Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Temat: jakie macie felgi na lato?

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Grzegorz147 Zobacz post
    wraz z oponami 215/45/17 + sprezyny Eibach-a wiadomo komfort spadł, ale prowadzenie się poprawiło
    kolego a amory masz tam seryjne? bo też się przymierzam do Eibach'a no i różnica między tym co było a tym co jest jest... kolosalna Twój przykład dobitnie pokazuje jak wielkie znaczenie ma model i rozmiar felgi w aucie stan obecny wygląda meeega dobrze! Chociaż ja mam ten sam wzór co Ty przed zmiana tyle że mam 17" i wg mnie różnica wizualna też jest spora w kwestii samego rozmiaru tylko te prześwity mnie bolą i na wiosnę chyba będzie gleba i chodzi mi też po głowie przemalowanie felg na czarny połysk coś w tym stylu:
    http://img841.imageshack.us/img841/332/felusy.jpg

przy srebrny aucie ciekawie to wygląda, fajny kontrast powstaje bo jak bym miał ciemną karoserię to felgi bym zostawił sobie srebrne

PS. Ja sie przerzuciłem z 15" na 17" i u mnie spalanie skoczyło o 0.5L - 0.7L, komfort też trochę spadł ale wszystko w dopuszczalnych granicach
    Ostatnio edytowane przez flatbeet ; 04-01-2011 o 14:09

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Someone83
    Mieszka w
    Piotrków Tryb/Poniatów
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9MJTD 150KM

Domyślnie

Ja mam 205x40x17. Zdjęć na samochodzie nie mam ale moge wrzucić fotki samych felg jak byś chciał zobaczyć. W spalaniu nie ma różnicy ale na dziurach szczególnie trzeba uważać. Za to jak się prezentuje.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Ja pomykam na 215/45/17 TOORA,Foto w moim profilu jakby Cie jeszcze interesowały.

Grzegorz147
    Gość

Domyślnie

flatbeet - tak na razie zostawiłem seryjne amorki, przeszukałem internet w tym temacie, sporo osób twierdziło że nie ma prawa to się dobrze trzymać w zakrętach ze względu na "miękka" charakterystyke amortyzatora.
    Jezdziłem i nie zauważyłem niepokojących efektów typu wynoszenia w zakrętach i na prostej a nie ukrywam że prawą noge mam z tych "ciężkich". Ale nie ukrywam że gdy tylko ori amorki umrą to będe rozglądał się za czymś innym.
    Wcześniej miałem gwinta supersporta ale regeneracja była nie ekonomiczna jak dla mnie A na nowy zestaw mnie nie stać.
    BILSTEIN B6 lub B8 (900zł sztuka na allegro) - jakość napewno super ale nie wiem czy mój rodzinny budzet by to wytrzymał
    Na allegro pojawiły się zestawy Supersporta i MTS-a, więc pewnie jakiś z tych dwóch ostatnich trafią do mnie, cena bardziej rozsądna za komplet,
    MTS-a miałem już w poprzednim samochodzie Audi A4 i spisywały się nieźle. Niestety nie mogę mieć wszystkiego na co mam ochote
    A na moją dynamiczną jazde po mieście powyższe MTS-y lub Supersport-y będą wystarczające. Na tor i tak pewnie nigdy się nie wybiorę a różnicę w cenie wole zainwestować w ciemne szybki, lub ewentualnego virusa.
    Ostatnio edytowane przez Grzegorz147 ; 04-01-2011 o 14:42

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar venioo
    Mieszka w
    Międzychód wlkp
    Auto
    była AR 156 1.6TS

Domyślnie

Ja mam te same fele co na zime, czyli oryginalne telefony 16" z papciami kolcowanymi 205/55. Ale na przyszłą zimę o ile samochodu nie zmienie wolałbym 15" "spidlajny"
    była Alfa Romeo 156 1.6ts, teraz jest 156 1.9jtd

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Grzegorz147@ pytam bo właśnie mam podobny dylemat, kupić same sprężyny to jeszcze nie problem, używki Eibacha można dostać za 200/300 zł, albo w podobnej cenie kupić nowe Jamex'y, podobno też dobre. Gorzej jest z amortyzatorami sportowymi.. za komplet Eibacha coś koło 1800zł trzeba dać więc trochę to jest. I się zastanawiam czy warto, czy rzeczywiście nie da się przejeździć jednego sezonu na seryjnym amortyzatorze. Tym bardziej że rocznie robię Alfą nie więcej jak 10 tyś a po torze też się nie ścigam, głównie zależy mi na poprawie wyglądu choć nie ukrywam że czasem jeżdżę sobie dynamiczniej, że tak powiem
    To mi teraz namąciłeś w głowie mówiąc, że Eibachy na seryjnym amorze dają rade

alfaldz
    Gość

Domyślnie

Z doświadczenia na innym samochodzie odradzam "made in China" często kuszą dobrą ceną za nowe felgi, ale jak już ktoś pisał na innym forum, "aluminium" do produkcji tych felg pochodzi z puszek po napojach i konserw
    to zalezy od tego kto co oczekuje ... jak ktos smigal na BBSach lub OZetach to wiadomo ze chinczyk bedzie dla niego kiepski ... ale mojego brata zona smiga na hijoinach w volvo v40 rozmiar 16cali i jakos 3 sezon daja rade )

ja cale zycie w swoich VW mialem BBSy i ATSy ... BBki byly jak dla mnie bardzo twarde ale zarazem cholernie ciezkie ... atsy ... 2 komplety polamalem na drogach i sztywnym gwincie raz razem z nadkolem i blotnikiem ...

ale do alfy (ktora notabene smiga moja kobieta na codzien) upatrzyla sobie wlasnie tristary wiec szukac bedziemy

ps. 18 cali na nasze drogi to juz troche hardcore przy wysokosci alfy

Grzegorz147
    Gość

Domyślnie

flatbeet - przepraszam jeśli zrobiłem ci mętlik w głowie. Co by nie powiedzieć rok czasu śmigam, czasem pod blokiem i na bocznych drogach drogowcy urządzili istny poligon zimą, zawieszenie dostaje po dupie. Wszystko puki co trzyma się kupy i drogi. Przegląd miałem niedawno, amortyzaroty mają się dobrze, a moje zapatrywanie się na jakiś zestaw pseudosportowy są czysto prewencyjne. Zdaje sobię sprawę z tego że kilku userów wyśmieje mnie ze taki zestaw nie ma racji bytu i wogóle. Wiesz jak to jest... jak w starej mądrości... jeśli wszyscy mówią że się nie da, przyjdzie taki który wczesniej o tym nie wiedział i to zrobi racja jest tylko jedna - amortyzator napewno szybciej umrze ze skróconą sprężyną.
    Druga sprawa, gdy mi coś stuka w zawieszeniu zawsze jade na stacje kontroli i na szarpaki by mieć pewność "co tym razem" podziękowało i zawsze kontroluje też stan amortyzatorów (taka przyjemnosc u mnie to koszt 20zł - śmieszna sprawa)
    Jak szczęśliwie dotrwamy do wiosny to myslę że spokojnie drugi sezon to pojezdzi.
    Gdy następnym razem będe u ciebie w okolicy to mogę się pokazać u ciebie zobaczysz że taki zestaw jest, jeździ i ma się dobrze.
    Ale jeśli dysponujesz gotówką, masz dostęp do dobrych części w dobrych pieniążkach to poszukaj czegoś innego niż seria, zrobił byś sobie kompleksowo sprężyny + amorki i miał byś spokój na jakiś czas.

alfaidz - a żona twojego brata ma niski profil opony? Niech założy 40 lub 45 zobaczymy. Inna sprawa jest gdy ja prowadze samochód a inna niż moja pani ja szukam niskiego krawężnika by wjechać lub się stoczyć, moja pani na hip-hip-hura jeb dup i szcześliwa bo już na drodze/chodniku Ale nikt mi nie powie że Chińczyk jest mocniejszy od ori felgi - z zachowaniem tego samego profimu opony.
    Może i do Volvo nie ma ładnych felg w oryginale, ale jak juz kolega wcześniej podał strone do Alfy jest cała masa ładnych wzorów - jest tylko jeden minus- ich dostępność na rynku.
    Ostatnio edytowane przez Grzegorz147 ; 04-01-2011 o 15:28

alfaldz
    Gość

Domyślnie

no maja 45 profil ... ale bratowka ogolnie dba bardzo o swoje Volvo wiec raczej uwaza na krawezniki itp ) ... co do ladnych org nie wiem nigdy mnie to nie interesowalo

alfa bedzie na 17 tristarach decyzja juz zapadla teraz poszukiwanie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

A ja tymczasem:

- 225/40/18 - made in Taiwan - głownie zima choć co to u nas za zima

- 215/45/17 - Toora C573 (Alfa GT) - lato i zima w PL

- 215/40/18 - Toora T676 na najbliższy sezon (jadą do mnie z Niemiec)

Zawias seria choć może uda się dokupić Bilsteiny B6 do spreżyn Eibach, które mam w garażu.
    Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 04-01-2011 o 15:43