Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 110

Temat: Jtd 16V kopci na czarno

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Cos musi byc przyczyna ,skoro obu nam stalo sie to wlasnie po peknieciu tego weza, ja zauwazylem, ze jak dam belli dobrze po garach ,zrobie probe czerwonego pola na 2-ce i 3-ce, porzadnie ja przegonie to dymienia calkowicie prawie nie widzac, czyli cos musi byc na rzczy
    U mnie też tak jest, i coś czuje że sie tego nie pozbęde. Powiedz mi, czy wymieniłeś przewód na oryginalny gumowy czy zrobiłeś z twardej rury? Może tu tkwi błąd.. Chociaż wydaje się że sztywny przewód jest lepszy bo nie puchnie i autko powinno się lepiej zbierać. A i jeszcze czy sprawdzałeś może na komputerze jaką masz temp. silnika? U mnie wskaźnik pokazuje ok 60 stopni, przekłamuje bo na kompie widać że termostat otwiera się przy 77stopniach potem spada do 73 czy coś koło tego, może przyczyną jest niedogrzany silnik, i dopiero jak mu damy popalić to sie zebrana sadza z wydechu (katalizatora) wypala?

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Wąz mam oryginalny gumowy ,a temperatury nie sprawdzalem na komputerze ,wskaznik pokazuje u mnie okolo 70 zawsze ,w miescie jak pojezdze troche to miedzy 70-80 ,w korkach jak postoje to podejdzie pod 90 ,ale zaraz spada ladnie jak rusze...pojecia nie mam czy wine za dymienie ponosi temperatura silnika, ja kompletnie nie mam o tym pojecia :/

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Umnie bylo dymienie i strasznie nieprzyjemny,gryzący zapach (typowo spalinowy ale o wiele mocniejszy,że aż w garażu nie szło ustać) ,jak się okazało ustawienie kąta wtrysku było zło.Magik poklikał w kompie (również przy nowym programie do alfy) i jak ręką odjoł.KOlega miał podobny przypadek ,spece wyregulowali mu siłownik turbo i również kopcenie ustało,chociaż u ciebie ładowanie jest 2,3 bar czyli wzorcowe.Stawiam na nieprawidłowy kąt wtrysku.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 04-10-2010 o 09:25

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Umnie bylo dymienie i strasznie nieprzyjemny,gryzący zapach (typowo spalinowy ale o wiele mocniejszy,że aż w garażu nie szło ustać) ,jak się okazało ustawienie kąta wtrysku było zło.Magik poklikał w kompie (również przy nowym programie do alfy) i jak ręką odjoł.KOlega miał podobny przypadek ,spece wyregulowali mu siłownik turbo i również kopcenie ustało,chociaż u ciebie ładowanie jest 2,3 bar czyli wzorcowe.Stawiam na nieprawidłowy kąt wtrysku.
    Z tym kątem wtrysku to chyba nie w JTD. Ciekawe co tak naprawde zrobili na tym kompie.

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Przyjacielu właśnie, że tak bo widziałem na własne oczy jak tuner przesunoł kąt chyba o 1 stopień na minus (ale nie jestem pewien).Powieidzał mi,że tak mają alfy 159 po wycięciu DPF,że smród ze spalin po takiej operacji jest straszny ja ki kopcenie.Receptą na to jest właśnie zmiana kąta wtrysku.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Przyjacielu właśnie, że tak bo widziałem na własne oczy jak tuner przesunoł kąt chyba o 1 stopień na minus (ale nie jestem pewien).Powieidzał mi,że tak mają alfy 159 po wycięciu DPF,że smród ze spalin po takiej operacji jest straszny ja ki kopcenie.Receptą na to jest właśnie zmiana kąta wtrysku.
    dobry tuner wszystko zrobi z tym wtryskiem, ale normalnie kąta wtrysku się w tym silniku nie ustawia

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

A to przepraszam,mozliwe że masz rację.Umnie poprostu spaliny strasznie śmierdziały,kopcenie też było spore .W tej chwili mogę stać w zamkniętym garażu i praktycznie nic nie czuje ,no może troszke ale w normie,jest bardzo duża poprawa na plus,aha przy okazji znikneło udręczające falowanie obrotów na luzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

to jak chłopaki z tym dymieniem?
    Bo mam podobnie:
    1. Nie kopci na wolnych, dopiero jak się wystartuje to pusci dymka, poźniej czysto.
    Ostatnio dymienie nasiliło się jak ja porządnie przegonię.
    2. Spaliny są bardzo śmierdzące, w zamkniętym pomieszczeniu nie do wytrzymania. (pomimo braku dymienia)

Dym czarny, silnik oleju nie bierze, przebieg nie jest duży.
    silnik 1,9 16v

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Embrion Avatar Tobiusz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    ALFA Romeo 156 1,9 JTD 16v

Domyślnie

Cytat Napisał tommi Zobacz post
    to jak chłopaki z tym dymieniem?
    Bo mam podobnie:
    1. Nie kopci na wolnych, dopiero jak się wystartuje to pusci dymka, poźniej czysto.
    Ostatnio dymienie nasiliło się jak ja porządnie przegonię.
    2. Spaliny są bardzo śmierdzące, w zamkniętym pomieszczeniu nie do wytrzymania. (pomimo braku dymienia)

Dym czarny, silnik oleju nie bierze, przebieg nie jest duży.
    silnik 1,9 16v
    Kolego ja teraz mam podobny objaw i też Alfe 1,9 jtd m-jet 16V.
    Czy poradziłeś już coś na ten objaw?

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

JA MAM w 1.9 8v TAKIE SAME OBJAWY , podejrzewam albo wtryski albo przepływomierz -źle mierzy. Dodam że moc i przyspieszenie zależy od pogody!?
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 20-10-2011 o 19:17