Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Klimatyzacja a minusowe temperatury ?

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Teraz już wiadomo kto trafił w sobote szóstke w lotka
    raczej ze względów że u nas zima

Bari
    Gość

Domyślnie

A czemu jest tak ze za kazdym razem kiedy odpalam auto zawsze jest nadmuch nastawiony na szybe i tylko jedna kreska predkosci nadmuchu...zmieniam te ustawienia ustawione przez komputer bo np.jest mocno zaparowana szyba,a po jakims czasie komputer znowu sobie sam głupio poustawia(np.nawiew na nogi),dopiero po kolejnym moim przestawieniu, komputer juz nie ustawia sam i jest tak jak ja chce.
    Jest tez tak ze jak nacisne ten guzik od odszraniania/odparowania szyby przedniej to zazwyczaj mam tylko jedną kreske mocy nadmuchu...raz zdarzyło mi sie ze jaka nacisnołem ten guzik to wtedy nadmuch wial z maksymalna siła(jak nacisne ten przycisk z szyba przednia to rowniez samoczynnie właczaja mi sie przyciski sasiednie tzn."mono " i ogrzewanie tylnej szyby.
    Co to za system makarony wymyslili?

Użytkownik Embrion Avatar mody88
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 99r

Domyślnie

Podpinając się pod temat mam pytanie:
    Czy to normalne że w 156 99r. przy minusowej temp. lampka klimy się zapala, ale sprężarka nie chodzi (poprostu czy powinna sie zapalać ta dioda przy tej temp.)?
    Mody88 => AR 156 1.8 TS 16V

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał mody88 Zobacz post
    Podpinając się pod temat mam pytanie:
    Czy to normalne że w 156 99r. przy minusowej temp. lampka klimy się zapala, ale sprężarka nie chodzi (poprostu czy powinna sie zapalać ta dioda przy tej temp.)?
    Lampka klimy świeci cały czas niezaleznie od temperatury

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Ja jeszcze dodam że producent dobrze podszedł do tematu ograniczając możliwość włączenia klimy na mrozie. Po pierwsze to nie ma najmniejszego sensu, szyby wcale szybciej nie odparują, a istnieje zagrożenie zamarznięcia parownika ( chodzi o to że ciekły czynnik chłodniczy, którego większość znajduje się w skraplaczu, schłodzony do bardzo niskich temperatur ma trudność w rozprężeniu się w parowniku, układ klimy ma wtedy bardzo dużą wydajność (parownik jest za mały i zaladza się). Zamrożony parownik utrudnia przepływ powietrza przez niego (efekt zatkanego filtra). Chociaż z drugiej strony jest też czujnik, który nie dopuszcza do zamarznięcia parownika wyłączając sprężarke. Tak czy inaczej z klimy na mrozie nie skorzystamy. Jedyna możliwość była by taka, że auto stało by w miejscu, wentylatory skraplacza by nie pracowały, a pęd powietrza nie przechładzałby skraplacza.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar arci22
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 SW Q-tronic 2,4

Domyślnie

podepne sie pod temat, nie dziala mi klima ani nie swieci sie dioda na desce czy to znaczy zecos jest nie halo?

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

producent nie podszedł dobrze do tematu tylko wlasnie go spie.... mam 4 inne auta i w kazdym dziala klima nawet przy -20 bo jak wlaczy sie obieg wewnetrzny klima powinna zadzialac aby osuszac ciagle powietrze .... a od tego zeby nie zamarzla jest czujnik przemrazania tutaj ewidentnie jest albo cos sp... w wiekszosci pojazdow albo fabrycznie ejst to spie....