Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Temat: Nowy diesel Fiata - 3.0 Multijet V6

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Ja tylko błagam, by na tylnej klapie bagażnika obok napisu Giulia nie widniało V6 CRD, bo "CRD" odkleję od razu i pozostawię samo "V6"

A tak na poważnie to mam prośbę - dajcie nam, użytkownikom ropniaków żyć, bo gdyby nie DIESEL POWER, Alfy prawdopodobnie by nie było, albo byłaby odsprzedana Hindusom albo Chińczykom.
    Prawda jest taka, że FIAT od kilku lat współpracuje GM nad silnikami diesel'a, tak samo, jak współpracuje z Chryslerem nad benzynową V6-ką o nazwie Pentastar -> http://www.johnstonchryslerfiat.com/...v6-engine.html

Z wiki: "In January 2011, VM Motori launched its brand new engine 3.0L V6. With 241 CV and 550 N·m (410 lb·ft) the A630 is among the best diesel engines in its class. As result of the collaboration with Fiat Powertrain Technologies the engine features the Multijet2 technology for improved performance, fuel economy and NVH. The first application of the 3.0L V6 is the 2011MY Grand Cherokee."

Nowy diesel 3.0 V6 od VM waży około 220kg (źródło: http://www.italiaspeed.com/2011/cars...tori/1102.html), czyli sporo, poza tym jest dosyć duży, więc tym bardziej ciekawi mnie czy uda się go upchnąć pod maską AR Giulia, czy tylko w SUV'ie od AR oraz Jeepach i Chryslerach.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Ludvigus ; 10-06-2011 o 09:20 Powód: trochę o V6-ach

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Ja tylko błagam, by na tylnej klapie bagażnika obok napisu Giulia nie widniało V6 CRD, bo "CRD"
    Nie będzie CRD, czy Saab z wysokoprężnym 1.9 ma na klapie z tyłu JTD? Nie.

Co nie zmienia faktu, że będzie tam ten sam silnik co w Jeepie CRD. Trzeba się będzie przyzwyczaić- ja jako iż lubie benzyniaki już się pogodziłem z Pentastarem V6 w koncernie FIAT, bo na włoskie V6 nie ma co liczyć.

Krążą plotki o 3.6 V6 we Fiacie Freemont.

lukasz-m
    Gość

Domyślnie

fiergloo Pentastar 3.6 V6 w Fiacie Freemont zastępuje starą jednostkę 2.7 V6. Jak na tak spory pojazd, to benzynowy silnik IMO adekwatny.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Czy ktoś z kolegów orientuje się co ta firma VM Motori sobą reprezentuje ?? Chodzi mi czy ich silniki są znane ,sprawdzone ,pracują w jakiś innych markach samochodów bo ja kiedyś chyba tylko o eksploatacji w pojazdach ciężarowych słyszałem .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Czy ktoś z kolegów orientuje się co ta firma VM Motori sobą reprezentuje ?? Chodzi mi czy ich silniki są znane ,sprawdzone ,pracują w jakiś innych markach samochodów bo ja kiedyś chyba tylko o eksploatacji w pojazdach ciężarowych słyszałem .
    Silniki diesla do Alf Romeo właściwie od samego początku lat 70tych do połowy 90tych.

Silniki dla Chryslera i Jeepa- między innymi Voyager, Cheeroke,
    dla Londyńskich Taksówek, samochodów GM(1.5 i 2.0 z Common Rail) i inne takie tam.
    Ostatnio edytowane przez fiergloo ; 10-06-2011 o 14:24

tomek evo
    Gość

Domyślnie

Zgadzam się z niektórymi przedmówcami , że te 240 KM to nie jest moc docelowa. Będzie z pewnościa dużo więcej, choć nie koniecznie już na samym poczatku kariery tego silnika w innych autach koncernu. Ważne jest, że powstała taka jednostka, będzie z pewnościa rozwijana i modernizowana. Czas wziąść się za silniki benzynowe bo jeden 1.8 TBI nie wystarczy tym bardziej, że konkurencja (np. TSI) też ma się czym pochwalić. W następcy 159 przydałby się silnik o pojemności ok. 2.2 - 2-4 l benzynowy i mocach rzędu 250-300 KM (w co najmniej 2 wariantach mocy) aby możliwe było konkurowanie z niemieckimi autami (zwłaszcza bmw). Przydałaby się równiez dieslowska podwójnie doładowana dwulitrówka o mocy rzędu 200-220 KM. Mniejsza pojemność, niższe spalanie i niższa masa (prowadzenie) niż w przypadku 2.4 JTD a osiągi byłyby porównywalne. Oczywiście 2.4 JTD można również rozwijać i jest to moim zdaniem lepszy kierunek niż ładowanie dużej 3 litrówki do auta wielkości 159 lub nie dużo większego. 3 litrówka bardziej psuje do auta wielkości 166 czy do Suv-a, choć niemcy z powodzeniem upychają 3 litrowe diesle do BMW 3 i Audi A4 (ale np. w Passacie zrezygnowali z silnika większego niż 2.0 l).

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    Te 240 pewnie z jednej turbiny, jak zrobią Twin jak np. BMW to pewnie 300 pęknie bez problemu.
    mysle ze samym "softem" mozna wskoczyc pod 300 dobrze ktos napisal, cale szczescie ze taki silnik juz jest, tylko nieco za pozno .... z wieksza moca, widze go w nowych alfach
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał kenobi Zobacz post
    mysle ze samym "softem" mozna wskoczyc pod 300
    a po co zwiększać moc w tym silniku?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    a po co zwiększać moc w tym silniku?
    Żeby mieć poczucie samca alfa na drodze. Mnie by tam 240KM starczyło, skoro cieńkie 180 w benzyniaku mi starcza w zupełności, ale to obdarzone dużą dozą subiektywizmu, nie moje pieniądze, a biorąc pod uwagę iż jestem klientem benzyniaków to i nie mój problem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Żeby mieć poczucie samca alfa na drodze.
    do zapewniania takiego poczucia służą inne wyroby koncernu FIAT: Ferrari, Maserati
    ale nie dla psa kiełbasa, biednemu najłatwiej podciągnąć grzechotnika, bo już ma tę
    instalację pod turbo
    Ostatnio edytowane przez HyenaHF ; 10-06-2011 o 14:40