Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Czy to panewki?

raps88
    Gość

Domyślnie

I cóż... Stukamie trochę sie nasiliło, słychać częściej. Byłem u mechanika (żaden specjalista od alfy - po prostu mechanik). Nakierowałem go wstępnie na wariator, jednak powiedział że to raczej nie to. Według niego to panewka albo na wtryskach chałasuje. I planuje wstępnie rozebrać górę silnika żeby to po kolei wyeliminować.

jak dokładnie jest z tymi panewkami? objawy jak u mnie pasują? Silnik ma przejechane 107000. Nie za wcześnie? Olej castrol magnatec 10w40 zalany 7tys. temu przy okazji zmiany rozrządu. Mógł wtedy coś spieprzyc?

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

ale panewki stukaja cały czas a nie z przerwami jak wariator

raps88
    Gość

Domyślnie

No to stukamie już w większym zakresie obrotów. Jak sie wsłuchać na wolnych obrotach to co jakiś czas też słychać taki stuk.
    Powoli przygotowywuje sie na najgorsze auto oddaje na początku przyszłego tygodnia. Jeszcze parę kilometrów muszę teraz zrobić.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb

Cytat Napisał raps88 Zobacz post
    I cóż... Stukamie trochę sie nasiliło, słychać częściej. Byłem u mechanika (żaden specjalista od alfy - po prostu mechanik). Nakierowałem go wstępnie na wariator, jednak powiedział że to raczej nie to. Według niego to panewka albo na wtryskach chałasuje. I planuje wstępnie rozebrać górę silnika żeby to po kolei wyeliminować.

jak dokładnie jest z tymi panewkami? objawy jak u mnie pasują? Silnik ma przejechane 107000. Nie za wcześnie? Olej castrol magnatec 10w40 zalany 7tys. temu przy okazji zmiany rozrządu. Mógł wtedy coś spieprzyc?
    Zdecydowanie za wcześnie, chyba że autem ktoś się ścigał, nie oszczędzał w ogóle motoru (do odcięcia, nie waże czy zimny czy rozgrzany) jak ktoś się odpowiednio przyłoży to jest to do wykonania. Jest jeszcze inna możliwość, poprzedni właściciel nie dbał w ogóle o jakość oleju (regularne wymiany) i/lub jeździł cały czas na niskim jego poziomie.

Tu masz linki:
    [1] Uszkodzony wariator
    [2] Sprawny wariator

Silnik oczywiście TS.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Rowerzysta Avatar szalonyJohn
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Ten filmik z panewkami przedstawia juz ostatnie objawy panewki gdzie swieci sie juz cisnienie oleju i przy wiekszych obrotach moze poprostu wyskoczyc korba bokiem! ale poczatki panewki sa mniej slyszalne ,ale własnie bedzie to odczuwalne bardziej w kabinie w alfie mozna to w miare szybko wyczuc objawem jest drgajace pedały gazu itp przy niewielkim przyspieszaniu odczujesz jakies dragania wieżące sie z tym stukotem to mozesz sie szykowac na remont lub wymiane silnika!

---------- Post added at 17:46 ---------- Previous post was at 17:43 ----------

wszystko oczywiscie zalezy od doswiadczenia z tym zwiazane i dobry sluch!

raps88
    Gość

Domyślnie

To moja pierwsza Alfa. Nie mam z tym autem dużo oświadczenia, stąd tyłe pytań.

[QUOTE=szalonyJohn;537251]mozna to w miare szybko wyczuc objawem jest drgajace pedały gazu itp przy niewielkim przyspieszaniu odczujesz jakies dragania wieżące sie z tym stukotem to mozesz sie szykowac na remont lub wymiane silnika![COLOR="Silver"]

Ale to bardzo odczuwalne drgania? Czy bardziej takie delikatne wibracje?

Pio
    Gość

Domyślnie

W temacie mojego auta - odpowiadam. Panewki, choć remontowane niedawno, nowe, oryginalne są do wyrzucenia. Korbowody uszkodzone. Dodatkowo przed sprzedaniem poprzedni właściciel (lub komis) podjął się niefachowego remontu. Wałki rozrządu zostały niedokręcone. Kupiłem już nowy silnik. Czekam na wymianę.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

współczuje i powodzenia

marciniooo
    Gość

Domyślnie

a jak jeździć, żeby panewki nie uszkodzić?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sasza
    Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto
    AR Giulia 2.0 Veloce Q2 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Przykład uszkodzonych panewek 2.0 TS:
    to jest właśnie to co mam, tyle ze w 1.8 TS. wiecie moze jaki jest koszt wymiany? No i czy można to zrobić samemu?? Przejechalem dotychczas prawie 600km bo na poczatku myslalem ze od drgan silnika oslonka wydechu mi tak cyka ale wczoraj tak glosno wlasnie zeczala.
    <-- Mi amore, meravigliosa belladona