Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Sportwagon - wyczuwam drgania przy powolnym przyśpieszaniu przy prędkości 20-30 km/h

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

Cytat Napisał ta-mara Zobacz post
    oponki mam nowe zimówki dostałam przy zakupie auta ale te parametry felg które podałeś to ciągle dla mnie tajemnica, tzn 16 cali to rozumiem ale dalej te oznaczenia o czym informują?
    p.s. proszę o wybaczenie, moze to banalne dla niektórych pytania, ale ja z racji tego ze jestem kobietą muszę wiedzieć co potrzebuje bo w serwisie czesto myślą ze kobieta na niczym się nie zna i można wszstko jej wcisnąć :/
    to napisz jakie te zimówki tzn rozmiar opony np R16/215/55 może byc coś takiego napisane na oponie zazwyczaj są to duże cyfry takie jak nazwa opony
    jesli chodzi o felgę to jesli pójdziesz po stalowe to powiedz że chcesz 16" 6 1/2 ET34 i żadna inna
    16" to wyskokość felgi
    6 1/2" - to szerokość felgi od rantu do rantu
    ET34 to offset tzw. obsadzenie czyli wklęsłość felgi a dokładnie jest to wartość określająca czy bardziej felga wchodzi do wewnątrz nadkola czy wychodzi na zewnatrz
    wiec idz i powiedz chcę takie a nie inne
    a tak na marginesie to wielka szkoda że nie odezwał sie żaden kolega z Ustki żeby damie pomóc osobiscie w temacie gdyby to była wawa chetnie bym pomógł osobiscie a tak to pomoge choc tyle ile moge przez forum więc nie przepraszaj za banalne pytania po to jest forum żeby je zadawać ja tez kiedyś tego niewiedziałem.
    pozdr

ta-mara
    Gość

Domyślnie

troche to trwało ale odczytałam.. to chyba to 225/55/6 95H Dunlop i co dalej mam z tym zrobić, mam szukać jakiegoś konkretnego modelu felgi?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

tak 16" J6 1/2 ET34

ta-mara
    Gość

Domyślnie

Dzięki To chciałam usłyszeć. Zapisałam. Nie zadaję więcej pytań, bo i tak gubię się w temacie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

kto pyta nie błądzi pozdr

Pawel159
    Gość

Domyślnie

Co u ciebie z tym biciem axel40?
    Robiłeś coś z przgubami?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

Tak jak pisałem wczesniej dołozyłem smaru do przegubu bo maszeta była luzna a dokładnie opaska dała ciała i nie trzymała tak jak nalezy ale głównym powodem była usterka wewnatrz opony a dokładnie nowa opona po przejechaniu dokładnie 1357km wewnatrz się rozsypała z serwisu producenta tej opony dostałem informację iż jest to wada producenta. Dostałem nowa oponkę i autko smiga bez problemu, Jednak licze sie z tym iż w związkuz ztym że jeździłem na przegubie który miał mało smaru bede musiał go niedługo wymienić. Penie zrobie to niedługo dla swojego świetego spokoju tylko po to aby mnie to nigedzie w trasie nie zaskoczyło.
    pozdr

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

To im szybciej to zrobisz tym lepiej.. moze się obędzie na wymianie samego krzyżaka,czyli 200-300zł, bo jesli masz jakis luz i wytłuczesz kielich przegubu, to bedzie sporo drożej..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Świeżak Avatar alflg
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 SportWagon 1.9 JTDm 150 km 2006r CHIP 180 km 401 nm

Exclamation

Cytat Napisał axel40 Zobacz post
    witam
    odrazu powiem że chodzi o AR 159 1.9 JTDm 06r. SW 150 KM

mam objaw jakby bicia czegoś z przodu czuc że cała bella aż chodzi
    sprawa ma się tak jak powoli przyspieszam to przy predkości 20-30km/h odczuwalne jest jakby bicie kół choc koła to nie są. objaw występuje tylko przy normalnym przyspieszaniu przy szybkim przyspieszaniu i przeciaganiu na biegach objaw jest nie odczuwalny jak również nie ma tego objawu przy hamowaniu silnikiem. Na luzie na postoju nic nie puka nic nie stuka obojetnie czy sprzęgło wcisnięte czy nie. Występuje to tylko przy powolnym przyspiesaniu miałem to wczesniej ale przy prędkości tak 40-60km/h.
    Panie i Panowie mieliście cos takiego jak tak to poradźcie co to.
    HELP ME
    Witam
    Bardzo proszę o pomoc axel40 - autora wątku i innych walczących z szarpaniem , bujaniem auta.

Mam identycznie jak autor tematu - najpierw wystąpiło bujanie przy 50-60 km/h - okazało się, że wyleciał smar (zrobiłem około 300km). Po dołożeniu smaru, do prawego przegubu, problem ustąpił. Jednak po 2 dniach auto zaczęło bardziej szarpać, niż bujać przy przyspieszaniu, tylko między 20-30 km/h , tylko na równej prostej. Na dziurach tego nie ma, raczej na zakrętach, też nie czuć tak bardzo.
    Czy wg. Was jeśli to byłaby wina tego przegubu, to można by to było sprawdzić, jadąc na wstecznym przy prędkości 20-30 km/h (jeśli by nie było szarpania)? Nadmienię, że poduszki silnika sprawdzone, całe koła wymienione zimą i latem, wahacze sprawne i nadal bez zmian ...
    pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar alflg
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 SportWagon 1.9 JTDm 150 km 2006r CHIP 180 km 401 nm

Domyślnie

koledzy pomóżcie jechałem na biegu wstecznym i między 20-30 km/h szarpanie, bujanie nie wystąpiło ...
    szkoda, że axel40 nie chce pomóc i odpisać...