Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Jak efektywnie przyśpieszać (startować)

KUBAS
    Gość

Domyślnie

Z tego co słyszałem to należy wszystkie urządzenia elektryczne w aucie po wyłanczać...
    Czyli światła radio, ogrzewanie itp ...

mnap86
    Gość

Domyślnie

Zalezy od mocy silnika, w slabych silnikach procentowy udzial poboru mocy przez te urzadzenia jest wiekszy, niz w silniku mocniejszym. I tak przy silniku 75KM wyraznie czuc kiedy klima startuje...

Ogolnie to radio i swiatla to pikus... klima tez az tak nie zamuli silnika powyzej 100km... chociaz czuc to.

Najwazniejsze to, ze klima z ostrym startem moze narobic troche problemow. Wyobrazmy sobie, ze startujemy, dochodzimy do 6K rpm i kompresor klmy sie zalacza... dodatkowy opor dla silnika, szarpniecie...

Nie wiem na ile, ale ja wole wylaczyc klime z powodow bezpieczenstwa, glupio by bylo zerwac pasek (klimy to jeszcze... ale rozrzad?). Mowie, nie wiem na ile to prawdopodobne, ale wole dmuchac na zimne.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

ja kiedys zauważyłem w lecie jak stojąc na swiatłach po mocniejszym starcie klima sie wyłączyła i jak obroty znów opadły to sie włączyła, ale mam jtd, a nie wiem jak w innych?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    ja kiedys zauważyłem w lecie jak stojąc na swiatłach po mocniejszym starcie klima sie wyłączyła i jak obroty znów opadły to sie włączyła, ale mam jtd, a nie wiem jak w innych?
    W JTD tak właśnie jest to sprytnie zrobione. Niestety w T.S.'ach takiego bajeru nie ma.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał b0b3k Zobacz post
    to może ktoś da dobrą rade - ale dla DIESLI
    Sam stosuję 2 metody: albo pompuje turbo pod 4000obr i na opadających już obrotach gaz do dechy,albo ruszam z 2500obr.Biegi w dieslu zmienia się w zależności czy silnik seria czy po virusie i tak odpowiednio:

-seria-jedynka do 4000obr,następne biegi najlepiej przed 4000obr
    -po virusie-jedynka do 4000obr,następne można pociągnąc do 4200-4300

Oczywiście najlepszym rozwiazaniem jest mieć bigturbo,wtedy spokojnie można kręcić do 4500 i jest stały " ciąg".

Czy robię dobrze ?? Odpowiedzą na to czasy z 1/4 mili hehe.

Miałem kiedyś ustawioną próbę z taką 520D ( seria 177km, ta była shamowana na 181km),ogólnie to cięzki samochód i do 100 cięzko nim zrobic dobry czas,choć przewagą dieslowskich bmw jest mozliwość ciągnięcia do 4500obr (taka charekterystyka mapy).Było kilka prób i za każdym razem spokojnie byłem z przodu ładnych kilkadziesiąt metrów,o rolce nie wspominając.

1,8ts vs 520d-stawiałbym mimo wszystko na TS.Te silniki,jesli zdrowe,mozna kręcic pod 7000obr.Alfa jest lekka,sporo zrywniejsza do 100 ( przy ogarniętym kierowcy) .BMW może nadrabiać dopiero od 120-130 km/h.

Generalnie,czas do 100 podany przez bwm w katalogu,tym modelem jest cięzko wykręcić.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 15-01-2011 o 23:01

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

BMW 5 to nie auto na latanie od świateł do świateł przynajmniej dla mnie. Ja to auto cenie za co innego. Silniki typu 2.0 w takich autach to porażka mimo tego że to ma 170-180 KM. Tam musi być rzędówka która przy odpowiedniej masie pojazdu pociągnie tą kobyłę do przodu. Topowe 330-335 to już jest potencjał który lepiej przyspiesza w przedziale 100-200 niż 0-100

Co do klimy to nie wiedziałem że przy JTD się klima odłącza podczas butowaniu

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Dokładnie: bmw e60 to mega dupowóz i troszke nie przystoi takiemu wozowi sięścigać ( nomoże poza wersjami V8 i 535d).Pozatym nie ma on takich predyspozycji ( ociężałość,charakterystyka zawieszenia).A i trzeba to jasno powiedzieć,że 520d 177km czy 184 to niestety nie zapier...cz tylko rodzinne ,dystyngowane auto bez pazura.

Seria 3 to inna bajka,ale i nawet one cierpią na ociężałość ( podstawowy 318d waży pod 1600kg),ale takie 335d,z pakietem M po modach to nie ukrywam ,ze moje małe marzonko.