u mnie koszt rolki to 80zl a napinacza 180zl nie liczac robocizny wiec zalezy jakiej firmy to zalozysz
A sprawdzales lozyszko klimatyzacji ?
bo to czasem jest glownym powodem zacierania sie rolek i napinacza w mojej Alfie bylo to tak wytarte ze az obudowe wyzlobilo :/ Ale to zasluga poprzedniego wlasciciela
Ostatnio edytowane przez stembalski17 ; 18-04-2011 o 20:49
ja kupilem od pablo napinacz za 100,rolke za 60 i nowy pasek za 50,z przesylka 230,mysle ze nie jest to majatek w porownaniu z szacowanym kosztem zaniedbania tego
Korzystam z Waszych podpowiedzi tylko problem w tym, że byłem już u paru mechaników i nikt mi nie daje 100% gwarancji co to jest a wymienić w ciemno i wpakować kase to można pół samochodu w ten sposób zrobić i nic nie pomoże. Zasadniczo jeżeli chodzi o pasek, rolke i napinacz to nie widać, żeby dzialo się tam coś złego. pasek w dobrym stanie a mechanik mówił, ze jakby rolka była padnięta to po włączeniu klimy pasek dostałby więkrzych napreżeń i dzwięk byłby wyraźniejszy a tu zero różnicy i bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze![]()
no czlowieku tlumacza ci wszyscy ze tego niewidac tylko slychac,jak zobaczysz to bedzie juz za pozno,miales 6 odpowiedzi i 6 mowilo to samo wiec masz 100% trafien,czego jeszcze chcesz,
ok,daj znac jak zetnie pasek![]()
SEBEK a ciepło było jak włączałeś klime? Bo widzisz w automatycznej gdy jest zimno sprężarka sie nie włączy i nie będzie dodatkowego obciążenia po drugie ten mechanik wie co robi bo może całe życie pegeerze ursusy naprawiał a teraz przestawił sie nasamochody.
SEBEK śledzę wątek, dwa dni piszesz i nie zdążyłeś jeszcze zrzucić koła i zdjąć pask żeby to sprawdzić?! 15 min roboty.
Zabrudzone, zatarte, zaolejone rolki prowadzące paska, napinacza i koła pasowe osprzetu (np. alternator) to bolączka poprzecznie montowanych silników...
Jak nie chcesz tego robić sam to niech mechanik przy tobie zdejmie pasek wielorowkowy i uruchomi silnik. Pewnie na 99% nastanie cisza. Potem spowrotem niech załozy pasek, weźmie do łapy stetoskop (może ma coś takiego) i słucha, która rolka "gruchocze". Powodzenia.
Ostatnio edytowane przez kelpin ; 19-04-2011 o 13:40
Ja się mechaniki nie tykam dla mnie to czarna magia i wole nic nie ruszać bo 2 razy więcej zepsuje
Jak włączalem klime to było 15 st. C i spreżarka się załączyła ale różnicy nie było słychać. Ale dzwięk po dodaniu gazu zdecydowanie nie dobiega z okolic rolki i napinacza 3 mechaników to wykluczyło. Raczej gdzieś z dołu lewej strony silnika
Co do mechanika moze to nie specjalista od Alf ale tołknięty chłopaczek robiłem u niego poprzednią Alfe i robie ta. Ale oprócz niego rolki i napinacz wykluczył inny mechanik i specjalista z ASO. Jutro pojade do kolejnych i może uda się coś ustalić![]()
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 19-04-2011 o 19:52