Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: Głośniki do Alfy omeo 156

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tryme
    Mieszka w
    wiosce pod Opolem
    Auto
    AR156 2.5 V6

Domyślnie

Panowie oświećcie mnie, bo w tematyce CA jestem niekumaty. Czy kupując nowy zestaw głośników muszę montować zwrotnicę do AR156? Jeśli tak, to w którym miejscu się ją montuje?

Rozumiem, że zwrotnica jest po to, aby na dany głośnik puścić wybrane pasmo dźwięków, które dany głośnik jest w stanie obsłużyć. Jaki będzie efekt jeśli jej nie zamontuję?

cyniu2304
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tryme Zobacz post
    Panowie oświećcie mnie, bo w tematyce CA jestem niekumaty. Czy kupując nowy zestaw głośników muszę montować zwrotnicę do AR156? Jeśli tak, to w którym miejscu się ją montuje?
    podpinam sie pod to pytanie, bo chodzi generalnie o montarz gwizdków . mi sie wydaje ze jesli sa tam poprowadzone kable do standardowych tweeterów to chyba musi tez byc coc co działa jak zwrotnica . moge się oczywiście mylic.

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

temat rzeka.
    wspominano wczesniej w temacie o hertzach esk
    o ile sie nie myle to sa te drozsze i one faktycznie raczej lepiej zagraja pod wzmakiem.do radia chyba mozna kupic ten tanszy (szary) zestaw hertza... chyba to jest DSK. Jesli chodzi o glosniki to z tego co wiem to wcale nie jest tak ze glosnik papierowy jest gorszy niz inne. zaleta takiego glosnika jest to ze jest "lekki" , do tego zawieszenie piankowe , wiec taki glosnik powiedzmy ze potrzebuje mniejszej mocy i lepiej bedzie lupal niz inne drozsze ktore dopiero jak podlaczymy wzmaka to wtedy mozemy z nich uzyskac jakis efekt. Podstawa to dobra zabudowa, wygluszenie , stabilny montaz glosnika i odpowiedni dobor elemntow (lacznie ze zwrotnicami)
    Mysle ze zestaw typu hertz (ten szary tanszy) to chyba powinno byc w maire dobre rozwiazanie na przod.
    Z audio jest tak ze na byle jakich glosnikach mozna czesto uzyskac o wiele lepszy efekt niz na innych drozszych. mozna spotkac sie czesto i z fajnym zestawem pod radiem a rownie dobrze z kicha na wzmaku .

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Mam pytanie, w półce nie mam głośników, ale jak zmieniałem żarówki w stopie to zauważyłem 2 żółte kostki do niczego nie podpięte. Czy to są kostki od głośników? I czy są one wpięte w wiązkę przewodów od radia czy trzeba jednak coś podpinać, żeby coś z tego było?

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Cytat Napisał tomek921 Zobacz post
    Mam pytanie, w półce nie mam głośników, ale jak zmieniałem żarówki w stopie to zauważyłem 2 żółte kostki do niczego nie podpięte. Czy to są kostki od głośników? I czy są one wpięte w wiązkę przewodów od radia czy trzeba jednak coś podpinać, żeby coś z tego było?
    z tego co pamietam to te dwie zolte kostki to sa wlasnie do glosnikow na tyl. ale raczej napewno nie bedzie to szlo bezposrednio do wiazki radia , poniewaz z radia juz masz wyjscie na 4ry glosniki do drzwi.

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał yarecky Zobacz post
    z tego co pamietam to te dwie zolte kostki to sa wlasnie do glosnikow na tyl. ale raczej napewno nie bedzie to szlo bezposrednio do wiazki radia , poniewaz z radia juz masz wyjscie na 4ry glosniki do drzwi.
    Wczoraj z ciekawości podpiąłem na chwilę głośniki z Fiata CC, bo takie miałem, i pasowały wejściem do kostki. I po włączeniu radia zaczęły grać łącznie z przednimi i tylnymi drzwiami, więc wiązka jednak jest podłączona do radia Teraz mam kolejne pytanie, jeśli chciałbym tam wsadzić głośniki to muszę ściągać te maskownice? Czy przykręca się głośniki od spodu? A i jaki tam jest ich wymiar? 4x6, czy 5x7?

EDIT
    Już pomierzyłem i wiem, że 6x9 się zmieści, ale pytanie jak to wsadzić nadal pozostaje
    Ostatnio edytowane przez tomek921 ; 23-08-2011 o 10:35

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rodeush
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    AR 156SW 1.9 JTD SPORT

Domyślnie

Przeczytałem już chyba z pół naszego forum i nadal jestem głupi.
    Niech mi ktoś jak chłop krowie na rowie wytłumaczy jakie głośniki do naszych 156 należy montować.
    Jeśli idą oddzielne gwizdki to jakie głośniki idą na przód do drzwi a jakie na tył do drzwi.
    Wyczytałem już opinie, że do przednich i tylnych ładuje się takie same, gdzie indziej że jak są gwizdki to tylko niskotonowe.

Chce we własnym zakresie wymienić głośniki na trochę lepsze niż oryginalne.
    Mogą być przykłady konkretnych kompletnych zestawów, tylko takich które da się samemu podłączyć.
    Bardzo proszę o odrobinę wyrozumiałości i małą pomoc

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Rodeush zarówno do przodu jak i do tyłu wchodzą głośniki 165mm z tego co mi wiadomo. Tylko, że do przodu możesz wsadzić zestaw odseparowany w fabryczne miejsca. Na przód mogę Ci polecić zestaw odseparowany Herza za trochę ponad 200 zł, montowałem to u kuzyna w Fiacie Brava nie wygłuszając niczym drzwi(na razie), i w porównaniu z moim zestawem w innym wozie i oryginalny w Alfie to grało to bardzo fajnie. Tylko, że trzeba się przyzwyczaić do tego, że gwizdki są nadto piskliwe, ale to jest do skorygowania na radiu. A w tylne drzwi wsadź jakieś dwu bądź trójdrożne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rodeush
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    AR 156SW 1.9 JTD SPORT

Domyślnie

za te trochę ponad 200 to kupuje głośniki do drzwi i gwizdki i wszystko wymieniam. Czy do tego idą jeszcze zwrotnice??
    Bo jak rozumiem na tył to po prostu wyjmuje stare wkładam nowe i po robocie??

Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto

Domyślnie

Do odseparowanego zestawu co kuzyn miał były 4 zwrotnice, osobne do gwizdków i osobne do normalnych głośników, ale to prosta robota je wlutować w przewody które są już w drzwiach Nam zajęło lutowanie zwrotnic niecałe pół godziny, a pół dnia męczyliśmy się z montażem głośników bo skubane są duże i wejść nie chciały, trzeba było troszkę blachy uciąć.