SG0240 - tylko ja mam tak odlaczona odme jak piszesz czyli zaslepione dwa przewody a trzeci wypuszczony w powietrze... Byl duzy temat o tej odmie i tam wszystko bylo opisane i nawet narysowane...
SG0240 - tylko ja mam tak odlaczona odme jak piszesz czyli zaslepione dwa przewody a trzeci wypuszczony w powietrze... Byl duzy temat o tej odmie i tam wszystko bylo opisane i nawet narysowane...
No to masz dobrze zrobione, bo przynajmniej nie ciągnie lewego powietrza.
Pytanie tylko, jak radzi sobie TS z M 1.5.5 bez powietrza dodatkowego - może to jest właśnie przyczyna falowania obrotów, bo wtedy całe powietrze idzie tylko przez przepustnicę. Być może silnik krokowy nie jest w stanie precyzyjnie tego wyregulować i męczy sie podnosząc i opuszczając przepustnicę, a obroty falują.
Ja bym na początek spróbował połączyć wszystko z powrotem po uprzednim oczyszczeniu i wykonaniu resetu.
Wiec wyczyscilem stary zaworek srodkiem do przepustnic i wszystko zlozylem jak powinno byc. Zostawilem odpalony silnik na biegu jalowym na ok 10 min i teraz co zauwazylem to przy dojezdzaniu do skrzyzowania obroty zafaluja do 1500 i powoli sie normuja. Zobaczymy co bedzie za kilka km...
- ECU to M1.5.5.
- to jest dla niego poprawna procedura przy pracach wykonywanych na torze powietrza, jeśli te prace zmieniaja ten tor.
parametrów adaptacyjnych oraz samej adaptacji.Ja bym na początek spróbował połączyć wszystko z powrotem po uprzednim oczyszczeniu i wykonaniu resetu.
- czym będzie skutkować nie wykonaie jednej z tych czynności ?
- ECU bedzie zachowywał sie kapryśnie, czas stabilizacji zostanie wydłuzony o bliżej nie okreslony odcinek kilometrażowy.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Czyli rozumiem ze mam zrobic reset parametrow adaptacyjnych i reset silnika krokowego?
Mi kiedyś też falowały. Pomógł reset parametrów adaptacyjnych, potem wolne obroty i odczekanie 4-5 ticków temp. i wszycho wróciło do normy![]()
Pozdrawiam
Reset jest niezbędny.
Już dawno zauważyłem, że ECU "uczy" sie bardzo szybko i jeśli coś jest z powietrzem nie tak, to potem nie ma siły powrócić do prawidłowych ustawień, nawet po ustaniu przyczyny nieprawidłowości.
Pamiętam, jak kilka lat temu miałem wybuch gazu, który spowodował rozerwanie kolektora.
Ponieważ stało się to na jednej z głównych ulic Wrocławia, musiałem szybko usunąć samochód. Wtedy spróbowałem odpalić silnik, licząć na cud.
O dziwo silnik odpalił, ale zgasł po kilku sekundach, nie reagujac na pedał gazu.
I to wystarczyło do tego, żeby później, po wymianie kolektora, nie móc opanować problemu wolnych obrotów.
Dopiero reset wykonany przez kolegę bubu321 uzdrowił sytuację.
Jak byś konstruował ECU do samochodu to co byś brał pod uwagę?
Pewnie to, że z czasem elementy się zużywają, starzeją i parametry ich są gorsze.
Więc trzeba uczyć ECU jak ma postępować z tym co nieuniknione - starzeniem się "sprzętu".
Głupotą by było by uczyło się szybko ECU w drugą stronę, przecież nic nie "młodnieje" z czasem.
Dlatego wymyślono adaptację by po wymianie elementu kazać ECU jeszcze raz sprawdzić osprzęt od zera i zaznaczyć co odbiega od "mapy fabrycznej".
Tak jak by ktoś schodził po schodach w dół, a my windą "adaptacyjną" z powrotem przenosimy ktosia na górę na początek schodów![]()
To jak koledzy z tym zaworkiem odmy czy ma ktos taka mozliwosc zeby kupic i wyslac mi go listem? Pieniadze wlace komus na konto![]()
- powiedz mi tylko jedno, z jakiego powodu chcesz wymienić zaworek odmy.
- z praktyki on się nie psuje.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm