Przy rozgrzanym silniku ciśnienie oleju powinno wynosić co najmniej 1 i na to szczególnie zwrócić uwagę i czy do oleju nie jest wlany jakiś zagęszczacz żeby podnieść ciśnienie i wyciszyć klepanie panewek
Przy rozgrzanym silniku ciśnienie oleju powinno wynosić co najmniej 1 i na to szczególnie zwrócić uwagę i czy do oleju nie jest wlany jakiś zagęszczacz żeby podnieść ciśnienie i wyciszyć klepanie panewek
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
no tego jesli nikt nie powie sie raczej nie sprawdziNapisał 75andrew155
![]()
a moze są jakies organoleptyczne sposoby na olej :> ??
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Wlaśnie się dowiedziałem, że 164, którą mam kupić przyjechała na lawecie z północnych Włoch (jest od miesiąca w PL). Jest zarejestrowana juz w polsce ale w dowodzie nie ma wbitej instalacji gazowej .. :| Nie ma również papierów na tą instalacje :/
Jak zrobić bez papierów tak, żeby wbić do dowodu instalacje gazową?
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Pogadaj z warsztatem który zakłada instalacje gazowe to może za opłatą papier wystawią.Wiem iż to nie będzie łatwe ale popytać można.
... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD
śmigaj bez wbijania. Nikt tego nie sprawdza... :mrgreen:
z tego co sie orientuje jest to koszt ok. 250zł,
Sprawdza, sprawdza. Któregoś razu przy zwykłej, rutynowej kontroli patrol drogówki jak zauważył że mam gaz w moim wcześniejszym samochodzie to od razu sprawdzili w dowodzie i przegląd, który na gaz jest inny. Nawet powiedzieli, że już dziś komuś bez wbitego dowód zatrzymali. Musisz zmianę zgłosić przy przerejestrowaniu i pewnie czeka cię dodatkowy przegląd.Napisał edge66
Mnie tam jeszcze nikt tego nie sprawdzał, ale warto mieć, można trafić na różnych policjantów, jeden przymknie oko drugi zaś doczepi się do najmniejszego szczegółu.
zmianę należy zgłosić w wydziale komunikacji, potrzebne jest świadectwo montażu i jakaś niewielka opłata (znaczek skarbowy). Co do przeglądu nie musisz już go przechodzić po przerobieniu auta na gaz.Kiedyś tak było , obecnie już nie.
164 TS
-w miarę dynamiczny ale dużo pali(masa i za trochę za słaby silnik szczególnie przy wyższych prędkościach,do 100 rzeźnik)
-gaz-daj spokój w tym modelu to się nie uda silnik zdechnie
-jest dynamiczny ale to bomba z opuznionym zapłonem(rozrząd nie wymieniany od niowości,wariator klepie)
-cena rozrządu 2200tys(to nie zart, nie ma zamienników,sam wariat ok 1200zł)
-osobiście gdybym miał wybierać teraz TO V6 24V
164 TS 95r
164 TB V6 95r
Tak ten model wymaga silnika V6
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Bardzo dobrze to ujales :twisted:Napisał 75andrew155