prymie, o ile dobrze kojarzę to masz doświadczenie z przejściem 17">18" i 18">19".
Napisz jak wyglądała zmiana spalania przy poszczególnych "przejściach" (o ile pamiętasz).
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Właśnie o to samo miałem zapytać/prosić. Prymie - pamiętasz zauważone zmiany?
witam drogich alfamaniaków.
Od niedawna ja też dołączyłem do tej grupy i w związku z tym mam kilka pytań:
alfa 1.9 JTDm 8v, 56 kkm,
Po tygodniu od zakupu został wymieniony egr. niby jest ok ale zaczyna mnie niepokoić fakt
iż czasem puści niezłą chmurkę. Chmurka nie jest czarna ani niebieska.....
Nie jest to zależne od temperatury otoczenia ani silnika. Nie jest to też uzależnione od długości trasy jaką pokonałem.
Czasem przy jeździe w mieście nagle w lusterku widzę jak sporo kopci, staję na parking lukam i biały dym. poza tym silnik pracuje równo ale odgłos z wydechu jest jakiś dziwny... jakby nieregularnie coś pluło
wydech w środku jest czarny a jak kupowałem autko był wręcz czyściutki. Powiedzmy że jadę do domu, auto stoi nockę... rano odpalam i problemu nie ma, znów jadę do miasta,kręcę się trochę, wracam i....nic....czyściutko....
Powiem szczerze że zgłupiałem już trochę.
Do tego zaobserwowałem inny dziwny fakt....w przedziale 2500-3000 obrotów czasem skacze mi wskaźnik doładowania...idzie w górę a za chwilę opada i znów w górę.... Poza tym jeśli jadę sobie powiedzmy 100km/h i puszczę gaz to czasem wskaźnik turbo spada do zera a czasem utrzymuje się na mniej więcej pierwszej kresce.... Gdzieś czytałem że to może być spowodowane wypalaniem dpf ale czy to dzieje się 7 razy na dzień?????
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Oczywiście przepraszam za długość mojej wypowiedzi ale chciałem dość dokładnie opisać moją przypadłość...
pozdrawiam i czkam na jakieś sugestie...
średnio licząc myślę, że na 1 cm dodatkowej gumy trzeba liczyć prawie litr, czyli przy 255 paliłby powyżej 12 l.
Co do chmurek to się nie wypowiem, bo rzadko patrzę wstecz, a po drugie nigdy nie wiemy co tam wlaliśmy do baku. Ja mam wydech czarny jak oczy demona.
"w przedziale 2500-3000 obrotów czasem skacze mi wskaźnik doładowania" - większość turbo pracuje od 2-2,5 k obrotów, więc nie ma się co dziwić, że wskakuje nagle
"Poza tym jeśli jadę sobie powiedzmy 100km/h i puszczę gaz to czasem wskaźnik turbo spada do zera a czasem utrzymuje się na mniej więcej pierwszej kresce" - pewnie zależy też od biegu na którym masz tą prędkość, co innego na 3 lub 4, a co innego na 6. Moim zadaniem DPF wypala się wtedy, gdy masz na jałowym biegu bez gazu stojąc wskazówkę na kolejnej kresce (tj 0,2 bara). Wtedy robisz małe kółko w stylu "lans na osiedlu" lub "zobaczcie jaka czysta i piękna" i po sprawie. Większość osób pisze, że najlepiej wypalać na 3 biegu przy 60km/h. Jak na jałowym jest pionowo, to nie ma się czym martwić.
No tak. O ile pomiędzy 17 i 18 nie było drastycznie (ta sama szerokość opony), to już przejście na 19 'boli'. Podam to co pisze mi na komputerku, bo akurat u mnie pokrywa się to w miarę z tym ile muszę wlać do baku (różnica in plus/in minus nieznaczne). Przy 19" (235/40) na dystansie 215km (start na zimnym silniku, trasa ok 200km drogami lokalnymi, w tym 20km w Krakowie) na wyświetlaczu widnieje 7,8l/100km ,średnia prędkość ok.70km/h. 17" (225/45)to była inna bajka, bo na tej samej trasie było ~6,3l/100km. Na 19" jazda po autostradzie daje już wyższe spalanie. Co do miasta, to nawet specjalnie nie sprawdzam, ale podejrzewam, że 19" zmuszają silnik do wychłeptania spokojnie ponad 10,5l/100km. Tak więc wcale diesel nie taki oszczędny jak go malują![]()
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Tej samej. Dlatego uważam się za farciarza, że po raz drugi udało mi się kupić auto używane, niazajeżdżone etc. No i muszę od razu tez napisać o czym zapomniałem w poprzednim poście, a na co zwrócił moją uwagę Twój delikatnie ironiczny post Mr.Krajcok, ja nie ścigam się za każdym razem kiedy jadę w trasę. Gdybym za każdym razem palił gumę ruszając spod świateł, pędził po 180km/h i obroty trzymał na 4,8k obr/min wyniki byłyby na pewno mniej optymistyczne. Z reguły trzymam obroty w przedziale 2.2-2.5k, zmiana biegów ok.3.5. Poza tym modyfikacja softu też zrobiła swoje (kiedy Ali go wgrywał auto było na 17" i spalanie spadło wtedy o 0.5-0.6l/100km, specjalnie zwracałem na to uwagę).
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Znajomy ma silnik 1.9 jtdm 8v- od kilku dni ma nst problem - jadąc na biegu wciska gaz do oporu, obroty dochodzą do około 2-3 tys i czuć jak by się sprzęgło ślizgało, obroty wzrastają ( niekiedy do 5 tyś ) na obrotomierzu a autko nie jedzie. Problem ten nie zawsze mu się pojawia. Niekiedy przyspiesza płynnie auto w całym zakresie obrotów, a niekiedy pomimo że gaz do dechy to przy wyższych obrotach auto nie przyspiesza ale wzrastają obroty. Nie czuć spalenizny sprzęgła. Sprzęgło jest OK. Co to może być.