Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Temat: 1.9 115jtd +

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    Ciekawe jakie koszty całościowe, z każdej jednostki da się coś wykrzesać tylko zależy jakim nakładem finansowym. Tutaj obstawiam okolice 5-6 tys zł.
    6 koła to może by wyszło z fabrycznie nowym turbo no chyba, ze cinek nie wymienił wszystkich modyfikacji. Na upartego szukasz turbo używki/regenerowanego, kupujesz IC chinczyka jedziesz do cinka i suma sumarum wyjdzie połowę tego co napisałeś, a na wycięciu kata i środkowego jeszcze możesz zarobić Oczywiście wszystko pod warunkiem, ze przeniesienie napędu nie zmęczone, a rozrząd nie zbliża się do wymiany itp itd bo wtedy zaczynają się robić koszta dodatkowe...

Mnie interesuje inna sprawa: kopci mocno?

P.S Wie ktoś czy w CDTi 150KM też siedziało GT1749VB?
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 08-09-2011 o 07:41

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

IC chińczyk + orurowanie i montaż to jakieś powiedzmy 1500zł, inny mapsensor też pewnie coś koło 200-400, do tego turbo i tu pewnie okolice 2500 ( nówka inaczej nie ma sensu) + strojenie powiedzmy 1000 ( choć pewnie węcej) także koszt robi sie dość spory,coś w podobie ceny którą podał Kolin ,a nie wiadomo czy sprzęgło nie puści zaraz.Oczywiście ceny,gy robimy wszysto u tunera.Tak czy siak fajna modyfikacja,z tym,że ja bym próbował z gtb 2056 i wtedy dobijać do 200 kilku koni,bo sprzęgło i tak długo nie wytrzyma,no chyba ,że mowa o braku upalania.
    W CDTI turbo to również 1749VB tyle ,że inaczej podwieszone na kolektorze.

Co do przebiegu i virusa: jesli motor w kondycji bardzo dobrej to czemu by nie ??

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Chińczyk + orurowanie + własny montaż to jakieś 1000zł. Map sensor 100-200zł. Turbo dlaczego nie ma sensu używanego? Z takim podejściem to auta uzywanego tez nie ma sensu kupowac bo w każdej chwili może coś się spieprzyć. Znam osobiście sporo osób które mają pogrzebane klekoty i chyba żadna osoba nie kupiła fabrycznie nowego turbo, a jakoś nikt nie nazeka, ze zaraz po kupnie się rozsypało. Jak ktoś kupuje z głową, a nie licytuje szrot na allegro to spokojnie można brać. Znajomy GT1749VB z tym, że od ARL'a kupił za niecałe 700zł ponad rok temu do dzis zero problemów. Do tego strojenie koło 1000zł i mamy w porywach 3Kzł. Później pozostaje kwestia przeniesienia napędu ale jest ten plus, ze pasuje od 16V więc te 370NM przy jeździe z głową powinno spokojnie wytrzymać.

Hmmm czyli tak samo jak turbo z ARL'a pozostaje szukać czegoś od JTD 16V.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Przebieg nie jest wyznacznikiem to po pierwsze, po drugie w naszym kraju cyferki na tacho nie odzwierciedlają prawdziwej przeszłości kilometrowej danego egzemplarza, niestety.
    Liczy się stan jednostki, parametry dynamiczne itd - jeśli całośc działa to pisze się soft i tyle; kolejne badania i analiza parametrów dynamicznych pokazują reakcję egzemplarza - generalnie ważne jest wszystko co można sprawdzic bez rozbierania jednostki...

Pozdro
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

u mnie chińczyk + orurowanie + spawanie to była kwota ok 750zł..
    majac te 8 tys na mody lepiej szukać 159/brery z 2.4 20v jako dawcy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    a co na to wszystko rozrząd?
    Ma byc zmieniony zgodnie z odpowiednim interwałem, jak samochód jest mocno modyfikowany dodatkowo zakładam wzmocniony pasek i tyle.

Pozdro

---------- Post added at 12:18 ---------- Previous post was at 12:16 ----------

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    6 koła to może by wyszło z fabrycznie nowym turbo no chyba, ze cinek nie wymienił wszystkich modyfikacji. Na upartego szukasz turbo używki/regenerowanego, kupujesz IC chinczyka jedziesz do cinka i suma sumarum wyjdzie połowę tego co napisałeś, a na wycięciu kata i środkowego jeszcze możesz zarobić Oczywiście wszystko pod warunkiem, ze przeniesienie napędu nie zmęczone, a rozrząd nie zbliża się do wymiany itp itd bo wtedy zaczynają się robić koszta dodatkowe...

Mnie interesuje inna sprawa: kopci mocno?

P.S Wie ktoś czy w CDTi 150KM też siedziało GT1749VB?
    Turbo było fabrycznie nowe, to akurat auto mojego dobrego kolegi także na częściach etc nikt nie oszczędzał - wszystko w oryginale etc.
    Auto nie kopci, dołem puści bąka (brak przepływki) górą jest lekki odkurz. Spokojnie można było ugrac jeszcze kilka PS niemniej założenie mówiło "bez dymu"

Pozdro

CDTI 150 ma turbo zintegrowane z kolektorem więc generalnie odpada.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    Ma byc zmieniony zgodnie z odpowiednim interwałem, jak samochód jest mocno modyfikowany dodatkowo zakładam wzmocniony pasek i tyle.

Pozdro
    jeszcze takie pytanie czysto techniczne. czy w tamim razie nie należy dla bezpieczeństwa zmniejszyc (po tak sporym przyroscie mocy/momentu) kilometrażu do wymiany rozrządu? Czy takie wzmocnione paski są ogólnie dostepne do takiego silnika 1.9 8v 116km? Czy na zamówienie?
    Macie wykres z hamowni przed zmianami?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Sam cinek napisał że nie było oszczędzania co dla mnie jest zrozumiałem przy robieniu auta, chytry dwa razy traci.

Nowe turbo ok 2000
    IC z orurowaniem 750-1000zł jeśli robi firma ok 1500zł
    Map 100-200zł
    Udrożnienie wydechu ?
    Strojenie 1200-1300zł

Daje nam to sumę blisko 5k przy czym nie każdy ma możliwość zrobić coś samemu.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    Sam cinek napisał że nie było oszczędzania co dla mnie jest zrozumiałem przy robieniu auta, chytry dwa razy traci.
    Przecież ja osobiście tez napisałem, że przy fabrycznie nowych gratach tyle może wyjść ale da się to zrobić taniej i wcale nie trzeba "dwa razy tracić" a zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w zawieszenie/ukł. hamulcowy czy cokolwiek innego podnoszącego bezpieczeństwo. Nawet jak by liczyć te 4,5kzł to za tyle żadnego sensownego swapu nie zrobimy, a tutaj mam idealny przykład tego, ze teoretycznie dużo gorsze w osiągach JTD 8V daje nam sporo możliwości i końcowe wyniki nie muszą być wcale dużo słabsze niż 16V po modach. Jak dla mnie mega udana modyfikacja po poprzednim stilo zrobionym przez cinka na 170+ koni myślałem, że to już powoli kres możliwości 8v 115km a tu mamy 183KM i w dodatku miarę bezdymny soft

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    jeszcze takie pytanie czysto techniczne. czy w tamim razie nie należy dla bezpieczeństwa zmniejszyc (po tak sporym przyroscie mocy/momentu) kilometrażu do wymiany rozrządu? Czy takie wzmocnione paski są ogólnie dostepne do takiego silnika 1.9 8v 116km? Czy na zamówienie?
    Macie wykres z hamowni przed zmianami?
    W modyfikowanym aucie uważam 60kkm / 3lata. Pasek mocny jest uzyty z innego modelu auta.
    Wykres mam tylko z modu na seryjnym osprzęcie na jakies 15x, hardcorowy soft na ori klamotach też był na 163ps jak pamiętam i 355nm. Seryjnie dawno temu to auto pokazało 127 i 290.

---------- Post added at 19:25 ---------- Previous post was at 19:24 ----------

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Przecież ja osobiście tez napisałem, że przy fabrycznie nowych gratach tyle może wyjść ale da się to zrobić taniej i wcale nie trzeba "dwa razy tracić" a zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w zawieszenie/ukł. hamulcowy czy cokolwiek innego podnoszącego bezpieczeństwo. Nawet jak by liczyć te 4,5kzł to za tyle żadnego sensownego swapu nie zrobimy, a tutaj mam idealny przykład tego, ze teoretycznie dużo gorsze w osiągach JTD 8V daje nam sporo możliwości i końcowe wyniki nie muszą być wcale dużo słabsze niż 16V po modach. Jak dla mnie mega udana modyfikacja po poprzednim stilo zrobionym przez cinka na 170+ koni myślałem, że to już powoli kres możliwości 8v 115km a tu mamy 183KM i w dodatku miarę bezdymny soft
    Różnica była w stanie/przebiegu motoru, tu było nowe turbo tam tania używka wątpliwej jakości...

Pozdro

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia