]()
Pozdrawiam Camil
ok Panaowie troche odświeżam ten temat bo mnie nurtuje....kupno ksenonów orginalnych to nie jest takie hop-siup bo to jest ze 2000pln. , wiec znowu zaczynam myslec nad "hid-ami",widzialem tanie i te drogie za 800pln i mam dylemat... nie chodzi tu o 200pln a 800 bo tyle jestem w stanie poswiecic...interesuje mnie raczej czy w tych przeróbkach nie trzeba nic ciąć(w pokrywach) zeby doprowadzic przewody bo chciałbym jak najmniej ingerowac...?? bo ogólnie to i tak bez wyjmowania światel i zderzaka sie nie obedzie ....a montował ktos spryskiwacze??bo tez jestem ciekaw czy duzo z tym roboty i czy wogóle warto??
z góry dzieki
No kabelki trzeba jakoś doprowadzić.. ja wyfrezowałem w pokrywkach otworki.. a w zestawie masz gumki (uszczelki), które się na takie otworki wpina, by była szczelność..
Na pewno jest inny zbiorniczek (większy) i z wejsciem na drugą pąpkę.. poza tym jak spryskujesz szybę, to automatycznie też światła.. ale na światła płyn pod wysokim ciśnieniem idzie tylko chyba 2-3 sekundy i coś musi tym także sterować..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
czyli tak jak myslałem bez ciecia otworków sie nie obedzie...a poziomowanie reczne wtedy dziala?? czy lepiej jest poszukac tej wtyczki pod nadkolem ??