Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Zatarcie panewek w silnikach Twin Spark

viruskill
    Gość

Domyślnie

wlsokie motory sa luzno skladane dlatego biora jakies ilosci oleju ale to lepiej nie zacieraja sie tloki! przy ekstremalnych temperaturach i przeciazeniach ts znosi to dobrze bo jest luzno spasowany i nie zatrze go. kiedys nie bylo tak duzego problemu we wloskich motorach bo byly z lepszych materialow teraz sie wszystko zuzywa szybciej. np niektorzy do 2.0 16v wkladali waly od 2.0 8v i one juz sluzyly do konca motoru i niewazne jak byly pilowane po prostu robiono je z materialow pierwszej klasy! kiedys sprzedalem chlopakowi wal od 2.0 8v turbo do jego 2.0 16v gdzie jemu wal i panewki padaly co roku upalal na kjs teraz juz 3 albo 4 rok upala na wale od 2.0 8v i nic sie nie dzieje zero oznak zuzycia! wniosek jest prosty komercia

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał viruskill Zobacz post
    wlsokie motory sa luzno skladane dlatego biora jakies ilosci oleju ale to lepiej nie zacieraja sie tloki! przy ekstremalnych temperaturach i przeciazeniach ts znosi to dobrze bo jest luzno spasowany i nie zatrze go. kiedys nie bylo tak duzego problemu we wloskich motorach bo byly z lepszych materialow teraz sie wszystko zuzywa szybciej. np niektorzy do 2.0 16v wkladali waly od 2.0 8v i one juz sluzyly do konca motoru i niewazne jak byly pilowane po prostu robiono je z materialow pierwszej klasy! kiedys sprzedalem chlopakowi wal od 2.0 8v turbo do jego 2.0 16v gdzie jemu wal i panewki padaly co roku upalal na kjs teraz juz 3 albo 4 rok upala na wale od 2.0 8v i nic sie nie dzieje zero oznak zuzycia! wniosek jest prosty komercia
    To ciekawe co piszesz.
    Ale wydaje mi się że w naszych TS-ach uszkodzeniu ulegają panewki. Więc jeśli założę nawet super wytrzymały wał to panewki w dalszym ciągu mam kiepskie. Czyli wymiana wału nie powinna mieć wpływu na trwałość panewek. Chyba że to w pierwszej kolejności wymiar traci słaby wał i to dopiero jest przyczyną padnięcia panewki? Nie wiesz jak to jest? Zdiagnozowanie tego problemu ma zasadniczy wpływ na sposób usunięcia wady.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

No panewki raczej nie sa odpowiedzialne,bardziej wal korbowy.Przedewszystkim panewki stosowane w TS sa na bardzo długiej liscie zastosowan do wielu innych marek i modeli samochodow i co ciekawe obsluguja rowniez JTD.Gdyby wał był twardzszy trwalszy i wogole to bylaby to sporadyczna awaria.Niestety ale dorownuje jakosci walu korbowego z poloneza.Nic tylko wyjac przed awaria i zawiezc do warsztatu na utwardzenie i dopasowanie wymiaru albo wlozyc z starego TSa skoro nie mial tego problemu.Ponadto wg mnie potrafi miec czesto za slabe smarowanie.Albo nagar sie odklada i przytyka albo pompa za slaba

gajner
    Gość

Domyślnie

Witam ten temat jest dla mnie świeży ponieważ go niedawno przerabiałem.Wymiana panewek jak najbardziej ,ale też osiowanie bloku. Wał obracający się z uszkodzoną panewką "rozbija" na boki blok więc potrzebna też zrobić osiowanie bloku.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gajner Zobacz post
    Witam ten temat jest dla mnie świeży ponieważ go niedawno przerabiałem.Wymiana panewek jak najbardziej ,ale też osiowanie bloku. Wał obracający się z uszkodzoną panewką "rozbija" na boki blok więc potrzebna też zrobić osiowanie bloku.
    O.K.
    Tylko tak jak wcześniej pisałem dobrze byłoby znać winnego. Czyli to nie panewki są winne a słaby wał? Czy też tak jak piszesz pierwotną przyczyną jest mało wydajna pompa? Gdzie jest ten słaby punkt? Bo duzo się pisze o awarii panewek w TS-ach ale nikt nie podaje winnego.

viruskill
    Gość

Domyślnie

zatarcie jest ze wzgledu na slabe smarowanie przecieki powstaja cisnienia na walkach balansu, walkach rozrzadu i wał korbowodowy to wszystko to jest plastik a nie stal! powiem tak jak dawałem do robienia glowice od lanci dedry turbo, stary dziadzio co to robil powiedzial ze juz dawno takich glowic czy wałów nie robil ja sie pytam co w nich jest niezwyklego to wzial wal od lanci mojej bo dalem do sprawdzenia i wzial 2 waly z nowych samochodow chyba audi 1.8 turbo i cos jeszcze udezyl kluczem to te waly z nowych samochodow dawaly taki gluchy dzwiek a jak udezyl w wal od lanci to daly taki dzwiek jak dzwon. wziął sprawdzil i wszystko bylo idealne pomimo przebiegu ponad 200 000 km na wysilonym silniku i uwiezcie ja go nie oszczedzalem Drugi moj przyklad wiele lat temu mialem fiata crome 2.0 turbo abarth mial przelatane ok 400 000 km juz troche oleju pil i pewnego razu niefortunnie bylo zamalo oleju i w ostrym zakrecie zlapalo panewke wyrwalo z niej kompozyt dojechalem jeszcze 5 km do domu miska w dol lapy od korbowodow spuscilem srubokretem kompozyt odkleilem od walu papierkiem sciernym z olejem przetarlem nowe panewki poskladalem manometr do miezenia cisnienia wszystko ok i tak przejezdzilem nia nastepne 40 000 km i poszla na zlom nie z winy silnika a z winy mostku w ktory uderzylem! dzisiejszy np ts po takiej akcji z olejem nadawal by sie jedynie do rozebrania w mak i szlifu walu !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Kucz
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Jest: Renault Megane RS 225,Alfa Romeo 147 1,6 Ts 120 . Była Alfa Romeo 156 2,5 V6 24V

Domyślnie

Co do Twin Sparków to opinii będzie tyle ilu właścicieli. Ja co prawda osobiście ts nie miałem ale znam 2 osoby z których jedna miała 156 1,6 TS gdzie panewki szlag trafił przy 140 tyś natomiast druga jeździła 147 2,0 TS i była jego jedynym właścicielem dbała nie butowała na zimno i użytkowała z głową i w momencie sprzedaży auto mialo 160 tys ponad bez wymiany panewek więc chyba dbałość o silnik jest w tym przypadku bardzo ważna. Zresztą nie tylko w tym hehe katować na zimno nie wolno żadnego

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Na zbyt mi sie wydaje wkradla sie unifikacja i tak oto zmienia sie jedynie glowice i osprzet a "dol" silnika idzie ten sam do kilku modeli,przy czym przewidziano ze wytrzyma od-do i tyle a potem do roboty.Malo ludzi ma v6 ale po opiniach widac ze to lepiej wykonany silnik pod katem walu korbowego i smarowania.