największa głupota jaką słyszałemNapisał AlfaFAN
największa głupota jaką słyszałemNapisał AlfaFAN
Ja rowniez na 2 dociagam do okolo 90 km/h dalej nie piluje bo zaraz odciecie ale mysle ze do 100 sie daNapisał Tuti
tomkap,
Laguna 1.6 16v bez problemu na 2 idzie do 100 km/h
No nie do koncaNapisał Kosiar
Tu w gre wchodzi przelozenie skrzyni czyli na prosty rozum przy danej predkosci obrotowej silnika i danym biegu wszystkie Alfy 2.0 powinny miec ta sama predkoc
Polecam przeczytac Jest nawet przyklad jak to policzyc
http://img444.imageshack.us/my.php?i...howek109oe.jpg
Jesli ktos zna przelozenia skrzyni na poszczegolnych biegach mozemy to dosc prosto obliczyc![]()
Napisał Kosiar
![]()
![]()
to znaczy ze poprzez "czip" ktory dodaje te np 30km zmianiamy przelozenia w skrzyni :roll:sory ale jakos mi sie wierzyc nie chce
![]()
![]()
Poprzez ten "czip" jesli juz to bedziesz mial mocniejsze auto,szybciej sie rozpedzisz do tych 100km/h niz alfa 156sw 2,0TS ale jesli na obrotku masz 7tys i 90km/h to alfa bez czipu tez bedzie miala przy 7tysiach 90km/h :mrgreen:
Zreszta klocic sie nie chce-poczytaj wiecej na ten temat.albo moze zbyt duzo wypiles-wkoncu swieta :twisted: wybaczam ten blad :mrgreen:
P.S-poprzez czip mozesz miec tez odciecic przesuniete i byc moze wlasnie dlatego dokrecasz swoja alfe do 120km/h na dwojce![]()
Ja tam wiem, ze w oplu np przelozenia sa dlugie-zle sie jedzie kiedy na trojce przy 6tys masz 180km/h:|
"Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee
niestety to prawda co napisał AlfaN, ja swoją 33 dochodziłem do około 115 km/h i było odcięcie 2,5 v6 w 155 na 2 biegu około 95 km/hNapisał Kosiar
sprawdziłem wszelkiego rodzaju chipy dostępne na rynku do AR 156 2.0 ts
Rev. limiter from 7300 to 7500 RPM.
to jak to jest że kumpel w Pugu 306 dociągał do 90 na 2 a po chipie 105 gdzieś wyciska :?: Panie AlfaFAN jak taki diagnosta z Ciebie
Kosiar,
Przesunieto odciecie zaplonu i tyle
Napisał Kosiar
:mrgreen:Napisał Szef
nie chce sie klocic(a mam racje tym razem :mrgreen: )
Zapytaj kumpla przy ilu obrotach mial 90 przed czipem, a przy ilu teraz ma 105 :wink:
Tak samo Ty napisz Nam poprostu przy ilu obrotach masz 120 na drugim biegu i wszystko sie wyjasni![]()
No chyba, ze tez w skrzyni grzebales i zmieniane bylo przelozenie-jesli tak to zwracam honor, ale trzeba bylo pisac od razu :wink:
Ja swoja tempre 1,6 dokrecilem do ~105km/h na drugim biegu ale bylo to przy obrotach ~8500 na minute :shock:
Tak samo wlasciciel tempry na wtrysku moze sie ze mna klocic, ze to niemozliwe, a ja bede udowadnial ze mozliwe-jednak do poki nie powiem przy jakich obrotach to bylo :arrow: nie dogadamy sie i kazdy na swoj sposob bedzie mial racje :wink:
"Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee
to proste jest wystarczy zerknąć o ile wzrasta prędkość na prędkościomierzu w stosunku do obrotościomierza na danym biegu w pewnym zakresie czyli jeżeli jedziemy na 2 tyś obrotów i na liczniku mamy 20 km/h przyspieszymy do 3 tyś obr a prędkość wzrośnie do 30 km/h to znaczy że przy 5 tyś będziemy jechali 50 km/h czy nie????
no to mi wchodzi na czerwone pole poza 7 tyś mysle ze 7500 gdzies i słychac dydydy obrotek się zacina i wiecej nie poleci na 2 biegu
no to teraz czekamy na wynik kogos z seryjna alfa 156 2.0TS :mrgreen: podawac Pany predkosc przy np 3tys na drugim biegu jesli nie chcecie zylowac auta :mrgreen:Napisał Kosiar