wiem, ale tak na przyszłosc sie pytam...i jak ten czujnik przepustnicy sprawdzic?
wiem, ale tak na przyszłosc sie pytam...i jak ten czujnik przepustnicy sprawdzic?
Mierzysz rezystancję między stykami i tak:
styki 2-5 - przepustnica zamknięta - 0 Ohm
styki 3-5 - przepustnica otwarta (pełny ogień) - nieskończoność Ohm
Ułożenie styków patrząc na czujnik tak jak jest zamontowany począwszy od lewej strony:
3 - 5 - 2
miernika to ja takiego nie posiadam...
Kup byle szajs za 20zł czy ile on kosztuje, może nie pokazuje dokładnie wartości ale wystarczy do rozeznania się w temacie czy wszystko jest OK, tym bardziej jeśli chodzi o wartości 0 i +oo.
Pierwszy lepszy miernik za 20 pln ogarnie temat,a warto ,bo nie trzeba z takimi pierdołami po warsztatach się wozić,mam na myśli oczywiście sprawdzanie sensorów,a nie usterkę jako całość
.
czyli kupic zwykły miernik? mam w domu mierzyłem nawet aku przed zima(napiecie) ale nie bede za kazdym razem robił 100km zeby cos sprawdzic bo tamten jest tatowy, hehe
---------- Post dodany o godzinie 22:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:25 ----------
a jak sprawdzic prace wtryskiwaczy i cisnienie paliwa?
bo ostatnio tak jakby miała wiekszy apetyt, ale błedów zadnych nie wykazuje
Ciśnienie manometr ,a jeśli chodzi o wtryski to oscyloskop o ile dobrze pamiętam,można też sprawdzić czy nie leją wyciągając je ,ale nie sprawdzałem i podchodzę do tego z rezerwą![]()
Ciśnienie wydaje mi się że najprościej odpinając wtryskiwacz i zakładając manometr na wężyk. Wtryski możesz pomierzyć, powinny mieć chyba 3-5 Ohm, albo wymontuj listwę wyceluj w bok i kręć silnikiem, sprawdzisz czy wszystkie leją tak samo, oczywiście metoda "na oko"![]()
pytałem juz w jednym poscie ale nie dostałem odpowiedzi wiec zapytam dodatkowo tutaj, jakie powinny byc wyniki przy sprawdzaniu cisnienia oleju manometrem? to samo do cisnienia paliwa, i jakie wartosci przy oscyloskopie na wtryskach...bym to zrobił jak najszybciej a potrzebowałbym je do szybkiego porównania