Elektrozawór znajdziesz na metalowej części kolektora ssącego, między wtryskiwaczami 1 i 2 cylindra
Tu jest zdjęcie: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...elektrozaw%F3r
Warto też korzystać z wyszukiwarki, bo o tym zaworze było bardzo dużo na forum, więc możesz się dokładnie zapoznać z tematem.
Koledzy nabyłem Alfę 146 TS 1.6 16V z gazem przy przebiegu 132 tys km poprzedni właściciel wymieniał rozrząd przy stanie 91 tys.
Kiedy powinienem wymienić rozrząd bo różne są zalecenia i opinie i jakie części dokładnie wymienić.
Zalecane jest wymiana pompy wody,wariatora i jeszcze różne cudeńka,doradźcie !!!
W TS bezpiecznie jest wymienić rozrząd co 50-60tys km. Co do wymiany, wymień komplet z pompą wody bo nie wiadomo kiedy była wymieniana przez poprzedniego właściciela, co do wariatora jesli tez nie wiadomo ile przejechane na nim to warto wymieic by pozniej nie rozbierac ponownie rozrzadu jak zacznie stukac.
Teraz popularne zaczynają być całe zestawy rozrządu z pompą wody. Że kupujesz jeden komplet ze wszystkimi częściami, gumkami, uszczelkami itp. do danego modelu. Nie wiem szczerze mówiąc, czy są takie zestawy do Alf dostępne w sprzedaży ogólnej. Byłem na targach w katowicach ostatnio i parę firm mocno sie promowało z tym asortymentem.
Ja to zawsze jestem zdania że jak rozrząd to raz a porządnie, czyli komplet z pompą wody oraz komplet uszczelniaczy i uszczelke pod dekiel zaworów.
Cały kompletny rozrząd ze wszystkimi w/w częściami proponowali mi w TMiN Serwis w Łodzi za około 1600zł,kawał ładnego grosza dlatego pytam czy wszystkie części są wymagane przy wymianie.
Dziękuje bardzo za wszystkie wypowiedzi,pozdrawiam !!!![]()
Panowie co ile wymiana rozrządu w 1.9 JTD 115KM?
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 115 KM - była
Jest Zafira 2.0 OPC 192KM
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
[MENTION=26927]Gepard[/MENTION] dzięki.
Trzeba będzie już pomyśleć, a co możecie polecić jakiej firmy rozrząd?
Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 115 KM - była
Jest Zafira 2.0 OPC 192KM