Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Temat: stukanie silnik 2,4 jtd 20v

sebmol
    Gość

Domyślnie

jutro rano sprawdzę na zimnym silniku przy jeździe czy też tak słychać. czyli koledzy uważacie, że to nie panewki ? czy po 300km już dawno by się rozleciały? czy po rozebraniu tej pompy oleju można stwierdzić czy to faktycznie ona stukała?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 19-08-2010 o 21:49

sebmol
    Gość

Domyślnie

dzisiaj rano sprawdzałem na zimnym silniku i rzeczywiście jest trochę ciszej chociaż troszkę słychać, byłem też u kolejnego mechanika i mówi żebym sprawdził wtryski a według niego to hałasują prawdopodobnie zawory, co wy na to?

sebmol
    Gość

Domyślnie

nagrałem jeszcze raz może teraz ktoś coś zauważy
    http://www.youtube.com/watch?v=J9FBUjG9r8o

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Czyli mechanik potwierdził moją pierwszą tezę - zawory Zresztą u mnie też już klekocze dość mocno.

Z tego filmiku mogę wykluczyć panewki i też sprzęgło, o którym wspominałem. U mnie odgłos był bardziej "stukający" przy sprzęgle.

Zatem regulacja zaworów i jeździsz dalej
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

sebmol
    Gość

Domyślnie

chciałbym żeby było tak jak mówisz ale czy u mnie nie ma samoregulujących się zaworów?

---------- Post dodany o godzinie 20:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:40 ----------

kurcze ja nie moge spać w nocy bo cały czas myśle o samochodzie

---------- Post dodany o godzinie 20:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:41 ----------

jutro rano jestem umówiony z kolejnym mechaniorem ma mi sprawdzić też wtryski zobaczymy co on mi powie

---------- Post dodany o godzinie 21:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:48 ----------

przed chwilą patrzyłem w autodacie i jednak u mnie jest hydrauliczna regulacja zaworów

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sebmol Zobacz post
    zaraz będzie

---------- Post dodany o godzinie 15:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:59 ----------

na wolnych obrotach po zagrzaniu dźwięk nagrany zaraz przy lewym kole
    http://www.youtube.com/watch?v=KkPx1pfdiP0

---------- Post dodany o godzinie 15:02 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:01 ----------

a ten w czasie jazdy http://www.youtube.com/watch?v=cMVUzmElrIg
    Witam
    To nie panewki. Dźwięk panewek jest całkiem inny, głośniejszy. Stukanie jest wyraźne i słychać że to nie naturalny dźwięk silnika. A ten chodzi jak diesel.
    U mnie tak klekotał wariator.

sebmol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfawm Zobacz post
    Witam
    To nie panewki. Dźwięk panewek jest całkiem inny, głośniejszy. Stukanie jest wyraźne i słychać że to nie naturalny dźwięk silnika. A ten chodzi jak diesel.
    U mnie tak klekotał wariator.
    kolego alfawm do przecież jtd
    dzisiaj zaliczyłem kolejnego mechanika chyba najbardziej kumatego, sprawdziliśmy wtryski i są ok. Padło po raz kolejny na zawory a dokładnie na wałki więc szukam teraz mechanika który zdejmie dekiel od wałków i przy okazji wymieni rozrząd, mam nadzieje że się okaże co to było. Do usłyszenia jak coś będę wiedział. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nara

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał sebmol Zobacz post
    Padło po raz kolejny na zawory a dokładnie na wałki
    Kolego zanim zaczniecie rozbebeszać silnik, sprawdź czy czasem ci szpilek od kolektora wydechowego nie wyrwało ?
    to jest dość częsty przypadek M Jetow ,miałem tez wyrwane 3 szpile i stukało jak panewki ,właściwie przez przypadek wymieniając wężyk podciśnieniowy dojrzałem ze pierwszych trzech szpilek brak od 1 cylindra.po splanowaniu i wymianie szpilek wszystko wróciło do normy.

sebmol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Ducrider Zobacz post
    Kolego zanim zaczniecie rozbebeszać silnik, sprawdź czy czasem ci szpilek od kolektora wydechowego nie wyrwało ?
    to jest dość częsty przypadek M Jetow ,miałem tez wyrwane 3 szpile i stukało jak panewki ,właściwie przez przypadek wymieniając wężyk podciśnieniowy dojrzałem ze pierwszych trzech szpilek brak od 1 cylindra.po splanowaniu i wymianie szpilek wszystko wróciło do normy.
    Dzięki kolego za podpowiedź sprawdzę ale rozrząd swoją drogą muszę wymienić więc przy okazji sprawdzę całą hydraulikę

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

a ja stawiam na popychacze z tego co słyszałem/czytałem popychacze w AR powinny być wymieniane po ok 100 000km.