Ty jednak masz duuuże kompleksy, więc znajdź sobie inne miejsce na ich podleczenie i powstrzymaj się od osobistych wycieczek. A dyplom inżyniera uzyskałem w 1990 roku chłopczyku... Filozofia techniki uprawiana przez domorosłych mechaników, posługujących się centymetrem krawieckim mnie najzwyczajniej nudzi - wszystko ma swoją przyczynę i wywołuje określony skutek w technice - to doskonały przykład:
Zastosowanie nasączanego olejem bawełnianego stożka w JTD (dlatego, że przepływomierz jest w tym silniku tuż za filtrem powietrza, inaczej niż w TSie) skutkuje osadzaniem tegoż oleju na elementach grzewczych przepływomierza i w większości przypadków prowadzi do jego uszkodzenia, a już na pewno do zafałszowania wskazań, objawiającego się pogorszeniem osiągów i większym spalaniem. To że u ciebie ta awaria nie wystąpiła ( w co wątpie) o niczym nieświadczy, bo jak sam piszesz masz podobno szczęście....
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Maciek jak ktoś stożek w jtd montuje, chyba pomyśli o przerobieniu dolotu a nie "wciśnie" go w przepływomierz. Chyba to by było bez sensu, myślisz że nikt już nie myśli?
Zresztą czy co chwilę muszę czytać na tym forum że jesteś inżynierem? WIEM, każdy kto tu chwilę przebywał także to WIE!.
Zmień nick na inż.Maciek-156, lub też dodaj w podpisie. Szanuję Ciebie za wkład w to forum ale jesteś nadętym gburem z manią wyższości, co w nie jednym Twoim poście udowadniasz, myślisz że tylko Ty jesteś jedynym Panem inżynierem na tym forum? Nie, nie jesteś, tylko dlaczego nikt inny tak się nie zachowuje?.
Inżynierowi a tym bardziej moderatorowi takie zachowanie nie przystoi.
Przepraszam za OT.
dance1 Nie znasz mnie, więc pohamuj swój język,bo w oczy bys mi tego nie powiedział gwarantuję ci to. Zostałeś adwokatem Magika? - to przyjmij do wiadomości, że nie pozwolę się obrażac w ten sposób:
i swoje epitety skieruj pod inny adres
A co do filtra to co byś nie robił to przepływomierz będziesz miał za nasączanym stożkiem i olej którym jest nasaczany bedzie się osadzał na elemencie pomiarowym fałszując pomiar, możesz sprawdzić na hamowni -ale to taka mała dygresja, bo nie tego dotyczył temat.
AR156 1.6TS 2000
Po co te bicie piany i niepotrzebne przepychanki? Z doswiadczenia powiem tylko, iż tyle razy już czysciłem egr-y i kolektory dolotowe w jtd i jeszcz nigdy mi sie nic nie złamało, przekreciło, czy urwało, a zawsze po czyszczeniu jak i przed robie diagnostyke i jeszcze nigdy mi egry nie nie posypały, czy też powietrze przepuszczały...
P.S. Odnosnie filtra powietrza to dlaczego jest on zamontowany tak nisko? Wiele auto już tak ma, szczególnie tych o wiekszej mocy. Dlaczego? Może przez to iż powietrze zasysane do silnika jest chłodniejsze niż jakby filtr znajdował sie bezposrednio gdzies przy gorących elementach silnika. Jak wykrecic filtr powietrza bez urywania śrub? Wystarczy je co wymiane przesmarowac najzwyklejszym smarem ŁT-43jeszcze mi sie żadna śruba nie ukreciła, a wymiana zawsze co 10tkm co nie raz wypada 2 razy w roku.
Pozwolisz że sam bedę decydował co i jak powinienem robić... Z mojej strony temat jest zamkniety, a wszelkie informacje odnośnie zaworu EGR są tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
AR156 1.6TS 2000
Może by tak wrócić do tematu. I bez osobistych wycieczek
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5