Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: wymiana końcówki drążka czy całego drążka?

karolina_wojcik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Już nie wiem co myśleć
    Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Może Karol???

Piszę z żony konta w jej imieniu, bo ona słabo się zna na mechanice i sam często muszę jej jeździć za częściami i naprawami. Pozdrawiam Leszek

Dzięki za pomoc Karolina

Użytkownik Rowerzysta Avatar macminik
    Mieszka w
    KrakĂłw, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer, Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Ja proponowałem wymianę dwóch końcówek bo koszt niewielki 2 x 25 i jeden raz ustawianie zbieżności. A jak się wymieni jedną to znak, że druga i tak pewnie za kilka miesięcy padnie i znowu ustawianie zbieżności... 80 zł ??? chyba coś koło tego.

karolina_wojcik
    Gość

Unhappy

...byłam z mężem w piątek w serwisie Alfy w Krakowie (na Mogilanach).
    Zgodnie z tym co powiedziano mi na stacji kontroli pojazdów tydzień temu (po teście komputerowym na "trzepaku", który wykrył luzy przedniej osi na 3mm) miałam luz na drążku kierowniczym z jednej strony.
    Kupiłam z mężem drążek, pojechaliśmy wymienić i co się okazało?! Zarówno drążek jak i jego końcówka nie mają luzu, a więc luz pozostaje na przekładni kierowniczej (podobno kosztuje tysiąc złociszy)!
    Drążek zwróciłam, ale przez błędną diagnozę frajera z kontroli pojazdów zapłaciłam 50zł za wymianę drążka (zdjęcie go i założenie ponowne) + 80zł geometria. Razem 130zł w błoto przez takiego frajera...

Nauczka dla wszystkich: nie słuchać głupoli ze stacji kontroli pojazdów! Na trafną diagnozę trzeba pojechać do serwisu Alfy. :

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał karolina_wojcik Zobacz post
    więc luz pozostaje na przekładni kierowniczej
    Więc i płyn wspomagania kapie?
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Karolina , nie Frajera a niby jak on to ma sprawdzić ?

Zawsze bierze się pod uwagę te elementy która są od tego które są po to żeby się zużywały nie uszkadzając maglownicy .
    Kobieto zrozum żę nie wszystko jest takie proste , czasami usterkę diagnozuje się po miesiącu rzeźby to mechanika nikt nie siedzi Ci pod samochodem jak jeździsz i ogląda co to może być .
    Wszystko jest metodą prób i błędów .
    A ty po wymianie , drazka powinnaś pojechać i sprawdzić jak to wygląda a nie zaraz na zbieżność więc generalnie TWoja wina i nie obrażaj goscia co tam pracuje !
    jak nie masz Pojęcia , o temacie !!!

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Cytat Napisał karolina_wojcik Zobacz post
    Nauczka dla wszystkich: nie słuchać głupoli ze stacji kontroli pojazdów! Na trafną diagnozę trzeba pojechać do serwisu Alfy. :

Wg mnie to jest bardziej wina mechanika, nie gościa ze stacji kontroli pojazdów... Przecież na SKP zrobili co trzeba: "ma Pani luz na drążku kier. na 3mm" To nie są mechanicy, którzy ściągnęli koło i sprawdzili, czy aby na pewno jest to tylko końcówka drążka czy coś innego jak np. maglownica. A Ty kupiłaś drążek, pojechałaś do mechanika, który wymienił dobry drążek na następny dobry i powiedział, że nie ma skutku i że to pewnie przekładnia... Więc kto zawinił, ktoś ze stacji który wykrył luzy na drążku czy ktoś, kto wymienia drążek tylko po to, żeby zedrzeć z Ciebie 130zł i powiedzieć, że to nie jego wina? A po 2 to luzy robią się w większości przypadków na końcówkach, więc diagnoza, że to wina całego drążka raczej zawsze jest niepoparta niczym, bez zaglądania głębiej!

A co do zacytowanego zdania - nic bardziej mylnego.. Nigdy nie korzystam z serwisu, żeby zdiagnozować usterkę. Zawsze jadę na zaprzyjaźnioną SKP, płacę 20zł i wiem co boli moją Alfinę.

A tak z innej beczki weź pod uwagę to, że Twój przypadek nie powoduje tego, iż wszyscy goście w SKP to "głupole"... Takie uogólnianie zawsze mnie śmieszy i powoduje kiepską ocenę o osobie, która głosi takie poglądy. Także zastanów się, czy jeden przypadek powoduje winę wszystkich z tego fachu w całej Polsce?!?

Pozdrawiam i powodzenia w regeneracji maglownicy życzę, w Łodzi się tym specjalizują z tego co mi wiadomo

GrzesiuŻar
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

A jaka Tu wina Mechanika ?

Przjechała Kobieta mówiąc ze trza wymienić gałkę to co chłop ściepał kolo wymienił itd, skąd wiesz czy nie latała ? czasami element już wygląda na zużyty ale jeszcze trzyma swe właściwości .
    Wymienił , zrobił geometrię i co ? Jest kolejnym wielkim frajerem ?
    Mówicie tak jakbyście w swej sztuce ( zawodzie ) błędów nie popełniali . Chodź jak dla mnie to nie błąd .
    A maglownica do wymiany? hmmm może oponka albo jakieś ciekawe feleczki 17-stki np. Więc pewnie do tego przyłożyłaś swojej ręki
    Bo jeżdżąc na normalnych kołach , oponach nie ma bata żeby maglownica się wyszarpała . Ja i grzesiu alfy po tyle lat i co ? maglownica jak ta lala

Jak sama widzisz , my tez sami na forum wzięliśmy się że to będzie wina drążka . I co też znaczy ze jesteśmy FRAJERAMI ?

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Nie twierdzę, że to wina mechanika, ale już na pewno więcej on miał do gadania jak to robił Dlatego tak napisałem: "bardziej wina mechanika..." Przecież 3mm luz na drążku to nie pikuś... A maglownicę faktycznie ciężko zajechać, choć da się na pewno... a koszty niestety niefajne..
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

evo24
    Gość

Domyślnie

ja to bym wymienił i całość. 3mm to sporo. tak naprawdę nie wiadomo czy po przejechaniu 10tys nic nie walnie. a zawsze ma się później gwarancję na części.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

całość? tzn>