możecie mi podpowiedzieć jak jest z miejscem na tylnej kanapie w Sportwagon?
podoba mi się to autko, teraz mam octavię 2002 (sedan) i jest tam trochę ciasno, a mam dwójkę dzieciaków i jak wstawię dwa foteliki do środka to już usiąść między nimi nie da rady.
Napiszcie proszę co myślicie o alfie jako aucie dla rodziny 2+2.
Pomożecie mi w decyzji czy decydować się na nią, czy szukać większego auta.
to zależy trochę od tego, co jeszcze oprócz samej konfiguracji zabierasz ze sobą
Moim zdaniem wystarczy, ale nie znam Twoich potrzeb i fanaberii
2 dzieci zupełnie wygodnie może jeździć z tyłu - ja wożę 1 dziecko + 2 koty, a to podobnie upierdliwe
Odnośnie kanapy i siedzenia w 3 osoby, to pomiędzy fotelikami jest średnio przyjemnie, ze wzgl. na profil siedziska, ale można tam spokojnie umieścić fotelik, bo jest 3 punktowy pas. Przy takim rozwiązaniu dodatkowa osoba dorosła siedzi zwyczajnie na std siedzeniu.
Moje dziecko jeździ w swoim fotelu na środku, a po bokach osoby dorosłe (mam 1 dziecko), jeśli jest taka potrzeba. Nikt nie narzeka.
Zajrzyj też do tego wątku Co takiego ma AR 159 czego nie ma AR 156 po liftingu? znajdziesz kilka dodatkowych infomacji.
Ostatnio edytowane przez eMka ; 31-08-2010 o 12:16
ja i ona - "iniemamocne"
No nie zupełnie się zgodzę.. bo sporo zależy od fotelika jak i wzrostu osoby jadącej przed dzieckiem.. W niektórych fotelikach dziecko ma nogi prawie wyprostowane, a w niektórych opadają prawie normalnie w dół.. i przy tych pierwszych robi się mało miejsca gdy osoba z przodu jest wysoka.. Ja mam 186cm wzrostu, dosyc daleko lubie być odsunięty i za mną już dziecko miałoby ciasnawo..
Chyba będzie problem z ISOFIX'em na środku, bo zdaje się, że go tam nie ma.. Ja mam 5-cioletnie dziecko, fotelik Concord XT, który oczywiscie nie ma już własnych pasów.. mocuje się go do Isofixu i dziecko przypina się już fabrycznym pasem, dzięki czemu znacznie bardziej komfortowo podróżuje.. Ostatnio właśnie poszedł w odstawkę fotelik Recaro, który miał własne 5-ciopunktowe pasy i mozna go było mocować fabrycznym pasem do siedzenia także na środku..
Jeśli chodzi o szerokość siedzenia, to faktycznie dla 2 fotelików + osoba miejsca jest wystarczająco..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Nie rozumiem takiego podjeścia, bo przecież można trochę zweryfikować własne oczekiwania, biorąc pod uwagę, że nie jedzie się samemu w samochodzie... Ja też jestem wysoka i nigdy nie jeździłam z nogami na desce rozdzielczej, ani dziecko nie wbijało mi swoich nóg w moje plecy. Czy jak jedziesz z osobą dorosłą z tyłu, to ona też ma mieć nogi pod brodą, bo Ty lubisz daleko siedzieć? Dziecko nie ma, aż tak wysuniętych do przodu nóg, aby osoba z przodu nie mogla znaleźć wygodnej pozycji dla siebie.
A co to ma do isofixa? 5 punktowe pasy, to są wyłącznie wewnętrzne pasy fotelika dziecięcego i nie mają wpływu na jego montaż na siedzeniu.
Nie wszyscy kupują foteliki z isofixem, z różnych powodów. Zaznaczyłam, że pas na środku jest 3 pkt, bo nie w każdym samochodzie akurat taki jest (zamiennie jest tylko biodrowy). Jest jakiś samochód, który ma isofix na środkowym siedzeniu?
ja i ona - "iniemamocne"
Moim zdaniem miejsca na nogi z tyłu w tak dużym samochodzie jest poprostu mało.. i moim zdaniem to jeden z najwiekszych minusów 159-tki.. może mam większe oczekiwania niż Ty, ale polecam każdemu sprawdzić czy dla niego będzie tam wystarczająco miejsca.. bo nie problem pojechac gdzies niedaleko w nie do konca wygodnej pozycji, ale wypad na wekacje i 8-10 godzin w aucie musi być w wygodnych warunkach..
...ależ mają zasadnicze znaczenie, bo jeśli fotelik jest bez własnych pasów to pas fabryczny służyć powinien wyłącznie do zapięcia dziecka, a nie do mocowania fotelika....dlatego fotelik z własnymi pasami można zamocować wszędzie, a z isofixem tylko za pasazerem lub za kierowcą.
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Ustąp damie, Mariusz.
No ja rozumiem, że jako płeć piękna eMka pewnie lepiej zna perspektywę podróżowania na tylnej kanapie niż ja....ale fakty są nieubłagane, dla wysokiej osoby z tyłu jest mało miejsca na nogi
![]()
a to dlaczego? Nie jestem niepełnosprawna, mam tylko inne zdanie
no cóż... myli się kolega okrutnie, bo ja najlepiej perspektywę podróżowania mam opanowaną z siedzenia kierowcy
Tym bardziej, jak już zasiądę z tyłu, to mam wzmożone wyczulenie niewygody
![]()
dobra, już wiem, jaka była Twoja myśl. To prawda, że najstabilniej byłoby, aby fotelik zamontować na stałe, ale nie jest to aktualnie wymóg, jest to nadal tylko opcja. Poza tym znaczną rolę odgrywa tutaj grupa wagowa fotelika. 5 pkt pasy są std w przypadku grupy 0 (kołyska) oraz I do 15/18kg, w II są one najczęściej spotykane w tych fotelikach, które łączą grupy wagowe, jako III traktowana jest sama podkładka (IMO uważam to akurat za największą bzdurę - powinien być fotel aż do 36kg).
Fotele II i III są standardowo zapinane samochodowymi pasami bezpieczeństwa razem z dzieckiem. Producenci naprawdę robią dobre wytrzymałościowo produkty i nie ma potrzeby zamartwiac się, jeśli przy foteliku nie ma isofixa. Poza tym znaczna liczba samochodów jeżdżących po naszych drogach go nie ma, a nikt im nie zabrania jazdy z dzieckiem.
W testach ADAC fotelików z 2010 gr II/III tak samo dobrze wypada ten z isofixem, jak ten bez (oba bez pasów wewn.)
Osobiście nie widzę jazdy z kilkuletnim dzieckiem (od 4 lat w górę), które jest w zasadzie całkowicie unieruchomione w 5 pkt pasach. Może faktycznie są takie dzieci, co grzecznie siedzą nieruchomo, ale ja, ani moi znajomi takich nie mamy
Dziecko tak samo potrafi odpiąć 5 pkt pas, jak std (albo wyciągnąć spod niego ręce), więc nie w rodzaju pasa problem, a raczej w jego prawidłowych użytkowaniu.
dokładnie, to jest najlepsze rozwiązanie, bo ile osób tyle zdań![]()
Ostatnio edytowane przez eMka ; 01-09-2010 o 00:03
ja i ona - "iniemamocne"
Wszystko co napisałaś się zgadza.. choć myslę, że nawet 1% kupujących foteliki nie pomyslało o rankingu ADAC.. a ja właśnie dlatego kupiłem Concorda XT.
No tak samo jest z concordami.. ale jakoś mi przeszkadza, że mam dziecko ważące 16kg dociążyć fotelikiem ważącym chyba 12kg i przypiąć wspólnie jednym pasem do siedzenia.. Podczas czołowego zderzania będzie znacznie większa siła pchała dzieciaka do przodu..
Tak czy siak.. na tylnej kanapie jednym będzie wygodnie.. innym ciasno.. ale bagażnik jest naprawdę spory.. przynajmniej w SW.![]()