Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: No i w końcu Alfa usnęła...

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

...a mi dzisiaj coś zjadło akumulator przez noc ..bez problemu odpalała do tej pory przy każdych mrozach a tu dzisiaj prawie nie zakręciła ..także jakiś odbiornik musiał działać, tylko nie mam pomysłu co to mogło być. Naładowałem aku i zobaczymy co jutro będzie.. ..szczęśliwie 147 stoi na posterunku jako wóz zastępczy
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    XJ

Domyślnie

Cytat Napisał multiply Zobacz post
    do Very dolewane sa jedynie uszlachetniacze podnoszące głównie liczbę cetanową i ponoc kilka innych rzeczy, cały motyw polega na tym, ile tych uszlachetniaczy jest.
    Róznica w cenie z Eco Diesel jest powiedzmy 15 groszy na L, na baku 70 L daje to niecałe 11 zł.
    Przy założeniu, że można kupić jakąs dobrą dolewkę do diesela za ok. 15 zł /1 bak to wychodzi prawie na to samo jakbyś zalał Eco Diesla i dolał swój uszlachetniacz.

Dla Orlenu to czysty zysk, bo takie uszlachteniacze to maja pewnie za 2-3 zł za porcje, domyślam się, że kupuja hurtem w setkach tysiecy litrów..

Prza założeniu, że w Vervie jest procetowo tyle samo uszlachetniacza ile byśmy sami dolali do baku to Oni zarabiają kilka zł na baku i my też.
    Nie tylko. Zmniejszona jest też ilość siarki w ON która tak jak wcześniej wspomniałem jest zabójcza dla Common rail

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzysiek146
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    146 Junior 1,4 TS 99' Moja była...

Domyślnie

Sprawa paliw na stacjach to temat nie do zweryfikowania. Niektóre stacje paliw to własności prywatnych ludzi, którzy postanowili sprzedawać pod szyldem Orlenu, Shella etc. I głównie od zarządcy/właściciela stacji zależy jakość oferowanego paliwa.
    Stąd biorą się podzielone opinie na temat wytrącania się parafiny z ON w zimowych warunkach. Jeden zdążył wymienić paliwo na zimowe, drugi nie, a trzeci wolał dolać uszlachetniaczy.
    BTW. z tego samego powodu są różnice w cenach paliw na stacjach jednej sieci.
    Piękna poszła w drzazgi
    Zbieram na następną

Użytkownik Świeżak Avatar goch
    Mieszka w
    Bytów
    Auto
    było: 145, 147, 159 SW, Giulia 2.0, jest: Stelvio VeloceTi MY21, Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

musiałem jakoś dokulać auto na bazę i padł akumulator - oryginalny od momentu zakupu (3,5 roku).
    Zakupiłem już nowy - Centra Futura CA770. Filtr paliwa zamówiony - producent Mann -ma być w poniedziałek z rana. Mechanik już umówiony.
    Mam nadzieję, że nic dodatkowo nie wyskoczy. Zobaczymy

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Nie jeździj na rezerwie zimą

Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    Nie ulegaj presji reklamy odpuść vervę. To jeden wielki szwindel marketingowy.
    Nie żałuj kilku groszy na lepsze paliwo... Hamowałem samochód na Vervie i na zwykłym ON. Zarówno mniejsze spalanie jak i skuteczniejszy przepał mieszanki, czy jak to tam fachowo się nazywa.

Ja tam latam na Vervie... Wychodzi taniej, bo mniej wówczas pali.
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 19-12-2010 o 10:25

Mieszka w
    Bytów
    Auto
    było: 145, 147, 159 SW, Giulia 2.0, jest: Stelvio VeloceTi MY21, Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

no i alfa przebudziła się z krótkiego zimowego snu...
    Wystarczyła wymiana filtra paliwa - okazał się delikatnie rzecz ujmując "niesprawny", pompa przetrwała, check zniknął po kilku odpaleniach. Za jednym razem wymieniłem aku oraz H7 (4 szt.) na philipsy X-TREME VISION +100% (zobaczymy jak długo pociągną..)
    Co do filtra to niby Mann, ale jak widzę made in china... przemilcze.
    Przez 3 dni zmuszony byłem poruszać się golfem IV - to chyba za surowa kara za niewymienienie filtra przy zakupie (październik br.)...
    Pozdrawiam i dziękuję za odzew!
    Ostatnio edytowane przez goch ; 20-12-2010 o 19:17

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał goch Zobacz post
    Przez 3 dni zmuszony byłem poruszać się golfem IV - to chyba za surowa kara za niewymienienie filtra przy zakupie (październik br.)...
    O rany, wolałbym przez 3 dni nie pić.... :-)

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek146 Zobacz post
    Sprawa paliw na stacjach to temat nie do zweryfikowania. Niektóre stacje paliw to własności prywatnych ludzi, którzy postanowili sprzedawać pod szyldem Orlenu, Shella etc. I głównie od zarządcy/właściciela stacji zależy jakość oferowanego paliwa.
    Dokładnie.. zatankowałem ostatnio Vervę ON na innej stacji Orlenu i pojawiły się problemy z odpalaniem dwa poranki pod rząd.. i to przy temp. -6 st.C
    ...rano wsiadłem do auta, webasto silnik juz rozgrzało ..odpalam ..zgasł ..odpalam ..zgasł ..odpalam ..zgasł ehh.. za którymś razem już udało się i zaczął pracować normalnie. Kupiłem specyfik do paliwa, dolałem i już wsystko jest OK.. także nie ma co uogólniać, że np. Orlen jest cacy.. a Lotos bee.. niestety przypuszczam, że ciągle jakość paliw na wielu stacjach zależy od ajentów i ich uczciwości.
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Mieszka w
    Bytów
    Auto

Domyślnie

też mi się wydaję, że jak tankuje się do pełna to przy takiej kwocie zakup specyfiku do ON za kilkanaście złociszy nie jest jakimś specjalnym ciężarem, a różnica ewidentna.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Nie żałuj kilku groszy na lepsze paliwo... Hamowałem samochód na Vervie i na zwykłym ON. Zarówno mniejsze spalanie jak i skuteczniejszy przepał mieszanki, czy jak to tam fachowo się nazywa.
    I jakie różnice mocy/momentu wyszły na hamowni bo spalania to raczej tam nie sprawdziłeś ?
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002