a to dziwne bo niby prędkościomierze mają zawyrzać o 10 procent,niby taka dyrektywa unijna.
a to dziwne bo niby prędkościomierze mają zawyrzać o 10 procent,niby taka dyrektywa unijna.
Dyrektywa sryrektywaToż to właśnie dlatego się zdziwiłem... chciałem znajomemu udowodnić, że każdy licznik przekłamuje właśnie o te 5-10km/h... i zaliczyłem wtopę. Dobrze, że się nie zakładałem
![]()
Dyrektywa mówi o tym, że prędkościomierz nie może pokazywać niższej prędkości niż faktyczna oraz może pokazywać wyższa niż faktyczna o ... procent (nie pamiętam teraz tej wartości, czy to 8 czy 10%). Pamiętajcie też o tym, że między nową oponą, a łysą różnica w obwodzie to może być nawet trochę ponad 1%. To przekłada się też na wskazanie prędkościomierza.
W AR 159 jest jeszcze inny problem. Inaczej przekłamuje licznik w aucie z 16" kołami, a inaczej z 17" – odpowiednie (homologowane) opony do tych felg wcale nie mają takiego samego obwodu, jest drobna różnica, to dodatkowy procent do różnicy. Na 17" czy 18" przekłamanie jest mniejsze niż na 16" kołach.
Na rynku cywilnym występuje dosłownie kilka rodzajów odbiorników (chipsetów). Garmin od paru lat również nie robi gps'ów, tylko pakuje co popadnie w swoje produkty. To czy kupisz GPS'a za 100zł, czy za 1000zł nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla jego dokładności, bo oba to ten sam układ, ta sama standardowa antena - różnią się oprogramowaniem nawigacyjnym, mapami, ekranem itd. Parę lat temu kupowałem odbiornik na BT za jakieś psie pieniądze i pracował dokładnie na tym samym układzie co topowy outdorowiec Garmina za 20x więcej.
Na moich letnich 235/35/19" różnica między gps, a prędkościomierzem to około 7-8km/h.
W partnerze, którym jeżdżę różnica to jakieś 3km/h
Jak jechalem do Polski w czerwcu to w niemczech sprobowalem pocisnac przez chwile na maxa Alfunia w seri 150km z trojka na pokladzie i zawalonym na maxa bagaznikiem i na nawigacji tomtom w iphone pokazywalo mi 213km/h a na zegarach 220km/h;
W polsce mialem wizyte u Cinka i jak wracalem od niego po podkreceniu na 187km i 380nm puscilem sie 222km/h wedlug tomtom na tel a na zegarach 230km/h ale to jeszcze nie byl max bo co chwile wpadal mi jakis pajac na lewy pas (a niestety sa tylko dwa w polsce) i musialem hamowac wiec nie mialem szansy pojechac ile Cinek dal ale jeszcze kiedys sproboje...
Spalanie przy 222km/h jakies 14l/100km a komfort jazdy pierwsza klasa prowadzi sie jak przy 100km/h
..acha opony 225/50/17
Pozdrawiam![]()
Mało autostrad znasz bo koło cinka jest z 3 pasami w każdą stronę![]()
Taaa... ile 3km?? hehew UK wszystkie autostrady (a jest ich duzo) maja trzy pasy, glowne krajowki maja dwa pasy a zwylke krajowe co chwile zmieniaja sie w dwa pasy zeby mozna bylo powyprzedzac ciezarowki i emerytow
No i niema nasr..e jakichs wysepek co 200m i mozliwosci skretu co 100m co strasznie zwalnia ruch; i ronda sa ogromne ze wpada sie na nie z duza predkoscia a nie jak w Polsce na dwojeczce pomalutku zeby nie wpasc na kraweznik lub wysepke..Tutaj naprawde szybko mozna sie poroszac i przyjemnie zwlaszcza Alfa bo zwykle drogi podrzedne sa waskie i krete i wija sie ciagle to pod gore to stromo w dol
Prawdziwy raj dla Alfy
Mieszkam tu siedem lat i kocham tu jezdzic! Ciagle jezdze w nowe miejsca bo lubie zwiedzac ale tak szczerze to sama droga sprawia mi ogromna przyjemnosc wiec czesto zdarza mi sie w piatek wieczorem wygooglac jakies miejsce odlegle nawet o 300km w jedna strone i jade tam w sobote rano spedzam pare godzin i wracam, byle zeby spedzic troche czasu z moja 159
Niestety drogi w Polsce sa "smutne jak pizda w miescie" i brak im "polotu i finezji", zeby jezdzie towarzyszyly jakies emocje trzeba by w gory jechac...
Pozdrawiam![]()
Już ja wole nasze 3 km po właściwej stronie niż te setki po pogańskiej
I tunerówteż macie jakichś "wujowych" że aż do Polski stroić jeździsz![]()
Ostatnio edytowane przez lobov ; 23-09-2012 o 18:51