Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Filmik 2.4 JTDm TOP SPEED

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

a to dziwne bo niby prędkościomierze mają zawyrzać o 10 procent,niby taka dyrektywa unijna.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Dyrektywa sryrektywa Toż to właśnie dlatego się zdziwiłem... chciałem znajomemu udowodnić, że każdy licznik przekłamuje właśnie o te 5-10km/h... i zaliczyłem wtopę. Dobrze, że się nie zakładałem

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    a to dziwne bo niby prędkościomierze mają zawyrzać o 10 procent,niby taka dyrektywa unijna.
    Dyrektywa mówi o tym, że prędkościomierz nie może pokazywać niższej prędkości niż faktyczna oraz może pokazywać wyższa niż faktyczna o ... procent (nie pamiętam teraz tej wartości, czy to 8 czy 10%). Pamiętajcie też o tym, że między nową oponą, a łysą różnica w obwodzie to może być nawet trochę ponad 1%. To przekłada się też na wskazanie prędkościomierza.

W AR 159 jest jeszcze inny problem. Inaczej przekłamuje licznik w aucie z 16" kołami, a inaczej z 17" – odpowiednie (homologowane) opony do tych felg wcale nie mają takiego samego obwodu, jest drobna różnica, to dodatkowy procent do różnicy. Na 17" czy 18" przekłamanie jest mniejsze niż na 16" kołach.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Lokalizatory typowo dla lotnictwa są bardzo szybkie i dokładne.
    Na rynku cywilnym występuje dosłownie kilka rodzajów odbiorników (chipsetów). Garmin od paru lat również nie robi gps'ów, tylko pakuje co popadnie w swoje produkty. To czy kupisz GPS'a za 100zł, czy za 1000zł nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla jego dokładności, bo oba to ten sam układ, ta sama standardowa antena - różnią się oprogramowaniem nawigacyjnym, mapami, ekranem itd. Parę lat temu kupowałem odbiornik na BT za jakieś psie pieniądze i pracował dokładnie na tym samym układzie co topowy outdorowiec Garmina za 20x więcej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Na moich letnich 235/35/19" różnica między gps, a prędkościomierzem to około 7-8km/h.
    W partnerze, którym jeżdżę różnica to jakieś 3km/h

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Jak jechalem do Polski w czerwcu to w niemczech sprobowalem pocisnac przez chwile na maxa Alfunia w seri 150km z trojka na pokladzie i zawalonym na maxa bagaznikiem i na nawigacji tomtom w iphone pokazywalo mi 213km/h a na zegarach 220km/h;
    W polsce mialem wizyte u Cinka i jak wracalem od niego po podkreceniu na 187km i 380nm puscilem sie 222km/h wedlug tomtom na tel a na zegarach 230km/h ale to jeszcze nie byl max bo co chwile wpadal mi jakis pajac na lewy pas (a niestety sa tylko dwa w polsce) i musialem hamowac wiec nie mialem szansy pojechac ile Cinek dal ale jeszcze kiedys sproboje...
    Spalanie przy 222km/h jakies 14l/100km a komfort jazdy pierwsza klasa prowadzi sie jak przy 100km/h
    ..acha opony 225/50/17

Pozdrawiam

Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Mało autostrad znasz bo koło cinka jest z 3 pasami w każdą stronę

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Taaa... ile 3km?? hehe w UK wszystkie autostrady (a jest ich duzo) maja trzy pasy, glowne krajowki maja dwa pasy a zwylke krajowe co chwile zmieniaja sie w dwa pasy zeby mozna bylo powyprzedzac ciezarowki i emerytow
    No i niema nasr..e jakichs wysepek co 200m i mozliwosci skretu co 100m co strasznie zwalnia ruch; i ronda sa ogromne ze wpada sie na nie z duza predkoscia a nie jak w Polsce na dwojeczce pomalutku zeby nie wpasc na kraweznik lub wysepke.. Tutaj naprawde szybko mozna sie poroszac i przyjemnie zwlaszcza Alfa bo zwykle drogi podrzedne sa waskie i krete i wija sie ciagle to pod gore to stromo w dol Prawdziwy raj dla Alfy Mieszkam tu siedem lat i kocham tu jezdzic! Ciagle jezdze w nowe miejsca bo lubie zwiedzac ale tak szczerze to sama droga sprawia mi ogromna przyjemnosc wiec czesto zdarza mi sie w piatek wieczorem wygooglac jakies miejsce odlegle nawet o 300km w jedna strone i jade tam w sobote rano spedzam pare godzin i wracam, byle zeby spedzic troche czasu z moja 159
    Niestety drogi w Polsce sa "smutne jak pizda w miescie" i brak im "polotu i finezji", zeby jezdzie towarzyszyly jakies emocje trzeba by w gory jechac...

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Już ja wole nasze 3 km po właściwej stronie niż te setki po pogańskiej
    I tunerówteż macie jakichś "wujowych" że aż do Polski stroić jeździsz
    Ostatnio edytowane przez lobov ; 23-09-2012 o 18:51

Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post
    Taaa... ile 3km?? hehe w UK wszystkie autostrady (a jest ich duzo) maja trzy pasy, glowne krajowki maja dwa pasy a zwylke krajowe co chwile zmieniaja sie w dwa pasy zeby mozna bylo powyprzedzac ciezarowki i emerytow
    No i niema nasr..e jakichs wysepek co 200m i mozliwosci skretu co 100m co strasznie zwalnia ruch; i ronda sa ogromne ze wpada sie na nie z duza predkoscia a nie jak w Polsce na dwojeczce pomalutku zeby nie wpasc na kraweznik lub wysepke.. Tutaj naprawde szybko mozna sie poroszac i przyjemnie zwlaszcza Alfa bo zwykle drogi podrzedne sa waskie i krete i wija sie ciagle to pod gore to stromo w dol Prawdziwy raj dla Alfy Mieszkam tu siedem lat i kocham tu jezdzic! Ciagle jezdze w nowe miejsca bo lubie zwiedzac ale tak szczerze to sama droga sprawia mi ogromna przyjemnosc wiec czesto zdarza mi sie w piatek wieczorem wygooglac jakies miejsce odlegle nawet o 300km w jedna strone i jade tam w sobote rano spedzam pare godzin i wracam, byle zeby spedzic troche czasu z moja 159
    Niestety drogi w Polsce sa "smutne jak pizda w miescie" i brak im "polotu i finezji", zeby jezdzie towarzyszyly jakies emocje trzeba by w gory jechac...

Pozdrawiam
    Jakieś 60km obecnie. Ale pewnie jesteś z tych, którzy twierdzą, że 60km to mamy wszystkiego
    Mieszkam w górach więc dróg "z polotem" mi nie brakuje
    Poza tym GB nie ma startu do dróg w Szwajcarii, w której miałem okazję jakiś czas mieszkać