Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
u mnie na starym aku byly zólte swiatła ale nic nie pulsowało, tylko ze ja nie mam ksenonow..
mi jak ksenon pulsował to go wymieniłem i działa normalnie. Może użycz od kogoś na chwile ksenon i zobacz co będzie się działo.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Oba na raz, równo i przestają po wciśnięciu gazu. Dziś np. nieMuszę solidnie zdiagnozować alternator, nie chce mi się go wyciągać, oby to była wina akumulatora...
Grzesiek - żuwik
no to raczej wina po stronie prądu
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Jak masz miernik uniwersalny (multimetr) to podepnij do akumulatora. Sprawny i naładowany aku na zgaszonym silniku powinien mieć trochę powyżej 12V.
Na zapalonym silniku na średnich obrotach powinno być 14-14,4V - to znaczy, że alternator daje radę. Jak jest mniej niż 14V to trochę słabo ładuje.
Ja w tamtym roku wymieniłem aku, oryginalny siedział o prądzie rozruchowym właśnie 450A (oryginalny z naklejkami alfy)
Ostatnio edytowane przez sqadak ; 05-12-2010 o 09:46
osobiście mam JTD i włożone 80Ah czy 75Ah oryginalny był 100Ah. wymieniłem wszystkie świece przed zimą i filtr paliwa.. otóż nie kupujcie mniejszych akumulatorów, nie dają rady przy -6 ledwie żyją. poprzedni oryginalny miałem nawet na tych słabych świecach paliły tylko 2. dawał sobie radę z tym. bez kabli zapłonowych po 2 dniach stania na mrozie nawet nie podchodzę, wiec doświadczenia nie polecam! obędziecie mieć więcej kłopotu niż to warte pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-12-2010 o 23:17
I sprawa problemów z prądem rozwiązana. Cele suche, trzeba było 1l wody dolać. Klema plusowa podczas demontażu rozleciała się na 4 kawałki... Echhhh.... Wstyd mi że kompletnie nie przygotowałem się do zimy, a to przecież nowo nabyty samochód i takie rzeczy się (kurka rurka) sprawdza![]()
Grzesiek - żuwik