Odświeżę
Jaki akumulator będzie najlepszy dla JTD 1,9 16v 103kw ? aktualnie mam 640 A 64ah nie wiem czy jest odpowiedni, czy za słaby, ogólnie jego kres dobiega końca w tę zimę. A nie chciałbym kupić za słabego.
Odświeżę
Jaki akumulator będzie najlepszy dla JTD 1,9 16v 103kw ? aktualnie mam 640 A 64ah nie wiem czy jest odpowiedni, czy za słaby, ogólnie jego kres dobiega końca w tę zimę. A nie chciałbym kupić za słabego.
parametry podane z aktualnego akumulatora który jest w samochodzie
Sprawdzając katalogi z częściami samochodowymi (typu TecDoc, czy np Intercars) pojawiają się w nich dane, iż do 147 z silnikami JTD czy JTDm zaleca się akumulatory o pojemności od 70Ah do 77Ah.
Sam założyłem 74Ah z Varty (też miałem 64Ah ale tej zimy nie dał już rady odpalać), moje subiektywne odczucie jest takie że silnik łatwiej odpala.
Osobiście polecam sprawdzić dobie tutaj
http://webshop-cs.tecdoc.net/centra/...PL&country=PL#
Sam mam takie akumulatory w dwóch swoich samochodach i działają 3 rok bez zarzutu![]()
Bosch S5 77Ah 780A - przy takich parametrach przy -30C problemem nie będzie akumulatorJestem praktykiem jak największego prądu rozruchowego - czołgi możesz odpalać taką baterią
![]()