Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: [156] Wymiana wydechu i dolotu.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam! Jeśli chodzi o układ wydechowy w alfach to tylko i wyłącznie "unicorse". Piękny dźwięk, nie jakiś tam bass jak w tanich tłumikach, tylko pełne rasowe brzmienie podobne do Lambo :-). Do sprowadzenia z Japonii.http://www.youtube.com/watch?v=061ZGjsJNyU
    Ostatnio edytowane przez Paazik ; 27-12-2010 o 08:46

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Co do dolotu, to ja mam przerobiony wg własnego pomysłu, aczkolwiek jeszcze nie skończony - pozostało mi odizolować puszkę filtra, by nie nagrzewała się od komory silnika.
    Natomiast mam usunięty tłumik szmerów. Zamiast niego zamontowałem kolanko PVC fi 100mm, które wlotem skierowane jest w stronę zderzaka, a konkretnie w kierunku otworu jaki znajduje się obok halogena, dzięki temu układ zasysa powietrze spoza komory silnika. Dodatkowo mam zamontowany mokry filtr powietrza. Wszystko fajnie się sprawdza i ładnie brzmi Nie mam wykresów z hamowni, więc nie wiem jak to przekłada się na moc, ale mam wrażenie (pewnie niektórzy z was uznają, że to placebo), że jest motor lepiej kręci się od samego dołu i lepiej w wysokim zakresie obrotów. Jak wspomniałem myślę nad odizolowaniem puszki filtra od ciepłego powietrza z komory silnika i nawet mam już plan, tylko czasu jakby brak...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post
    Jeśli chodzi o układ wydechowy w alfach to tylko i wyłącznie "unicorse".
    W pełni się z Tobą zgadzam tylko powiedz kto ma na to kasę Np. do mojej 155 wydech kompletny od kolektora to koszt rzędu ~10kPLN

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał mnap86 Zobacz post
    A myslisz, ze jezeli cos w nim jest to po 13 latach nadal sprawuje swoja role?

Jezeli jest caly, to go zostawie. Jezeli bedzie sie z niego wysypywac, to go wysypie... nie bede chyba kupowal nowego katalizatora.

Widzę, że nie rozumiesz co do Ciebie piszę i raczej nie wiesz za co się bierzesz. Katalizator w układzie wydechowym nie tylko odpowiada za spaliny, ale również powoduje powstanie zjawiska backpressure - jak wstawisz zamiast niego kawał rury, zostawisz pustą puszkę z wydłubanym wkładem sam się przekonasz że tylko zmarnujesz to co fabryka uzyskała z tego silnika.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał NERO2287 Zobacz post
    na moje to montuje sie go za przepływką

---------- Post dodany o godzinie 23:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:57 ----------

a mozesz kolego jakos pokazac jak to u ciebie wyglada teraz pod maska po zmianie tego dolotu?
    spróbuję zrobić jakieś fotki jak będę w garażu i zrobię od dołu bo z góry nic nie widać i pomyślę nad tym co napisał alces1 bo to może mieć dać dużo...

mnap86
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Widzę, że nie rozumiesz co do Ciebie piszę i raczej nie wiesz za co się bierzesz. Katalizator w układzie wydechowym nie tylko odpowiada za spaliny, ale również powoduje powstanie zjawiska backpressure - jak wstawisz zamiast niego kawał rury, zostawisz pustą puszkę z wydłubanym wkładem sam się przekonasz że tylko zmarnujesz to co fabryka uzyskała z tego silnika.

Szanuje Twoja wiedze i doswiadczenie (czytalem w innych tematach) ale uwazam, ze nie do konca masz racje...

Backpressure, zgadzam sie.. jest potzrebne, z reszta widac to na przykladzie auta ze zdjetym wydechem.

Tylko w takim razie powiedz mi, po co robia te przeloty skoro niby sa takie zle? Wg autodelty ich przelot koncowy zapewnia jakis tam przyrost, drobny to drobny, ale zawsze..

Jezeli moment w niskich partiach spadnie... to coz z tego, przy wolnym wydechu powedruje w gore. A z tego co zaobserwowalem wszystkie wyscigowe auta maja slaby dol i nerwowo pracuja (czy to przez wydech, czy to przez lekki zamach, niewazne) i nie nadaja sie do jazdy na codzien.

To jednak nie jest typowo wyscigowa maszyna i nie potrzebuje calego potencjalu w zakresie 5-7, a jak dol troche oslabnie to tez plakal nie bede bo wzmocnia sie wyzsze partie.

Pierwotnie nic o wywalaniu kata nie pisalem. Rura zamiast srodkowego tlumika i koncowy przelot. A kat jaki jest taki bedzie, chociaz i tak podejzewam, ze juz od lat nie spelnia swojej roli (ale klucil sie nie bede).

Ja zadalem proste pytanie, na ktore nikt mi do tej pory nie odpowiedzial. Jak wyglada legalnosc/przeglad przy wywalonych tlumikach/przelotch. Tyle mnie interesuje.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał mnap86 Zobacz post
    Ja zadalem proste pytanie, na ktore nikt mi do tej pory nie odpowiedzial. Jak wyglada legalnosc/przeglad przy wywalonych tlumikach/przelotch. Tyle mnie interesuje.

Jak wygląda? Jak to w Polsce, parę złotych więcej i po problemie do czasu aż nie drapną Cię na drodze jak mnie no ale sam się prosiłem o kłopoty ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

mnap86
    Gość

Domyślnie

Jak wygląda? Jak to w Polsce, parę złotych więcej i po problemie do czasu aż nie drapną Cię na drodze jak mnie no ale sam się prosiłem o kłopoty ;]

Wlasnie o to mi chodzi... przejscie przegladu to nie problem Ale chcialbym zrobic cos co sie miesci w normach, czy to ustawowych, czy to spolecznych

Użytkownik Romeo Avatar NERO2287
    Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto
    jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    spróbuję zrobić jakieś fotki jak będę w garażu i zrobię od dołu bo z góry nic nie widać i pomyślę nad tym co napisał alces1 bo to może mieć dać dużo...
    od góry tez bym prosił o foto, bo ciekawi mnie jak to wyglada...myslałem nad tym samym do 155, ale nie ze akurat taki sam, tylko zaadopotowac z innego modelu wiekszy dolot

czorno_malpa
    Gość

Domyślnie

Przy V6 zabawa z wydechem to stąpanie po cienkim lodzie ...
    Grzesiek, czy mógłbyś opisać jak aktualnie wygląda układ wydechowy w Twoim samochodzie? jaki wpływ będzie miało usunięcie katalizatora(zamiast niego prosta rura) na moc/moment? konkretnie chodzi o silnik-2.5/3.0 v6 24v. Jeśli rura zamiast kata to zło, to czym go zastąpić? jakiś tłumik rozprężny(?) czy tylko sport kat? Mam u siebie zalozony środkowy i końcowy wydech Ragazzona, i zastanawiam się co zrobić z katalizatorem, jednak nie chciałbym żeby moje przeróbki przyniosły więcej szkody niż pożytku