A jakie armorki i sprężyny polecacie ? Co mogę poprawić jeśli chodzi o trakcję ?
A jakie armorki i sprężyny polecacie ? Co mogę poprawić jeśli chodzi o trakcję ?
1.4 TS to silnik 16V o małej pojemności, z wysokoobrotową charakterystyką (czyli stożek odpada). Można spróbować:
- profesjonalnie dobrany wydech renomowanej firmy, efekt max jakieś 5% mocy/momentu w całym przebiegu, koszt jakieś 4000zł,
- rezonator dolotowy CDA, ok. 3% więcej mocy/momentu w całym przebiegu (czyli mieści się na hamowni w błędzie pomiaru dla gorszych urządzeń),
- profesjonalny tuning głowicy - dla 16V to koszt ok. 3500zł bez zmiany wałków, da ok. 10-15% więcej w całym przebiegu,
- chip czyli mapa wtrysku, dobrze zrobiona a nie gotowiec, 3 dni i jakieś 1000-1500 zł, przyrost do 10%, trzeba zwykle przejść na paliwo 98
- soft turbo/kompresor - ok 20-30% mocy i momentu i koszt ok 10-12 kafli
Typowo sportowe modyfikacje, przez które silnik traci "cywilne" właściwości (dużo momentu od stosunkowo niskich obrotów, trwałość)
- sportowe wałki rozrządu,
- słynny stożek,
- znacznie dalej posunięta modyfikacja głowicy, w tym np. lżejsze zawory
- dodatkowe wyważenie silnika (wyższe obroty max) i "zakucie"
- po zakuciu mocne turbo
Koszty tego są kosmiczneJa nawet nie myślę o inwestowaniu w ten silnik w sensie mocy
![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
No to pewnie skusiłbym się na takie cuś co kolega tu mi podałi wtedy jak autko ma fruwać to przeróbki np amortyzatory + sprężyny , dobre tarcze i klocki hamulcowe . Dobry układ wydechowy . Pewnie jeszcze coś będzie można przerobić
i będzie luks . Co do wyglądu na pewno zostaje taki jaki jest + obicie ze skóry , dobre car audio , położony nowy lakier ale taki jak oryginalny . Blacharz tylko wyklepie jedno nadkole , korozji brak . Jeśli coś mogłem pominąć lub macie pomysły czekam cały czas
Tak naprawdę kiedyś nie pomyślałbym o AR ale zrządzenie losu spowodowało , iż trafiłem na to auto przejechałem sie i zakochałem . Mógłbym za to kasę , którą wsadzę w przeróbki kupić coś innego ale po prostu nie chcę
![]()
Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
Sprzedam Alfe 145!
Na pierwszy rzut oka mnie przerażaale tylko do początku grudnia czekam , aż gotówka napłynie na konto i zabieram się do roboty . Tez będę musiał poszukać osób , które wszystkie ulepszenie będą potrafili zrobić tak jak należy . I zapewniam ciebie themim , że temat nie umrze
Bo jak na coś się zaprę to tak będzie . Dlatego Plan nr wsadzenie jednostki 2.0 i dalsze ulepszenie , kosmetyka i wygląd na końcu
. Ja mam tylko nadzieję , że znajdę porządne zakłady , które wszystko mi dobrze zrobią jeśli chodzi o sprawy mechaniczne .
Moim zdaniem dużo lepszy jest 8V - dlaczego? Bo zakupienie Alfy 155 z tym silnikiem to koszt ok 3 tys, następnie robisz mu za jakieś 5 koła remont generalny z tuningiem głowicy, który dla 8V jest ok. 60% tańszy i niemal dwukrotnie efektywniejszy (w 8V polepszenie napełniania cylindra daje dużo). Na deser chip i maż super efekt za relatywnie niewielkie pieniądze włożone w silnik. 8V na pewno też znacznie lepiej zniesie np. NOS, wg testów AR te silnik są trwalsze nawet od V6 Busso. I stratujesz z silnikiem mocniejszym, trwalszym, lżejszym i o fajniejszej charakterystyce (moment niemal parabolicznie, moc liniowo) od 2.0 16V, który potem można jeszcze uturbić.
Sprężyny? Fabryczne obniżenie eibach'iem pro kit - ok 1000zł
Amorki? Koni gwint, jakieś 2 koła.
Hamulce ze zwrotnicami z wersji QV, markę to każdy ma swoją. I tak opona ważniejsza od tarczy.
Co można jeszcze przerobić? Zmienić tę paskudną tylną półkę
A, no i szkoda, że jesteś z miasta, które żąda dostępu do morza, bo jakbym miał bliżej, to chętnie bym w takiej pracy uczestniczył.
Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 22-11-2010 o 22:46
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Rzmudzior ale tobie chodzi o przekładkę takiego silnika do 145 czy remont 155 ? Bo mnie osobiście 145 bardzo odpowiada i tu tylko kwestia doboru silnika i następnie jego przeróbki,ulepszenie i później dołożenie np NOSU itp
Tak trzymaj, jednostka 2 litrowa 16V w zupełności starczy dla takiego auta słuzącego do jazdy na codzień i jest najmniej kłopotliwa do zaadoptowania. Tak jak napisałem pogadaj z Pablem on wie najlepiej co będzie potrzebne do tego projektu. Rozpatrując turbo to tylko silnik fiata żadnych przeróbek T.Sów na Turbo
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Do grudnia mam czas na przemyślenie wszystkiego z Pablem też pogadam . No i dlatego pisze na forum aby dowiedzieć się jak najwięcej w jednym miejscu![]()
kolega rzmudzior nie pisał ci o remoncie ar 155, tylko silnika 2.0 8v z tej alfy, rzekomo bardziej trwalszy i bardziej podatny na przyrost mocy, wg mnie łancuszek rozrzadu duzo robi, ale 16 lepiej sie wkręca na obroty, pomysl do tego małego bolida nad skrzynia od mniejszej pojemnosci, nawet od 1.8 przy mocy 2.0 da niezle efekty(niewiem jak z mniejszymi pojemnosciami czy pasuje) ale start o wiele lepszy...