Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Temat: Czy w 156 1.6 jest wariator??

cybervampir
    Gość

Domyślnie

Ja też miałem wymieniony zaraz po zakupie zimą rozrząd bez wariatora. Ponieważ zaczął jednak strasznie klekotać to zakupiłem wariata na allegro ( ok 400 zł ) i oddałem do ASO fiata. Teraz autko jest bardziej dynamiczne. Jest jednak zaleta zepsutego wariatora mianowicie autko wtedy pali naprawdę symboliczne ilości paliwa Mi ze zużytym wariatorem na trasie Biała Podlaska - Rybnik ( ok 530 km ) przy prędkościach często przekraczających 130km/h, 2 os., bagaż i włączona klima wyszło dokładnie 6,5 L/100 km a po wymianie zużycie wychodzi o ok 1 - 1,5 l. większe

amon
    Gość

Domyślnie

Co do wymiany rozrządy, to mi poleciał przy 60tyś km na oryginalnych częściach. Robiony w ASO Carserwis. Mianowicie poleciały trzy ząbki na oryginalnym pasku rozrządu. Dobrze, że zastukał przy rozruchy silnika i dzięki szybkiej reakcji z STOP motor Po kilku godz. niepewności okazało się, że silnikowi nic się nie stało.

Po reklamacji i zadośćuczynieniu w ASO dostali zjoby i założony został zestaw SKF i śmiga bez problemu. Dodam, iż to był ostatni mój kontakt z niby autoryzowanymi serwisami, gdzie pracują praktykanci w wieku 18lat, rozglądający się tylko, co wykraść z samochodu klienta i sprzedać na Allegro.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał cybervampir Zobacz post
    Ja też miałem wymieniony zaraz po zakupie zimą rozrząd bez wariatora. Ponieważ zaczął jednak strasznie klekotać to zakupiłem wariata na allegro ( ok 400 zł ) i oddałem do ASO fiata. większe
    Czyli wystarczy kupić wariator oddać do mechanika i oni go wymienią bez uszkodzenia pozostałych elementów w rozrządzie?? Zauważyłem jeszcze że bella mi pali trochę więcej i nie ma chyba tyle mocy co powinna. Wkręca się na obroty dobrze ale nie ma takiego odejścia. Ale może po prostu jestem już przewrażliwiony na jej punkcie. I tylko nasłuchuje odgłosy silnika u mnie nic nie klekocze tylko ten pasek czasami się odezwie. Więc nie wiem czy wymieniać. Z drugiej strony za 2tyg wyjeżdżam do Italii i będę tam pracował do końca roku, a Alfą będzie jeździć moja siostra do pracy. Więc pod moją nieobecność chciałbym aby Alfa była w 100% dopieszczona. Znam moją siostrę i ona jak coś zrobi to dopiero jak coś padnie w aucie:/

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

po mojemu nie bardzo ta wymianka bez ruszania rozrządu
    wariat jest na rozrządzie
    ( i dla tego zaleca się wymianę wraz z rozrządem )

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Nr:
    ZAR932000*00011412
    ENGINE-MOTORE: 67601
    Version: 932A4000 09
    Nr PER RICAMBI 0016824

---------- Post dodany o godzinie 10:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:23 ----------

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    po mojemu nie bardzo ta wymianka bez ruszania rozrządu
    wariat jest na rozrządzie
    ( i dla tego zaleca się wymianę wraz z rozrządem )
    No właśnie tego się obawiałem

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ENGINE-MOTORE: 67601 - jak się nie mylę to wersja 120 koni
    czyli masz ( powinieneś mieć ) wariator

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

No właśnie wariator pewnie jest. Mechanik strzelił gola do własnej bramki. To teraz będę myślał co dalej. I pewnie bez dodatkowych kosztów się nie obejdzie. Cieszę się, że chociaż na was można liczyć.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post

No właśnie tego się obawiałem
    ale spokojnie
    są tacy co zakładają ten sam pasek po kilka razy
    ja tam jednak wyznaję zasadę że paska rozrządu dwa razy się nie zakłada
    ale rolki itp można ruszyć
    po prostu znowu skasują cię sporo za robociznę ( plus pasek )
    i dla tego lepiej wariata zmieniać przy wymianie rozrządu jak już daje o sobie znać ), coś jak z pompą wody

p.s.
    nie mam zielonego pojęcia jak wygląda wymiana samego wariatora co trzeba zdemontować a czego nie

Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    i dla tego lepiej wariata zmieniać przy wymianie rozrządu jak już daje o sobie znać ), coś jak z pompą wody

p.s.
    nie mam zielonego pojęcia jak wygląda wymiana samego wariatora co trzeba zdemontować a czego nie
    No właśnie tylko że u mnie wariat chyba się jeszcze nie odzywa bo ja tam niczego nie słyszę. Dla pewności pojadę do tego gościa od 166 i niech on osłucha mi silnik może on coś dorzuci nowego i powie co z tym ewentualnie zrobić.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

jak nawet na zimnym silniku zaraz po odpaleniu nie słychać "klekotu" ( coś jak diesel ) to nie masz czym sobie głowy zawracać