Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Temat: 1.4 TS wachania obrotów na rozgrzanym silniku

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    To nie żart nie tY jeden wymieniałeś przepływomierz w T.Sie u mnie przy uszkodzonym przepływomierzu brakowało mocy ale strzału tam nie było bez względu na obroty silnika i to mnie wcale nie dziwiło bo strzały to domena braku zapłonu lub popieprzonego ustawienia rozrządu
    Owszem nie musi strzelać jeśli jest uszkodzony ale to są główne objawy jego nieprawidłowej pracy. Przecież to było już tyle razy wałkowane, że nie ma sensu się powtarzać

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Owszem nie musi strzelać jeśli jest uszkodzony ale to są główne objawy jego nieprawidłowej pracy. Przecież to było już tyle razy wałkowane, że nie ma sensu się powtarzać
    Wałkowane może i były ale ja przytaczam tylko to co sam zaobserwowałem a nie to co kto napisał a ktoś komu to nasze różne spostrzeżenia są potrzebne sam sobie przemysli i dopasuje do swojego auta

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta Avatar daniello22
    Mieszka w
    Inowrocław , Polkowice, Wrocław
    Auto
    Fiat Stilo 1.8 16v 133KM

Domyślnie

z checia bym go podlaczyl pod kompa ale niby nie posiadam wtyczki do niego. raz probowalem u znajomego ale nie mogl sie podlaczyc w ogole... mozliwe ze nie mam wtyczki? nic zaczne od przeczyszczenia przepustnicy i zobaczymy... a sa jakies rodzaje przepustnic np eleltroniczny czy cos w tym stylu? bo zaywazylem ze mam jakies dwie wtyczki przy przepustnicy od gory
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Dwie wtyczki: jedna od położenia przepustnicy a druga od krokowca bo te dwa czujniki są zintegrowane. Wtyczkę na pewno masz mechanicy jak zwykle szukają nie tam gdzi4e trzeba. Włączając program diagnostyczny pod dane auto na pierwszych stronach pokazuje gdzie taka wtyczka w danym modelu się znajduje i jakiego typu to gniazdo jest
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 03-01-2011 o 20:56

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Mieszka w
    Auto
    Fiat Stilo 1.8 16v 133KM

Domyślnie

no niby miala byc na kielichu po stronie pasazera ale nie mogl sie polaczyc przez niego na dwoch kabelkach
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    To nie żart nie tY jeden wymieniałeś przepływomierz w T.Sie u mnie przy uszkodzonym przepływomierzu brakowało mocy ale strzału tam nie było bez względu na obroty silnika i to mnie wcale nie dziwiło bo strzały to domena braku zapłonu lub popieprzonego ustawienia rozrządu
    Dokładnie. Sam przerabiałem tą awarię, nawet bym gdzie indziej nie szukał. Nie "przyszarpuje" Ci auto przy stałej prędkości? Objawy nie ustępują powoli z nagrzewaniem auta? Strzały w kolektor = świece, kable, fajki, cewki, ew. ustawienie rozrządu do sprawdzenia, przepływka to ewentualnie, bo strzały ją mogą uszkodzić. Niestety - będzie kolejny strzał - po portfelu, bo te graty w TSie nie są tanie.
    Co do połączenia - z M1.5.5 eng98' są lekkie problemy, trzeba mieć niezły kabel, dobrze ustawione opóźnienie itp., niezły program i sporo szczęścia
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ale skoro po zmianie przepływomierza strzały ustępują to jak to wytłumaczycie?! Jeśli przepływomierz podaje błędną dawkę powietrza to mieszanka jest nieodpowiednia i może dochodzić do jej detonacji w układzie dolotu. Oczywiście to nie zawsze on jest przyczyną takich strzałów ale ja w 3 przypadkach miałem właśnie takie objawy i 3 razy zmiana przepływomierza pomogła. Wcześniej też szukałem w sondzie lambda, świecach, kablach i tylko kupę kasy straciłem poprzez niewiedzę moją i przede wszystkim mechaników z ASO Fiata, którzy nawet z egzaminerem nie potrafili wykryć błędnych wskazań przepływki.

Sondę też możesz sprawdzić i przy okazji katalizator czy nie jest zatkany co w TS'ach jest dość częste z powodu zużycia oleju.

Mieszka w
    Auto
    Fiat Stilo 1.8 16v 133KM

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Dokładnie. Sam przerabiałem tą awarię, nawet bym gdzie indziej nie szukał. Nie "przyszarpuje" Ci auto przy stałej prędkości? Objawy nie ustępują powoli z nagrzewaniem auta? Strzały w kolektor = świece, kable, fajki, cewki, ew. ustawienie rozrządu do sprawdzenia, przepływka to ewentualnie, bo strzały ją mogą uszkodzić. Niestety - będzie kolejny strzał - po portfelu, bo te graty w TSie nie są tanie. Co do połączenia - z M1.5.5 eng98' są lekkie problemy, trzeba mieć niezły kabel, dobrze ustawione opóźnienie itp., niezły program i sporo szczęścia
    no wlasnie zdarza sie ze podczas rownej jezdzie na rownej predkosci tak przyszarpuje. czasami tez sie zdarza jak puszcze noge z gazu i silnik chanuje dzieje sie to samo przyszarpywanie. caly czas delikatnie odczuwalne szarpanie mam tak na 2300 obrotow i nie wiem od czego?

---------- Post dodany o godzinie 17:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:11 ----------

ojawy ustepuja jak sie auto rozgrzewa ale jak sie porzadnie nagrzeje i ponownie wlacze silnik to jest falowanie obrotow.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał daniello22 Zobacz post
    ojawy ustepuja jak sie auto rozgrzewa ale jak sie porzadnie nagrzeje i ponownie wlacze silnik to jest falowanie obrotow.
    Wszystko się zgadza - co do joty, wystarczy wykręcić dużą świecę, zobaczyć, pewnie masz na nich brązowy nalot. Jak nie to resztę układu zapłonowego sprawdzić

Belfer, rację masz, bo zdarza się, że strzela, ale nie jest to najbardziej typowy objaw, a jest wręcz podręcznikowy dla wypadającego zapłonu. No i nie mów, że 3 wymiany przepływki miałeś w TI, jedna ok. 150kkm powinna wytrzymać
    Sondę - faktycznie warto sprawdzić, ale dla świętego spokoju
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Mieszka w
    Auto
    Fiat Stilo 1.8 16v 133KM

Domyślnie

tylko podstawowe pytanie czy jak pojezdze tak dluzej to cos sie moze powaznego stac? do musze poczekac do zjazdu do polski