Co do jarania papierosa zanim silnik się rozgrzeje , to raczej nie najlepszy pomysł.
Najlepiej jak najszybciej po odpaleniu zimnego silnika rozpocząć jazde, wtedy silnik szybciej ma lepsze samrowanie.i szybciej osiągnie odpowiednią temperature.
Co do jarania papierosa zanim silnik się rozgrzeje , to raczej nie najlepszy pomysł.
Najlepiej jak najszybciej po odpaleniu zimnego silnika rozpocząć jazde, wtedy silnik szybciej ma lepsze samrowanie.i szybciej osiągnie odpowiednią temperature.
csscss,
Pierwsze slysze
Zawsze czytalem ze po uruchomieniu zimnego silnika nalezy dac mu kilka sekund pochodzic na luzie
U mnie wyglada to tak :
wsiadam , zaplon, zapiecie pasow ,wlozenie panela,schowanie pokrowca , jeszcze chwilka i OGIEN
![]()
Ja słyszałem to samo co kolega csscss ale nie ruszam sekundę po odpaleniu silnika, lubię posłuchać chwilkę jak pracuje, uspokojony spokojną, równą pracą silnika wrzucam jedyneczkę i w drogę![]()
ja tez odpalam. Jak trzymam auto za płotem przed domem to potrafie go odpalić on chodzi. Zza zamkniętej bramy mi go nie ukradną a ja tymczasem jem jeszcze kanapke.
jak przed blokiem to musz stać przy nim
Pozdrawiam
bucior i tyleNapisał voivod
nbawet na kursie pl ucza aby jezdzic spokojnie i nie wkrecac na obroty na zimnym silniku
[IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym
![]()
tzn. powyżej ilu :?:Napisał rufiki
W 100% się zgadzam.Napisał mick
same obroty nie sa tak istotne jak sposób w jaki sie do nich dochodzi.Napisał voivod
jesli bedziesz w miare delikatnie rozpędzał to nawet 4 tys nie sa straszne.
zawsze stosuje metode że po zmianie biegu na wyższy obroty spadają na 2,2 - 2,5 tys.
i nie zapinam 5-ki dopuki wskazówka temp nie minie 50°.
jestem za tym żeby nie wrzucać piątki i nie katowac dużo powyżej 3000 obrotów.
W ogole staram się aby moje auto miałe komfortową rozgrzewke bo potem nie ma lekko już.
Aczkolwiek piątki i tak nie wrzucam4-ka mi starczy
Pozdrawiam
Jak to nie wrzucasz 5-ki, wogóle :?: :shock:Napisał b.pawelek
Ja po odpaleniu zapłonu po nocy czekam ze 3 minutki, jedyneczka i ruszam. Dopuki temperatura wody troche nie wzrosnie to nie przekraczam 3k.