Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Temat: Alfa 156 - koszt miesięczny

Lester
    Gość

Domyślnie

Panowie. Ja dodam tyle, że jestem mechanikiem...niewiele napraw dla mnie musi wiązać się z jazdą do serwisu! 8) , czy pana Gienka( sam nim jestem hehe)
    jeżeli powiecie mi, że utrzymanie 156 jet tańsze niż BMW 323 (rok1995-1998) to biorę alfe bez zastanowienia.
    Początkowo myślałem o 145 ale to za małe auto na moje potrzeby.
    Auta kocham!! I Alfę potraktuję jak najlepszą kobietę!!!
    byle mnie tylko było stać!

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Ceny opon? Ale o czym piszecie, opony które mi wystarczą kosztują 1000zł. Wydatek raz na kilka lat. Poza tym opony na koła 16" kosztują tyle samo do 166'ski jak do Golfa

Inny przykład: przednie zawieszenie, komplet wahaczy przednich, prawe i lewe górne i dolne.
    Zamienniki na allegro: 650zł (za wszystkie 4ry wahacze)
    Robocizna w ASO w Opolu: 650zł

Jeżeli ktoś mówi że to dużo, za komplet przednich wahaczy do sportowego auta, limuzyny, to ja się poddaję.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

U mnie większość idzie na wachę jak narazie, więc nie jest źle, zresztą tak jak to ktoś wcześniej napisał, alfę kupuje się sercem a nie rozumem...
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Myślę że jest zbyt dużo "ale" żeby stwierdzić czy Alfa będzie tańsza w eksploatacji od BMW i wątpię czy ktoś się podejmie takiej oceny. Przypuszczalnie koszty będą porównywalne. Nie miałem nigdy BMW, Alfę mam już ponad rok i jestem zadowolony.
    Bazując na stereotypach można dojść do wniosku że Alfa będzie się psuła, a BMW możesz kupić zajechanego na śmierć przez jakiegoś dresiarza.

Nie ma aut bezawaryjnych, wszystkie się psują, a częstotliwość psucia się jest uzależniona od właściciela i jego zaangażowania w dbanie o furkę.

Na tym forum na przykład są prawie sami szaleńcy (włącznie ze mną) :mrgreen: , którzy chuchają, dmuchają na swoje Alfy, żeby tylko były w jak najlepszym stanie i o północy lecą ze ściereczką i wiatrówką do autka bo ptaszek nasrał (( i trzeba go ustrzelić <strzela>
    Szukaj samochodów od takich napaleńców, a gwarantuję że będziesz się śmiał z testów takich firm jak TUV czy Dekra.

Jest to dość ciężki temat i raczej sam powinieneś podjąć decyzję. Jeśli masz możliwość spróbuj pojeździć jednym i drugim, zastanów się do czego głównie ma Ci służyć samochód, jeśli znajdziesz już taki który Ci się spodoba, weź ze sobą na oględziny kogoś kto w miare dobrze zna się na samochodach i jak już się napalisz będzie w stanie "wylać Ci kubeł zimnej wody na głowę", gdyby to był złom.

Jeśli kupisz Alfę na pewno się w niej zakochasz, jeśli nie pewnie zagościsz w innym klubie.

Ze swojej strony życzę Ci powodzenia w szukaniu dobrego autka.

Pozdrawiam
    Krzysiek
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Lester
    utrzymanie 156 jet tańsze niż BMW 323 (rok1995-1998) to biorę alfe bez zastanowienia.
    Tańsze. Będziesz Miał Wydatek mówi samo za siebie. Cena zakupu BMW jest wyższa, do tego masz większe prawdopodobieństwo, że będzie zajeżdżone. Biegając po różnych forach utrzymanie BMW jest dość kosztowne, tak jak z Alfą. Z tym, że Alfa nie budzi zainteresowania złodziei.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    (...) Będziesz Miał Wydatek mówi samo za siebie (...)
    Chyba raczej: Będziesz Miał WYDATKI
    Ale, mówią również: Będziesz Miał Wypas

Z Alfą jest chyba podobnie. Kolega miał BMW 7kę 8letnią. Pogadaliśmy i ponarzekaliśmy z godzinkę, okazało się że ceny podobne. Tylko on w ASO BMW nie był ani razu i wszystko w szemranych warsztacikach robi. A ja za podobną kasę pod serwis FIAT'a podjeżdżam i w bilarda gram w poczekalni
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Cytat Napisał Lester
    utrzymanie 156 jet tańsze niż BMW 323 (rok1995-1998) to biorę alfe bez zastanowienia.
    Tańsze. Będziesz Miał Wydatek mówi samo za siebie. Cena zakupu BMW jest wyższa, do tego masz większe prawdopodobieństwo, że będzie zajeżdżone. Biegając po różnych forach utrzymanie BMW jest dość kosztowne, tak jak z Alfą. Z tym, że Alfa nie budzi zainteresowania złodziei.
    Co do ceny zakupu masz newątpliwie rację, co do złodzei również, co do zajeżdżania też, ale proszę nie używaj znów tych stereotypów, wszyscy to znają, nie bądźmy BMWfobami.
    Jak my im tak oni nam, potem gadają że nie mówimy sobie "Dzień dobry" bośmy się rano w warsztacie widzieli. I tak się to wszystko nakręca.
    Lester:
    My jesteśmy za Alfą, co do BMW sprawdź na forum BMW.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

adasco
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    Chyba raczej: Będziesz Miał WYDATKI
    Ale, mówią również: Będziesz Miał Wypas
    tiaaa, albo Bardzo Mały Wacek

generalnie - im wyzsza klasa auta, tym utrzymanie drozsze. Chcesz, zeby bylo tanio - kupujesz skode fobie czy inne tam sejcento. Chcesz miec auto z nieco wyzszej polki - musisz liczyc sie z kosztami. A czy to alfa, czy beja - to juz cenowo jeden czort.

Lester
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Lopezius
    Co do ceny zakupu masz newątpliwie rację, co do złodzei również, co do zajeżdżania też, ale proszę nie używaj znów tych stereotypów, wszyscy to znają, nie bądźmy BMWfobami.
    Jak my im tak oni nam, potem gadają że nie mówimy sobie "Dzień dobry" bośmy się rano w warsztacie widzieli. I tak się to wszystko nakręca.
    Lester:
    My jesteśmy za Alfą, co do BMW sprawdź na forum BMW.
    Sprawdziłem.. i na forum i na giełdach.. i wiem czym to pachnie!
    Ale zaręczam Wam, że w tym kraju równie trudno jest znaleźć niezajeżdżony model BMW co Fiata, Forda Alfy itd.

A co do takich rozwinięć skrótów (bardzo mały wacek itp.)
    to najwięcej znalazłem takich na bmw-sport.forum.pl
    Chłopaki są zdystansowani. A sami nienawidzą tylko wiejskiego tunningu i dresowych pseudofanów którzy psują im opinię marki.

Nikt tam złego słowa nie użył na alfę!!

Gdybyśmy pominęli te cechy samych aut ze stereotypów (awaryjność, dzwonopowrzechność, dresowozowość i włoskorozpadliwość)
    to po jednej stronie pozostaje Piękno a po drugiej Solidność

To auta o zupełnie różnych charakterach, ale obu właśnie tego charakteru nie da się odmówić.
    Mi potrzebny jest samochód, a nie jakiś tam środek lokomocji.
    Czas pokaże.

Pozdrawiam!

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Zresztą, mały ukłon ode mnie w stronę BMW: stylistyka E36 Coupe jest ponadczasowa i często wodzę za nią wzrokiem