Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: [146] Mój boxerek stuka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał michalalfa146
    będziesz to robił w najbliższym czasie?? widzę że jesteś(currahee) z KRK gdzie serwisujesz swoja bellę??
    Sprawdzić muszę co to i obliczyć koszt, w zależności od tego zdecyduję co z tym zrobić. Wiadomo chcę mieć wszystko sprawne a z drugiej strony nie na rękę mi duże wydatki teraz. Ja robię praktycznie wszystko u P.Żyły w Swoszowicach (Alfaserwis) zadzwonię tam i zobaczę co mi powiedzą. Byłeś z tym już gdzieś (gdzie)?
    FORZA ITALIA !

Wojce
    Gość

Domyślnie

Postuka wam pare sekund i panikujecie wymiana popychaczy sporo kosztuje może wystarczy zmienić olej na lepszy, a stukają po dłuższym postoju ,bo olej z popychaczy zleci i chwilke trwa zanim się napełnią ,jak sie napełnią to przestają, ja tak myśle

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Też tak myślę tylko nie wiem czy to popychacze czy panewki. Jak miałbym pewność, że to popychacze to paniki bym nie robił. Bardziej boję się panewek bo nie chciałbym aby mi się rozleciały gdzieś w trasie. PS. olej zmieniałem 4 dni temu i stuka mniej niż na poprzednim ale jednak stuka tą 1-2s. rano.
    FORZA ITALIA !

michalalfa146
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał currahee
    Cytat Napisał michalalfa146
    będziesz to robił w najbliższym czasie?? widzę że jesteś(currahee) z KRK gdzie serwisujesz swoja bellę??
    Ja robię praktycznie wszystko u P.Żyły w Swoszowicach (Alfaserwis) zadzwonię tam i zobaczę co mi powiedzą. Byłeś z tym już gdzieś (gdzie)?
    Pytałem mechanika na Centralnej(spec od volvo) to obstawiał popychacze. Przedstawiłem mu sytuacje i powiedział tak jak przedmówca że potrzebują czasu żeby sie napełnić olejem. Ja tez wymieniałem olej tydzień temu i bez zmian.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jeziory/k.Poznania

Domyślnie

Miałem te same przypuszczenia co do popychaczy ale niestety nie były to one.Popychacze raczej tak"cykają "niż stukają a panewka stuka doś mocno i z małą częstotliwością udrzeni przez około 2-3 s i to właśnie po dłuższym postoju np.rano po nocnym postoju choć nie zawsze sie to u mnie objawiało.Bymnajmniej żyłem nadzieją ,że to popychacze ale niestety przyszedł czas ,że w końcu odezwały sie na tyle ,że było już po wszystkim a efekt macie w poprzenim poście na fotce.Masakra poprostu!!! Nie remątawałem silnika tylko kupiłem drugi i nie ma co jednego do drugiego porównać.Nic nie stuka nic nie puka poprostu miodzio!!
    AR 147 1.9 JTD 16V MICHAŁ

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dziś odpaliłem auto po prawie dwóch dniach postoju (specjalnie) i nagrałem ten dźwięk. Nagranie robiłem komórką więc jakość nie jest powalająca ale mam nadzieję, że będzie słychać to co trzeba. Najpierw odpaliłem silnik ten dźwięk nagrałem z kabiny, później wysiadłem z auta i podszedłem do silnika (otwarta maska) więc końcówka nagrania była robiona blisko silnika.

http://www.speedyshare.com/286885580.html

Mnie to bardziej przypomina klekotanie diesla lub uszkodzonego wariatora a nie stuk. Co o tym myślicie? michalalfa146, Masterpolo u Was też to tak brzmi? Może też nagracie swoje silniki.
    Dodam, że tak nie ma żadnego problemu z silnikiem - pracuje równo, obroty nie skaczą, jest moc po prostu nic co mogło by niepokoić.
    FORZA ITALIA !

muzzy
    Gość

Domyślnie

Jeszcze raz panewki.

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Zerknij TUTAJ
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dzięki Panowie (Majkelza dźwięk porównawczy ), teraz to już chyba sprawa jasna - niestety panewki (choć jeszcze nie byłem u mechanika ale z tego co tu wyczytałem i usłyszałem to raczej to).
    Co z tym robić? Da się to jakoś sprawdzić po zdjęciu tylko misy olejowej?
    Czytałem, że podobno mogą być jakieś problemy ze szlifem wału, w związku z tym czy remont jest opłacalny?
    Dziwne, że dało to znać o sobie po zmianie oleju na teoretycznie lepszy (Castrol 10w40-->Valvoline MaxLife 10w40), czy zmiana na np. Motula 15w50 ma tu jeszcze sens? (wydaje mi się, że nie ale tak pytam ).
    FORZA ITALIA !

muzzy
    Gość

Domyślnie

Jeśli bedziesz robil sam to remont sie lepiej oplaci. Jeśli nie to szukaj silniczka.