Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Temat: układ wspomagania - czym uzupełnić

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Jeżeli masz auto z 2009 r. i zielony płyn to prawdę mówiąc nawet jeśli nie był jeszcze nigdy wymieniany to przecież nie jest powiedziane, że od razu musisz biec go wymieniać... bo i po co ?

Cytat Napisał losdamianos Zobacz post
    Poczytałem to wszystko i poleciałem do auta sprawdzić płyn od wspomagania. W sumie jest kolor zielony ale tak proforma umówiłem się jutro do aso na jego wymianę ponieważ nigdy ten płyn nie był wymieniany. To forum to niesamowita kopalnia wiedzy. Słowo daje.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar losdamianos
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Jeżeli masz auto z 2009 r. i zielony płyn to prawdę mówiąc nawet jeśli nie był jeszcze nigdy wymieniany to przecież nie jest powiedziane, że od razu musisz biec go wymieniać... bo i po co ?
    Wymienię go chociażby dlatego,że ma przelatane 100K. Tak proforma.
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
    Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Panowie nie kumam nic. Pojechałem dziś do ASO na wymianę płynu od wspomagania i Ci stwierdzili,że mam "zły płyn"-czyli zielony GI/R a powinien być GI/E- czyli czerwony. To już nie wiem o co tu chodzi. Zalali mi czerwony i powiedzieli,że taki płyn powinien być w moim aucie...
    Ostatnio edytowane przez losdamianos ; 01-03-2013 o 15:32
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pablo83_05
    Mieszka w
    WROCŁAW I OKOLICE
    Auto
    ALFA ROMEO 159 1.9 150KM 2008, AR GTV 2.0 TS SPORTIVA

Domyślnie

Panowie nie kumam nic. Pojechałem dziś do ASO na wymianę płynu od wspomagania i Ci stwierdzili,że mam "zły płyn"-czyli zielony GIR a powinien być GIE- czyli czerwony. To już nie wiem o co tu chodzi. Zalali mi czerwony i powiedzieli,że taki płyn powinien być w moim aucie...
    Który masz rok ? Ile taka przyjemność kosztowała w ASO?

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

12.2009r - 200 PLN z płynem i wymianą

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pablo83_05
    Mieszka w
    WROCŁAW I OKOLICE
    Auto
    ALFA ROMEO 159 1.9 150KM 2008, AR GTV 2.0 TS SPORTIVA

Domyślnie

12.2009r - 200 PLN z płynem i wymianą
    Ja też rozmawiałem dzisiaj w serwisem i z tego co wiem to są różne podejścia do tematu ...

michal1116
    Gość

Domyślnie wspomaganie wielki problem

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    moze jeszcze ktos niech sie wypowie bardziej doswiadczony ktory zmienial plyn z czerwonego na zielony.Z tego co wiem zielony jest rzadszy i moze powodowac takie dolegliwosci.Podkreslam moze ale nie musi

Mogę dodać od siebie, że wymieniłem zbiorniczek w swojej Alfie (2006r) i płyn na GI/R (zielony) i byłem szczęśliwy przez miesiąc, że wszystko jest oki - głośna praca wspomagania ustała. Niestety padła maglownica w dniu wczorajszym tzn rozszczelniła się na tyle poważnie, że wyleciał cały płyn...
    Tak wiec moge potwierdzić niniejszym, że zmiana płynu z czerwonego na zielony w duzym prawdopodobieństwie wpływa na kłopoty z maglem...

Jutro zakładają w serwisie nowy i podjąłem decyzję, że zalewam po przepłukaniu układu płynem czerwonym- czy słusznie nie wiem ale z tego co czytałem to czerwony uszkadza jedynie zbiorniczek za 100 zł a nie magiel za 1000-2500 w zależności od opcji a=jaką wybieżemy (regeneracja czy nowy)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał michal1116 Zobacz post
    Mogę dodać od siebie, że wymieniłem zbiorniczek w swojej Alfie (2006r) i płyn na GI/R (zielony) i byłem szczęśliwy przez miesiąc, że wszystko jest oki - głośna praca wspomagania ustała. Niestety padła maglownica w dniu wczorajszym tzn rozszczelniła się na tyle poważnie, że wyleciał cały płyn...
    Tak wiec moge potwierdzić niniejszym, że zmiana płynu z czerwonego na zielony w duzym prawdopodobieństwie wpływa na kłopoty z maglem...

Jutro zakładają w serwisie nowy magiel i podjąłem decyzję, że zalewam po przepłukaniu układu płynem czerwonym- czy słusznie nie wiem ale z tego co czytałem to czerwony uszkadza jedynie zbiorniczek za 100 zł a nie magiel za 1000-2500 w zależności od opcji jaką wybierzemy (regeneracja czy nowy)
    wybierzemy -sorry za błąd

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Czyli (niestety) moja teoria się sprawdziła...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Jaka jest pojemność układu wspomagania ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella

Domyślnie

Zapytam tutaj.Jaki jest prawidłowy poziom plynu od wspomagania bo z tego co zauważyłem są dwa wskaźniki na 20 i 90 stopni.Auto stoi cały dzień i po tej stronie co jest 20 stopni jest pod max a po drugiej trochę wyżej niż minimum.Tak to ma wyglądać
    BYŁ LEON by COMPSPORT
    JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP