Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Temat: Nieprecyzyjny i latający drążek zmiany biegów

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam! Na szczęście znalazłem w garażu oryginalne mocowanie od mojej 166. Zdjęcia w załączniku.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Łatwo się domyślić że skoro ten pierwszy nie pasował to pozostłe dwa jak to nazywasz "uniwersalne" też nie pasują..

oryginał wygląda tak allegro.pl/alfa-romeo-147-lewarek-zmiany-biegow-ts-i1804855581.html .. (zresztą kilka postów wyżej masz real foto z epera więc widać że ta część którą znalazłeś nie pasuje..)

I można było samemu to znaleźć na allegro skoro juź się naszukało jakichś uniwersalnych..

Jednak mogę powtórzyć że te części są tak śmiesznie tanie w ASO że szukanie ich na allegro to strata czasu.. a jeśli się upierasz to ok ale znajdziesz tam raczej same używki za cene taką jak nowy w ASO.. a używka będzie działać tak samo nieprecyzyjnie jak ta część którą z auta wyjmiesz..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

go_west
    Gość

Domyślnie

Zdjęcia od kolegi Paazika są identyczne jak te 'uniwersalne' z allegro, mam rozumieć w takim razie że ten element jest inny do AR 166 i 147.
    Co do samej wymiany to wyczytałem, że trzeba zająć się sprawą od dołu auta i 'przebić się' przez przynitowaną osłonę termiczną wydechu?

arczi
    Gość

Domyślnie

mam też ten problem, lata na lewo i prawo, jest strasznie luzny, czasami nie lapie biegów - dzis w ASO naliczyli mnie z robocizną na 700 zl, twierdzac, ze wymiana calego mechanizmu jest potrzebna - wiec odpuscilem. Panowie robil ktos to w Warszawie , za rozsądną cene. na dluzsza mete jest to uciazliwe...

arczi
    Gość

Domyślnie

zdjąłem dziś mieszek, żeby zobaczyć o co chodzi - luzy są pod tym białym plastikiem... wiecie, które części należy kupić i wymienić ? z góry dziękuję !
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1116.jpg
Wyświetleń:	8773
Rozmiar:	91.2 KB
ID:	36955  

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Bez urazy ale nie jesteś na tym forum od wczoraj.. więc zastosuj się do najczęściej pisanego postu na forum.. "Przeczytaj cały temat a poznasz odpowiedź" tym bardziej że ma on zaledwie 3 strony.. Możnaby zrozumieć Twoje pytanie gdyby tu się już 20 stron uzbierało i ciężko byłoby coś znaleźć..

Miłej lektury.. i jak się doczytasz będziesz wiedział że naprawa jest prosta..
    Pozdrawiam Kuba

arczi
    Gość

Domyślnie

przeczytałem caly temat, chcialem sie tylko upewnic, czy chodzi o te czesci, ktore opisales pare postów wczesniej

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jeśli jest luźny to odpowiedzią na ten problem jest to co opisałem wcześniej..

Natomiast jeśli czasem nie łapie biegów to sądzę że możesz mieć na wykończeniu linki od biegów (jeśli jeszcze ich nigdy nie zmieniałeś a przebieg jest duży).. bo luźność drążka raczej nie ma wpływu na to jak wchodzą biegi, przynajmniej w moim przypadku tak było.. a przerabiałem już wszystkie tematy związane z drążkiem..

Także oceniam to tak..

Jeśli drążek sztywny, ciężko chodzi (tak naprawdę ciężko że aż trudne jest ruszenie go z luzu na bieg) to wtedy do wymiany jest element który mocowany jest na skrzyni biegów i kiedy poruszasz drążkiem to poprzez linke on zmienia biegi (Mnie w ASO kosztował 80zł), na forum jest opisana regeneracja tego elementu w dziale zrób to sam.. ale jest z tym trochę pierdzielenia.. trzeba przeszlifować zardzewiałe elementy itp.. i uważam że cena 80zł za brak pierdzelenia się na dłuższy czas jest ok..

Biegi nie wchodzą.. z początku czasami.. a później coraz trudniej je wbić.. aż wkońcu kiedy chcesz wbić bieg czujesz jakby ten otwór w który chcesz wbić drążek odsuwał się od niego i kiedy próbujesz ponownie poprostu tego otworu już nie ma i drążek zostaje luzem.. to oznacza z początku stopniowe zużycie a potem całkowite zerwanie linek zmiany biegów.. (droga zabawa.. nowe linki w ASO obie około 500zł mnie kosztowały)

Luźny drążek.. kiedy jest na luzie sobie lata na boki.. oznacza to że cudnie wymyślone "łożysko" w którym tkwi nasz drążek które jest zbudowane z plastiku prawdopodobnie pękło.. lub jeśli nie to wyrobiło się na tyle że drążek może chodzić na boki.. do tego dochodzi również prawie napewno zużycie niestety znów plastikowego elementu jakim jest tulejka w którą wciśnięty jest element który łączy się z drążkiem już za "łożyskiem" i przenosi nasze ruchy dalej.. ponieważ jest ona plastikowa wyrabia się lub wręcz pękają takie małe ząbki które pilnują sztywności połączenia elementów.. Przy okazji wymiany łożyska wymieniamy również pierścień który ma spełniać rolę dodatkowego usztywnienia drążka.. (Cena w aso jaką płaciłem około 105zł)

Opisy podaje na podstawie doświadczeń w mojej 147.. tak było dokładnie u mnie jak opisałem kiedy dochodziło do potrzeby wymiany tych elementów.. ale objawy jak wiadomo mogą być nieco różne w każdym aucie..

Więc podaje to jako pomoc w ocenie problemu..
    Pozdrawiam Kuba

arczi
    Gość

Domyślnie

Belle mam z przebiegiem 70 tys, rocznik 2007 - jeśli chodzi o biegi, to czasami jak wbijam bieg, nie wchodzi głównie jedynka i wsteczny, przy wstecznym czesto slysze tez tak jakby "chrząknięcie", "chrupniecie" od spodu i tez nie zawsze łapie... dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał arczi Zobacz post
    Belle mam z przebiegiem 70 tys, rocznik 2007 - jeśli chodzi o biegi, to czasami jak wbijam bieg, nie wchodzi głównie jedynka i wsteczny, przy wstecznym czesto slysze tez tak jakby "chrząknięcie", "chrupniecie" od spodu i tez nie zawsze łapie... dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.
    mi tez zdarzylo sie takie chrupniecie przy probie ruszenia na wstecznym, z tego co znalazlem na forum "ten typ tak ma", trzeba po prostu wbic wsteczny ciut wolniej z wyczuciem, wsluchujac sie czy chwycilo