Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: LPG na mrozie wysiada...

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Na myśl przychodzi jeszcze jedna ważna sprawa, parowanie gazu. Przy nieodpowiedniej mieszaninie 50/50 Butan ma problem z parowaniem i stąd bierze się problem z przełączaniem na benzynę podczas np. przyspieszania. Jak wiadomo przy niskich temperaturach mieszanina powinna mieć około 70/30 z przewaga Propanu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

to parowane gazu to bym odpuścił
    mi przerzuca na gaz juz przy 25 stopniach fakt ze wtedy jeżdżę na niskich obrotach ale jak już wskaźnik pokazuje 60 stopni to nie mam żadnych problemów w pełnym zakresie obrotów
    jak zacznie szarpać na trasie to zjedź na bok maska w góre ręka na parownik i zobaczy czy ciepły a raczej powinien parzyć jeśli gorący to problem płynu można odhaczyć proste
    objawy masz takie jak u mnie gdy gaz się kończy

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał zieluch111 Zobacz post
    to parowane gazu to bym odpuścił
    mi przerzuca na gaz juz przy 25 stopniach fakt ze wtedy jeżdżę na niskich obrotach ale jak już wskaźnik pokazuje 60 stopni to nie mam żadnych problemów w pełnym zakresie obrotów
    jak zacznie szarpać na trasie to zjedź na bok maska w góre ręka na parownik i zobaczy czy ciepły a raczej powinien parzyć jeśli gorący to problem płynu można odhaczyć proste
    objawy masz takie jak u mnie gdy gaz się kończy

Źle zrozumiałeś, chodziło po prężność par gazu więc o ciśnienie z butli, "letni" gaz zimą właśnie potrafi takie figle robić, że mimo że butla pełna to ty mu gaz a on du... blada nie jedzie i zrzuca na PB.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

nom fakt masz rację

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Witam zainteresowanych moim wątkiem.
    Problem rozwiazany. Dużo nie jezdze więc śmigałem na benzynie do tego czasu

Mróz był czynnikiem, który zbił nas troche z tropu.
    Otóż wina leżała (wg mnie) po stronie ...alternatora i nie trzymania własciwego napiecia. Ładowanie było na poziomie 13,8V bez obciażenia, pod obciążeniem, przy załaczeniu sie wentylatora chłodnicy potrafiło spadac do 12V i poniżej. Zakupiłem ponad dwa miesiące temu regenerowany alternator i czekałem z wymiana aż sie cieplej zrobi. W miedzy czasie znalazłem gdzieś w necie podobny temat. Nie znam sie dobrze, ale wygląda na to, że sterownik LPG nie "lubi" spadków napięc. Podobno także cewka zapłonowa "sieje zamieszanie" w sterowniku LPG jesli jest za blisko ( w tym V6 raczej odpada ten problem). Po wymianie alternatora (o matko! ze 2 godziny nam to zajęło z kumplem) napięcie 14,3 do 14,0 V pod obciazeniem i problem zniknął jak reką odjął. Teraz na spokojnie podjadę na wymiane filtrów i regulacje na kompie. Czy zwrócic jakąs szczegolna uwage na wskazania programu od lpg odnosnie napiecia czy czegos innego? (Tzn gazmen bedzie sprawdzal).

Pozdro, mam nadzieje ze to byla przyczyna problemu z gazem - jesli nie to bede pisal

Użytkownik Embrion Avatar shocke
    Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Źle zrozumiałeś, chodziło po prężność par gazu więc o ciśnienie z butli, "letni" gaz zimą właśnie potrafi takie figle robić, że mimo że butla pełna to ty mu gaz a on du... blada nie jedzie i zrzuca na PB.

Czy to znaczy, że zimą sprzedaje lub powinno sprzedawać się inną mieszankę? Widziałem coś takiego na BP, czy inne koncerny też tak robią?

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał shocke Zobacz post
    Czy to znaczy, że zimą sprzedaje lub powinno sprzedawać się inną mieszankę? Widziałem coś takiego na BP, czy inne koncerny też tak robią?
    Tak zimą jest inny udział procentowy propan/butam w mieszance LPG.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts