Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: Pompa wody Bugatti czy ktoś o tym słyszał lub ma dośw. ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Plastik łatwiej pęka niż metal, przez co pompa przestaje pracować. Same łopatki nie maja znaczenia.

Osobiście uważam iż nie ma znaczenia z czego wykonana. Jak ma być felerna to będzie taka. Montuje oryginalne plastikowe i zawsze jest ok.

Wydymione samsungiem.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jak wymieniałem fabrycznie zamontowaną pompę w swoim TS-ie po 13 latach eksploatacji to miała wirnik plastikowy i był w doskonałym stanie. Na wymianę kupiłem pompę bugatti z plastikowym wirnikiem i na razie chodzi 5 lat bez żadnego problemu. Ja myślę, że jeśli jakieś podrabiane chińczyki mają wirniki plastikowe to można się ich obawiać, ale nie w przypadku pomp bugatti.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Co do trwałości pomp z metalowymi wirnikami to bym polemizował, ostatnio miałem wymianę rozrządu i poprzednia pompa rozszczelniła się na osi wirnika (patrząc na rozpiskę napraw poprzedniego właściciela, to wychodzi przebieg ok. 55k km). Ja do swoich Alf montowałem przeważnie pompy Airtex z plastikowym wirnikiem, raz jak dobrze pamiętam montowałem pompę Bugatti z metalowym wirnikiem - dla mnie różnicy nie było. Może dlatego, że ja pompę wody zawsze wymieniam wraz z rozrządem po ok. 60k km (wychodzi średnio co dwa lata wymiana). A słyszałem, że co niektórzy wymieniają pompę wody co drugą wymianę rozrządu, już nie wspomnę o hardkorowcach co wymieniają rozrząd co 120k km i się dziwią potem, że plastikowe wirniki w pompach im pękają

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 SW 2.4JTD CF2 136KM 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Lukas-182 Zobacz post
    A słyszałem, że co niektórzy wymieniają pompę wody co drugą wymianę rozrządu, już nie wspomnę o hardkorowcach co wymieniają rozrząd co 120k km i się dziwią potem, że plastikowe wirniki w pompach im pękają
    No i sam potwierdziłes to co pisałem wcześniej, twierdzisz że plastik ok ale nie wytrzymuje 120k - nie mówię że ktoś ma wymieniać pompę co tyle km...

W Mercedesie mam metalowa pompę fabryczna czyli prawie 20lat i ma się dobrze...

Co to w ogóle za wyczyn na pompie 120k...

A co do wymiany pomp to od znajomego mechanika wiem że w Polsce nie jest tak kolorowo jak to wszyscy na forach piszą, niejednokrotnie się słyszy jak ktoś rozrząd z pompą po 200k wymienia (znam autentyczny przypadek wymiany rozrządu po takim przebiegu w JTD i nic złego z nim się nie działo - był w dobrym stanie), poza tym wystarczy wejść na aledrogo i zobaczyć ile zestawów rozrządu bez pomp się sprzedaje...

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez przemo832 ; 04-11-2017 o 13:46

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lukas-182
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm 552k DuckPower

Domyślnie

Ja przy moich interwałach wymiany rozrządu nie widzę różnicy między metalowym i plastikowym wirnikiem (co 60k km), dla mnie to bez różnicy. Co do wymiany rozrządu po 200k km to gratuluje farta właścicielowi autka Widziałem rozrządu po 120k km, po 170k km. Po 120k pasek miał jedynie starte napisy, ale stan łożysk już ewidentnie wskazywał, że się kończą. Rozrząd po 170k km, tu akurat volvo V40 1.8 benzyna, pasek poszarpany, łożyska już hałasowały, to był ostatni moment aby ten rozrząd wymienić, dodam, że rozrządy na firmowych częściach INA, SKF, Dayco, Contitech.

Pompę wody przy wymianie rozrządu traktuje jako kolejne koło napędu paska rozrządu, wiec jak wymieniam napinacz, rolkę prowadzącą to dlaczego by nie wymienić też pompy