Co ma ta ścisłość do mojego problemu ze spalaniem?
No nic jutro odłączę lambde i sprawdzę w alfadiagu której brakuje, tak się dowiem która jest która. W google szukałem ale oprócz 1 rysunku (chyba błędnego) nic nie znalazłem.
Co ma ta ścisłość do mojego problemu ze spalaniem?
No nic jutro odłączę lambde i sprawdzę w alfadiagu której brakuje, tak się dowiem która jest która. W google szukałem ale oprócz 1 rysunku (chyba błędnego) nic nie znalazłem.
Po wstawieniu strumienicy zmiast kata, sonda nie jest dogrzewana, a grzałka jaka się w niej znajduje nic nie da bo ona pomaga tylko w rozgrzaniu. Powrócił bym do wersji z katem.
---------- Post dodany o godzinie 13:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:25 ----------
To samo u mnie, też pali 20 litrów i nie mogę znaleźć co jest, sonda nowa, przepływka nowa i wszystko BOSCH dedykowane do mojej alfy, meczę się z tym problemem jak narazie i nic. Co do mechaników to byłem u trzech, dwóch wzięło po 50 zł za podłączenie kompa i gówno powiedzieli, a FIAT chciał ok 700zł za diagnostykę.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Ja sam próbuję działać alfadiagiem ale czasu mało, informacji mało.
Mechanicy na temat jtsa nic nie wiedzą, 2 głupków z sondami dojść nie mogło, bo tylko 1v znają. Paranoja. Jak się już wqrw.e tak porządnie to do Pabla pojadę, tylko nie wiem jak on w jtsie obcykany.
ze tez musiałeś kupic jtsa![]()
spalanie 7.8l/100km
Kupiłem bo nowszy, ciekawszy jak dla mnie, dużo tego za.
Problem jest personel aso od pługu odciągnięty. Z góry współczuję nowym posiadaczom mito i julek z tb, chyba serwis prosto z włoszech będą zamawiać.
Dam radę.![]()
hehe gratuluje jednak bo to fajne autka... jak sie nie psują![]()
spalanie 7.8l/100km
wszystko się psuje, jak bym chciał niezawodności to bym został z Audi 80 B3 2.0, lub też ze starą Hondą z silnikiem 1,6 którym przebieg ponad (grubo) 500tyś nie był straszny.
ja miałem pękniętą rurę dolotową na harmonijce .powietrze pobierał sobie poza przepływką , do 2000tyś brak mocy i dużo większe spalanie .kupiłem nową na allegro za 80zł wymieniłem w 5min .Od tej chwili fabryczne spalanie.Dodam jeszcze że w 50% spadek mocy i duże spalanie jest spowodowany blokowaniem zacisków hamulcowych lub zużytymi giętkimi końcówkami przewodów hamulcowych w których brak prześwitu powoduje ciągły mniejszy lub większy docisk hamulca.
U mnie też miałem dziurę w wężu gumowym:
-ale po jego wymianie nadal palił 20 litrów, przed wymianą szczególnie falowały obroty, po wymianie się zmniejszyły,
-potem wymieniłem sondę na nową BOSCH i nadal palił 20 litrów,
-po wymianie sondy załamka,
-no to wymieniłem przepływkę bo była padnięta na oryginał również BOSCH, falowania są w mniejszym stopniu ale spalanie nadal 20 litrów, no to załamka
-wariator praktycznie się nie odzywa, czasami na silnych mrozach zawarkocze, ale ustaje po rozgrzaniu więc nie ma to wpływu, no to załamka bo nadal nie wiadomo co jest
i objawy są takie: spalanie wysokie, czasy wtrysków wysokie rzędu 3.5-4.0ms, z rury wydechowej śmierdzi niedopaloną mieszanką, auto trochę mułowate, wskaźnik poziomu paliwa kładzie się na oczach,
Pojechałem więc na stację i zakupiłem STP do czyszczenia wtryskiwaczy, zalałem tego STP na pełen bak benzyny i jakby widać różnicę, paliwa zostaje więcej w baku, spaliny nie są takie ciężkie, może mi się wydaje ale jeśli się okaże że to pomogło to by oznaczało że były zapchane wtryskiwacze. Stosując się do zaleceń Bubu zamówiłem lepszy preparat do czyszczenia wtryskiwaczy ze strony http://wynns.pl/top/view_product.php?product=611 i jak tylko go otrzymam również zaleję do baku i poczekam na efekty. Dziś jak się uda podłącze kompa i sprawdzę czasy wtrysków. Mam już nareszcie laptopa![]()
spalanie 7.8l/100km