Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: problem z olejem - pomocy !!!

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Sam zmieniałem.Jakie ciśnienie pokazuje?Pokazuje,że kontrolka się nie świeci i to po pierwszych obrotach wału bez względu na temperaturę.Nie mam TS'a,co jakiegoś specjalnej różnicy nie robi bo to ta sama szkoła budowy silników.Aha i co się zmieniło po przejechaniu kilku kkm na mineralu,robiąc z silnika durszlak(wg Ciebie).I jeszcze jedno ten remont silnika to groźba? xD

Rafalos
    Gość

Domyślnie

Z tym wariatem to nie wiedziałem że to samo, ale już wiem dzieki tobie. A co do cofania się z olejem to temat podobny do odpalania auta na popych lub zaciągania ręcznego w zime. Jedni twierdzą że można inni że nie. Ja osobiście bym się nie cofał z olejem nie odpalał na popych i nie zaciągał recznego w zime. To jest tylko i wylącznie decyzja właściciela a właściciel tego auta pisze jak byk że po cofce jest tragicznie, tobie nie zaszkodziło ale jemu raczej nie pomogło a wręcz odwrotnie. 15w a 10w nie ma wielkiej różnicy? To po co te oznaczenia? Czyli jak kupie auto z 500.000 tyś przebiegu i zalany 15w to wystarczy przepłukac i zalać 10w i będzie ok? A gazet nie czytam (wiem że takie istnieją) , forum tylko 2 to i inne o tematyce alfy. U mnie rozrzadzony olej benzyną powodował klekot około 10 sek. po odpaleniu, po usunięciu usterki (niedogrzany silnik wymiana termostatu) klekotu juz nie ma tak jak brak benzyny w oleju, i też robie 5 km dziennie.A skoro między 10w a 15w nie ma różnicy to między 5w a 10w też pewnie nie będzie różnicy zbyt dużej, wystarczy przecież przepłukac...

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

ja powiem tak od poczatku do konca zycia silnika mozna jezdzic na oleju jaki zaleca producent nie znam instrukcji gdzie pisza zeby po 200tys przejsc z polsyntetyka na mineral. zreszta dla alfa bbd jest olej 15w50 motula ktory uwaga jest olejem na bazie sytnetycznej a nie mineralnej i problem z glowy
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Sam widzę zwątpiłeś.W poprzednich postach byłeś bardziej stanowczy.Dalej twierdzisz ,że jedna zmiana oleju z semis. 10w na 15w min. i na 10w semis. z powrotem coś popapra?Bo wg Ciebie już do końca ten silnik skazany jest na 15tke w mineralu.
    Czyli jak kupie auto z 500.000 tyś przebiegu i zalany 15w to wystarczy przepłukac i zalać 10w i będzie ok?
    A to mówi mi jak marnuje mój cenny czas.Pewnie nie tylko ja dochodzę do takich wniosków.Nic tu po mnie.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Rafalos Zobacz post
    Ja osobiście bym nie zaciągał recznego w zime.
    Właśnie jak najbardziej powinno się używać ręcznego w zimie.Później się okazuje że nie działa w ogóle.Ja u siebie normalnie zaciągam ręczny tylko staram się to robić wtedy kiedy nie ma mrozów
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Rafalos
    Gość

Domyślnie

Faktycznie szkoda twojego czasu tymbardziej że nie doczytujesz wypowiedzi. Kolega napisał że wczesniej był shell 15w a niewie co bylo przed shellem czyli przed zakupem.Skoro mechanik zalał mu 15 tzn że najprawdopodobniej był 15w. A może silnik jest zaorany i zalanie go półsyntetykiem było błędem i teraz ma jeden wielki klekot. A pisząc zima mam na myśli mrozy nie kusze losu nie zaciągam ręcznego w zime, kilka razy w tygodniu zaciągam i odpuszczam co by rozruszac ale nie zostawiam.

Stelma
    Gość

Domyślnie

witam ponownie
    śmieszne te potyczki nt zmieniać z 15w na 10w czy nie zmieniać.
    zmieniłem i czas pokaże , co z tego będzie.
    Dla ścisłości na shellu przed spuszczeniem go z silnika też było czuć byne, i też klekotał na ciepłym więc nie jest to kwestia zmiany "oliwy" , a raczej tego ,że wlałem jej za dużo i tyle
    Ile wlewacie przy zmianie do TS-a 1,6 ?
    świece na I i IV cylindrze zapaprane w oliwie były (przeczyszczone i zmniejszona trochę przerwa) , kable w dość dobrym stanie.
    Po podpięciu pod kompa (FES 2,5) pokazało błąd przepływki jako brak zasilania stały etc. skasowany , podjadę na dniach jeszcze raz podpiąć i zobaczę czy wrócił , sonda jest ok.
    spuściłem ok 0,4 l oliwy przekulałem się ze 40km (wiem mało) ale stan jest bez zmian.
    pojeżdżę tak do 100km , jak stan oleju będzie ok to zrobię wymiankę na nowy (co by nie kusić losu z tą benzyną w oleju) i będę obserwował

---------- Post added at 14:06 ---------- Previous post was at 13:58 ----------

Byłbym zapomniał po upuszczeniu oleju kompresja na poziomie:15,14,14,15 więc jest ok

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Stelma Zobacz post
    witam ponownie
    śmieszne te potyczki nt zmieniać z 15w na 10w czy nie zmieniać.
    zmieniłem i czas pokaże , co z tego będzie.
    Dla ścisłości na shellu przed spuszczeniem go z silnika też było czuć byne, i też klekotał na ciepłym więc nie jest to kwestia zmiany "oliwy" , a raczej tego ,że wlałem jej za dużo i tyle
    Ile wlewacie przy zmianie do TS-a 1,6 ?
    świece na I i IV cylindrze zapaprane w oliwie były (przeczyszczone i zmniejszona trochę przerwa) , kable w dość dobrym stanie.
    Po podpięciu pod kompa (FES 2,5) pokazało błąd przepływki jako brak zasilania stały etc. skasowany , podjadę na dniach jeszcze raz podpiąć i zobaczę czy wrócił , sonda jest ok.
    spuściłem ok 0,4 l oliwy przekulałem się ze 40km (wiem mało) ale stan jest bez zmian.
    pojeżdżę tak do 100km , jak stan oleju będzie ok to zrobię wymiankę na nowy (co by nie kusić losu z tą benzyną w oleju) i będę obserwował

---------- Post added at 14:06 ---------- Previous post was at 13:58 ----------

Byłbym zapomniał po upuszczeniu oleju kompresja na poziomie:15,14,14,15 więc jest ok
    Tymi strachami że po zmianie z 15W na 10W silnik eksploduje wyciekami a pierścienie uszkodzą katalizator krótko po tym jak tłoki przebiją maskę raczej się nie przejmuj.Obserwuj poziom oleju i tyle.Ilość oleju w/g instrukcji to 4,4 litra.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Tymi strachami że po zmianie z 15W na 10W silnik eksploduje wyciekami
    Niestety mi w TS-ie puściło olej jak zalałem półsyntetyk.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A. Zobacz post
    Niestety mi w TS-ie puściło olej jak zalałem półsyntetyk.
    A dokładniej???
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.