Ja 1.4 jeżdżę generalnie tak, że na zimnym silniku jest w miarę (na ile pozwala moje rozorane sprzęgło) dynamiczne ruszenie, od razu dwójka, do 3 tys, trójka, do 3 tys i tak kolejno, na piątce jadę zwykle w przedziale 2-2,5 tys po mieście. Na ciepłym zaś dwójką zwykle lecę do 3,5-4, trójką podobnie, czwórka w zależności od prędkości jaką chcę uzyskać, jak ją uzyskam, dopiero piątka. Spalanie 8-9l, do niedawna było 10, ale to przez zapieczone hamulce z tyłu. W trasie zaś, staram się jak najszybciej osiągnąć prędkość przelotową (zwykle 110), nie przekraczając 4 tys obrotów na każdym biegu - spalanie mniej niż 7 bez problemu. Aha, i pedał gazu w benzynie ma dwie pozycje - albo "ledwo dotykam", albo "podłoga" (nie stosować w dieslach, tu odwrotnie - trzeba przyspieszać płynnie, depnięcie tylko w celu zyskania overboosta). No i wyprzedzanie - redukcja, często o dwa biegi, bo z racji charakterystyki TSa często nijak inaczej nie idzie się załapać w powerband.
- zbyt duży moment obrotowy przekazany gwałtownie na dwumas (np strzał ze sprzęgła),
- jazda "grandpa style" bo skoro czujesz wibracje od silnika, to znaczy, że tłumik drgań skrętnych czyli dwumas, także od nich obrywa,
- gwałtowna zmiana warunków pracy - strzelasz ze sprzęgła, palisz gumę, dwumas dostaje po dupie, ujmujesz gazu, odzyskujesz trakcję, dodajesz gazu, a dwumas znowu dostaje
- podejrzewam, że z niesprawnym sprzęgłem też się nie lubią
Tak mi przyszły na myśl na szybko, na pewno jest więcej. To wszystko wynika z faktu, czym jest osławione koło, czyli w uproszczeniu dwóch różnych kół zamachowych połączonych gumą. Na szczęście - takich rzeczy Alfisti chyba nie robią![]()
Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 08-07-2010 o 15:54
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
A jak obroty podczas zmiany biegu nie spadają o te 700 tylko 200-300?
O ile spadają to zależy od przełożenia skrzyni. Jeśli jeszcze trochę zmieniają się już po puszczeniu pedału sprzęgła to znaczy, ze to ostatnie jest do wymiany ("slizganie się" sprzęgła)
Obroty spadają w zależności od przełożeń w skrzyni i obrotów do jakich dokręcamy silnik. Jak bieg zmieniamy przy 2000 to obroty spadną nam o 500 obr to przy zminie biegu przy 4000 obroty spadną nam o 1000 obr. Oczywiście mówimy o tych samych biegach nap z 4 na 5. Na niskich biegach spadek obrotów jest dość znaczny, natomiast na wyższych biegach jest mniejszy. Obroty mogą spaść o 200-300 po zmianie biegu przy niskiej prędkości obrotowej na wysokim biegu np. z 5 na 6 przy powiedzmy max 2000 obr. (wszytsko zależy od zestopniowania skrzyni).
Podejrzewam ślizgające się sprzęgło i to w 99% raczej one.
Potrzebuję porównania. np 5 bieg 90/100/150 km.h Na dniach będę robił i chcę mieć pewność w 100%![]()