Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Sposób na drożejacy olej napedowy do naszych JTD

sciesill
    Gość

Domyślnie

Na czystym oleju roslinnym pojedzie tylko stary TD i to tylko o duzych pojemnosciach ( srednica otworu wtryskiwacza) ale w Bydzi i Poznaniu robiono testy lano czysty olej do autobusow , smierdzialy frytkami . Natomiast jesli chodzi o silniki Common Rail i bezposredni pojedynczy wtrysk , to bez wzbogacania nie da sie na tym jezdzic .

I jeszcze sprawa "Orezady , Czerwonej Smierci , Paliwa rakietowego" lalem to przez 4 lata do mojej Zgrozy i musze przyznac ze jezdzilo sie bardzo przyjemnie , osiagi porownywalne z tym jakie osiag ma samochod po wlaniu np Shell Pwer Diesiel

RUDA
    Gość

Domyślnie

Nie dalej niz wczoraj kupolwalam olej w biedronce - prawie 6 zl :shock:
    Dobrze ze mam meza tirowca
    Przywozi paliwo z shella ze wschodu - bella lata na tym jak szatan. Wszystkie nowe ciezarowki w jego firmie lataja na tym paliwie i zadnych ustrek, komunikatow o bledach - a w nich przeciez komputery i pompowtrski bardzo wrazliwe na byle szajs. Jak mi sie ostatnio skonczylo te "od wschodniego sasiada" zalalam nasze krajowe - jesu to jakby mi ze 30 kucy wcielo :shock:

Sasiedzkie paliwo ma tez i inne dobre strony - 1,9 zl za litr :wink:

pitt24
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RUDA
    Nie dalej niz wczoraj kupolwalam olej w biedronce - prawie 6 zl :shock:
    Dobrze ze mam meza tirowca
    Przywozi paliwo z shella ze wschodu - bella lata na tym jak szatan. Wszystkie nowe ciezarowki w jego firmie lataja na tym paliwie i zadnych ustrek, komunikatow o bledach - a w nich przeciez komputery i pompowtrski bardzo wrazliwe na byle szajs. Jak mi sie ostatnio skonczylo te "od wschodniego sasiada" zalalam nasze krajowe - jesu to jakby mi ze 30 kucy wcielo :shock:

Sasiedzkie paliwo ma tez i inne dobre strony - 1,9 zl za litr :wink:

ręce opadają - skoro juz na wschodzie maja lepsze paliwo od naszego...cena - marzenie.

piećka
    Gość

Domyślnie

Ale niestety jest wschód i "wschód", ja zalewam ropkę z białorusi i musze mieszać bo jak dam 100% białorusi to czuć różnicę w pracy silnika.Podejrzewam że nie trzyma jakości i cent.Ale 20% vervy i 80% białorusi i bangla super Ogólnie śmigam na tym ale tylko latem.Oczywiście cały czas leje Castrola TDA bo u nas czasami można taki szajs zatankować że :shock: Pozdr.Piter

Pitus25
    Gość

Domyślnie

no no supr cana jak by Ci cos zostało to poślij cysterną do Bielska kupie całą za 2,1zł

lacky
    Gość

Domyślnie

a co powiecie panowie na olej napedowy koloru czerwonego .jakies wrazenia ktos ma na poruszaniu sie swoja AR na nim ??? cena atrakcyjna nawet ponizej 3.5zl za litr

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Mimo, że mam silnik benzynowy, to wtrącę swoje 3 grosze do tematu.
    Otóż moja firma zużywa znaczne ilości oleju jadalnego (do produkcji, nie tankowania!) i obecnie najtańszy jest w TESCO. Nigdzie nie da się kupić taniej oleju jadalnego, jeśli jest to ilość mniejsza niż przynajmniej 6.000l. Taniej jest na Słowacji, ale koszty transportu są spore. Co ciekawe w TESCO jest olej w butelkach 3l i 0,9l (taki chwyt, że niby butelka wygląda jak 1l, ale jest 0,9 i ludzie się nabierają) i mimo kosztów rozlewania, opakowań, etykiet itp, itd jest on tańszy niż u producenta oleju, gdzie można go zalać do przywiezionego z sobą pojemnika 1.000l. No, ale to właśnie jest polityka sieci marketów, hipermarketów, czy discountów, które podpisują umowy na cały rok dostawy.

Miałem styczność z pewnym posiadaczem VW transporter TDI, który kupował właśnie taki kontener 1.000l i na tym jeździł! Mówił tylko, że jak jest zima, to trzeba go odpalić na oleju napędowym, a potem zalewa bak jadalnym i śmiga, pozostawiając za sobą zapach z McDonald's. Podobnie postępował znajomy w Fiacie Doblo, nie wiem na czym dzisiaj jeździ, ale widuję tego fiata na co dzień (drożdżówki rozwozi).
    Gdzieś na youtube jest filmik jak jakiś bodajże Włoch zalał do Alfy JTD olej pod marketem i po prostu odjechał...
    Obecnie cena oleju w Tesco wynosi około 3,60zł za litr, więc znacznie taniej niż na stacji benzynowej, ale czy warto?
    Niech ktoś poświęci swojego JTD i sie przekonamy
    Albo może zróbmy sobie democara z silnikiem JTD i na nim przetestujemy to źródło energii?
    W grudniu byłem w Rosji (okręg Kaliningradzki) tam wszystkie paliwa są tańsze względem naszych o 50%!!! Na stacjach przy granicy polskiej są specjalne podjazdy, na które się wjeżdża i tankuje pod korek! Mrówy jeżdżą tak całymi dniami, jednak na granicy odstać swoje trzeba...
    Kolego lacky a co to za czerwony ON 3.5zl za litr?
    Pozdrawiam.
    - Rafał[/b]

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Miałem styczność z pewnym posiadaczem VW transporter TDI, który kupował właśnie taki kontener 1.000l i na tym jeździł! Mówił tylko, że jak jest zima, to trzeba go odpalić na oleju napędowym, a potem zalewa bak jadalnym i śmiga
    Jak on to robi?? przeciez to nie gaz zeby sobie przelaczac na jakim oleju chce jezdzic.. Jak raz zaleje frytowe to ciagle ja bedzie mial, wiec nie ma mozliwosci odpalania na zwyklym

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Gdzieś na youtube jest filmik jak jakiś bodajże Włoch zalał do Alfy JTD olej pod marketem i po prostu odjechał...
    Nie jeżdżę traktorem, ale akurat link do filmiku mam w ulubionych. Ktoś zna włoski?

http://pl.youtube.com/watch?v=rN4AFR-dTwk

lacky
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Kolego lacky a co to za czerwony ON 3.5zl za litr?
    Pozdrawiam.
    - Rafał[/b]
    jak to jaki??? czerwony ON to jest ON opalowy