Chodzi o popychacze hydrauliczne.Zresztą stronę dalej znalazłem:
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...2_5_td_vm.html
Chodzi o popychacze hydrauliczne.Zresztą stronę dalej znalazłem:
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...2_5_td_vm.html
zostały one zmienione na inne
problem był tam z rolkami, za szybko sie zuzywały
aby je załozyc trzeba było je odpręzyc
jesli tego nie zrobiono to faktycznie mógł byc problem
mam własnie dwa podobne na warsztacie
jeden własciciel jezdził na markowym oleju
inny na jakims wynalazku poleconym przez fachowca od olejów
generalnie oba sa przeznaczone do naprawy głównej
ale jeden z nich jest zuzyty na granicy zniszczenia
zgadnijcie który...
Może będzie na sprzedaż jeżeli nie zostawię ojcu.
1,9 TD moja ponad 300 tys , turbina , sprzęgło , skrzynia jeszcze fabryczne bez żadnej ingerencji, wszystko hula że aż miło
Jak człowiek jeździ spokojnie silnik spokojnie trzaśnie z 500 tys,
Problemy z silnikiem od 13 lat użytkowania ( po za tym że źle włosi złożyli wakumpompe ) żadnej awarii , z nudów wyregulowałem tylko zawory ( chciałem zobaczyć jak się to robi i na tym silniczku wiele się bawiłem typu rozebrać popatrzeć , złożyć) .
I chyba jaki plus tego silnika 155 , do skrzyni dostęp że aż miło, jak zima będzie jeszcze trzymać w marcu to sobie ją wytargam
![]()
Z ręką na sercu Polecam Silniki Fiata ( Diesle )a szczególnie ten 1,9 TD , tanie części itd. ( paski rozrządu , filtry itd. )
Ale jak będziesz miał jakaś ofertę na 2,5TD i nie będziesz chciał skorzystać to hmm proszę o wiadomość na PW![]()
Kolega dziaru obiektywnie przedstawił temat. Jutro do kolegi zadryndam bo mam wreszcie kluczyki do 16V
w razie czego słuze dokumentacja do HR496
pzd.
mam ksiazke serwisowa do naprawy tego silnika, z wszystkimi damymi
oryginał VM, po angielsku.
Widzę, że posiadasz wiedzę na temat doboru właściwego oleju, ja jeżdżę na Shell Rimula Super FE 10W40 Diesel Engine Oil, co sądzisz o tym oleju?
Poza tym moje rady dla przyszłych właścicieli AR155 2,5 TD VM:
Dokładnie sprawdzić szpilki mocujące podstawy dźwigienek zaworowych, dokręcać tylko i wyłącznie kluczem dynamometrycznym, dotyczy to szczególnie pokrywy zaworów, bo inaczej zostanie wyrwana odpowiadająca śrubie podstawa.
Nie przegrzewać silnika, aluminiowe głowice lubią pękać, a kosztują fortunę, a jest ich cztery.
W moim przypadku VM31B nie ma regulacji luzów, ponieważ popychacze są hydrauliczne. W modelu przed liftem jest VM07B z klasyczną regulacją zaworów.
Największym skarbem tego silnika jest rozrząd na kołach zębatych, bezobsługowy.
Pozdrawiam.