Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: "supercar" prosto z Włoch :)

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Williamdrake - pytasz o to co do myślnika, czy po?
    Jeśli do - to jak napisałem wyżej, (i trafne uwagi bociana o 5-ciu miejscach)
    a jeśli chodzi o to "powolne starzenie" to dlatego, że linia GT jest - wg. mnie oczywiście - nie tylko piękna, ale i stonowana (a przez to niezwykle elegancka), ponadto moje auto ma klasyczny już silnik (z jego wszystkimi zaletami i wadami),

znowu naciągasz mnie na wynurzenia o... a to tylko auto

co ja wypisuję... przecież ona ma Duszę

Pozdrawiam

ps.
    ja czasami mam problem z opowiedziami na pytanie o model, mówię:
    - GT
    - tak, ale jaki... model?
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 17-10-2011 o 11:25

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    ps.
    ja czasami mam problem z opowiedziami na pytanie o model, mówię:
    - GT
    - tak, ale jaki... model?
    nie tylko ty
    na geometrii :
    pan - jakie auto
    ja - alfa
    pan - ale jaka
    ja- GT
    pan - ale jaka ?
    ja - no GT
    pan - no ale 145 156 czy jaki numer
    ja - no tylko GT
    pan - a to nie wiem

sam musiałem wskazać w katalogu

i kilka razy w sklepie tak samo ( koniecznie chcą numer jakiś )

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Dokładnie! Bardzo często zdarza się, że dopytują o model. Kiedyś ktoś uparcie wypytywał się mnie o oznaczenie literowe modelu. A o liczbę miejsc w coupe też się wszyscy spierają i dziwią, że GTtka rejestrowana jest na 5 osób. Ale nic dziwnego, że ludzie tak myślą, bo w internecie podobno można znaleźć mylące informacje na ten temat.

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (DE)
    Auto
    AR Tonale Intensa

Domyślnie

Williamdrake - pytasz o to co do myślnika, czy po?
    Po

a jeśli chodzi o to "powolne starzenie" to dlatego, że linia GT jest - wg. mnie oczywiście - nie tylko piękna, ale i stonowana (a przez to niezwykle elegancka)
    Już wszystko jasne. Zrozumiałem wcześniej, że pisząc "będzie się starzeć jak mało które auto" miałes na myśli szybki proces
    Aż się zdziwiłem-stąd to pytanie.
    Zgadzam się- taka klasyczna linia długo pozostanie "na czasie".

ponadto moje auto ma klasyczny już silnik (z jego wszystkimi zaletami i wadami)
    Wspaniałe serce- pasuje do GT jak żaden inny motor.
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-2010
    AR Tonale Intensa 2025-….

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    AR GT

Domyślnie

Nadal uważam, że istnieje - AR GT, i parę innych, zresztą producenci robią obecnie wszystko, aby tworzyć lub wypełniać nisze i nie dawać się szufladkować (choćby Audi)
    co do coupe - to auta dwudrzwiowe, od ilości drzwi mamy dodatkowy podział na sedany i kombi, który zaburzyło pojawienie się hatchbacków
    a liftbacki - mają podnoszoną klapę bagażnika razem z tylnią szybą, sedany bez - a hatchbacki znów wszystko psują bo nie są ani kombi ani lift, a do tego mają 2 (3 z tylnimi) albo 4 (5 z tylnimi) drzwi,

wprawdzie jestem zainteresowany, ale nie byłem na Wiki tylko zajżałem do kilku niemodnych już książek.
    Archi typ nadwozia nie jest określany przez liczbę drzwi, etc, tylko przez jego kształt.
    Myślę, że nawet na polskiej wikipedii uzyskasz odpowiedź na pytanie co jest co.

Masz rację, że producenci wypełniają nowe nisze - chociażby SUV nie istniejący jeszcze parę lat w tył, albo "uterenowione" wynalazki typu (audi) allroad, czy też w przypadku AR crosswagon.

Na ten temat można by pracę mgr napisać

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał discrimen Zobacz post
    Archi typ nadwozia nie jest określany przez liczbę drzwi, etc, tylko przez jego kształt.
    Myślę, że nawet na polskiej wikipedii uzyskasz odpowiedź na pytanie co jest co.
    (...)
    Na ten temat można by pracę mgr napisać
    Ciekawa wymiana pogladów, ale i tak do niczego nie doprowadzi - ponieważ ja wyraziłem swoje zdanie, w oparciu o (jak zawsze w takich przypadkach umowne) podziały i klasyfikacje zawarte m.in. w ksiażce Jacka Łęgiewicza "Poznajemy samochód" (WKIŁ, W-wa 2006) czy leksykonie techniki motoryzacyjnej, Ty swoje. Nie oczekuję przyznania racji, a i ja pozostanę przy swoim. W mojej opinii to czym jest GT, w sensie potrzeby jakiejś kategoryzacji jest bez znaczenia, co nie znaczy że nie mam zdania na ten temat.

Odpowiedziałem na post dlatego, że pierwsze słowa twojego o "czepianiu" wprost zaprzeczały temu co było dalej.

Jeśli mielibyśmy dokonywać klasyfikacji - co nie jest proste bez wczesniejszego uzgodnienia elementów definicji - i tak pewnie mielibyśmy czasami odmienne zdania, przykład - coupe Alfy,
    - Giulia GT od Bertone - klasyczne 2 drzwi, 4 miejsca (i nie 2+2), lekko skrócony tył i klapa bagażnika - bez szyby, jak w sedanie
    - Alfetta GT - klasyczne 2 drzwi, 4 miejsca, ściety tył (jak w hachbacku) i klapa bagażnika - z szybą,
    - Gtv od Pininfariny - klasyczne 2 drzwi, 2+2 (z tyłu można posadzić dzieci - ale raczej za karę), lekko skrócony tył i klapa bagażnika - bez szyby, jak w sedanie
    - GT od Bertone z 2003 - klasyczne 2 drzwi, 5 miejsc, lekko skrócony tył i klapa bagażnika z szybą, jak w liftbacku
    - Brera - hmmm... wg Alfy coupe, ale ja nie jestem przekonany... kształtem, jeśli juz ilością drzwi i układem 2+2, ale tu dzieci bym nie sadzał, nawet gdybym był sadystą

- a czym jest Mazda RX-8?

Napisałem to wszystko po to, żeby pokazać, że rzeczy nie zawsze są tym na co wygladają, albo tylko wydaje się nam że wygladają.

Osobiście mam też pewien dystans do Wiki - ponieważ zasada dokonywania w niej wpisów jest taka, nie inna, co nie zmienia faktu, że bywa pomocna.

Mój pogląd jest taki, że o rzeczach dobrze jest wyrobić własny pogląd, w oparciu o jak możliwie dużą ilośc dostępnych informacji - mogę też przyjąć czyjś, o ile go w pełni podzielam.

Na koniec wisienka na torcie, zerknąłem do dokumentu homologacyjnego... z jakiegoś powodu Alfa Romeo upiera się, że GT to coupe

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 18-10-2011 o 07:43

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (DE)
    Auto
    AR Tonale Intensa

Domyślnie

To by sie zalapało pod definicje coupe?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa-Romeo-Giulietta-Sprint-01.jpg
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	69.6 KB
ID:	36932   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa-Romeo-Giulietta-Sprint-02.jpg
Wyświetleń:	282
Rozmiar:	67.4 KB
ID:	36933  
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-2010
    AR Tonale Intensa 2025-….

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 3.0 v6 1998/01

Domyślnie

Zastanowiłem się troszkę na temat klasyfikacji samochodów. Doszedłem do wniosku że samochody (99,5%) można podzielić na dwie główne grupy hatchback (nieparzysta ilość drzwi) i sedan (parzysta). Wszystkie inne określenia powstały aby bardziej doprecyzować ich wygląd. Przecież nie można tak samo nazywać kombi, SUV-a, minivana i Hot hatch-a. Jednak musicie przyznać, że są do siebie podobne i w dzisiejszych czasach zaczynamy się mylić. Co do sedanów sprawa jest również prosta. Cabrio to przecież sedan bez dachu, pickup to sedan z otwartym na stałe bagażnikiem.
    Stworzenie hierarchicznej struktury ułatwia prowadzenie dyskusji czy dany model jest tym czy tym. Aby ułatwić klasyfikację i pokazać dlaczego tak często spieramy się, można dodać jeszcze jeden wyróżnik. Bardzo dobrym (tutaj niestety tylko w miarę) obiektywnym jest ilu brył składa się samochód. Wtedy otrzymany układ dwuwymiarowy który uzmysłowi dlaczego tak często nie wiemy jakiego typu to samochód.
    PS
    Jeżeli chodzi o coupé to uważam że to samochód sedan z dwu-bryłową konstrukcją.
    ruszczu Alfa 156 3.0 ...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    AR GT

Domyślnie

Archi
    z przyjemnością odpiszę na Twój post, niestety obecnie mam całkowity brak czasu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    AR GT

Domyślnie

Ruszczu, tak ze wszystkim jest, że w zależności od tego jakie doprecyzowanie przyjmiesz, takie wyniki uzyskasz.
    Z takiego bardzo ogólnego skasyfikowania uzyskujesz taki wynik, że SC, Corsa, Viper i Corvette to HB
    Stąd właśnie to doprecyzowanie.

Archi obydwaj interesujemy się w jakimś stopniu motoryzacją, dlatego też spotykamy się na tym forum i wymieniamy się spostrzeżeniami.
    Dawno bym ten temat olał, ale widzę, że interesuje Cie to

Po pierwsze jaka jest oficjlna definicja nadwozia coupe. Tutaj widzę, że nawet Polska Wiki daje radę:
    najczęściej dwubryłowe nadwozie zamknięte samochodu osobowego, posiadające dwoje drzwi i charakteryzujące się bardziej opływową i płaską stylistyką, niż inne typy nadwozia. Często, ze względu na nisko opadającą ku tyłowi linię dachu w środku jest mało miejsca, zwłaszcza dla pasażerów tylnej kanapy, jeśli takowa w ogóle jest w samochodzie.

Wytłuściłem informacje, które są kluczowe. To właśnie sprawia, że Corvette to coupe, a np Vectra to liftback.
    Dlatego też AR GT to coupe, a nie liftback. Mimo, że jak wspomniałeś, technicznie są to podobne nadwozia, to różnią się takimi smaczkami.
    W zasadzie nie robi się aut typu liftback 2 drzwiowych, bo takie nadwozie byłoby strasznie niepraktyczne.

Więc z podanych przez Ciebie i williamdrake, (musiałem się google images wspomagać, bo nie znałem tych aut):
    - to co pokazał williamdrake, to aerodynamiczne nadwozie, z nisko opadającym dachem - pełnowymiarowe coupe.
    - Giulia GT od Bertone - Tutaj o tyle trudny temat, że trzeba się odnieść do aut z epoki (stawiam na lata późne 60'te, wczesne 70'te). Myślę, że na tle epoki, to było sportowe nadwozie. Choć jak się patrzy na europejską motoryzację z tych lat, to uszy więdną jaka bida była.
    - Alfetta GT - straszny brzydal, jednak nadwozie dwubryłowe, powiedziałbym, że usportowione. Moim zdaniem bliżej mu do coupe, niż do liftback'a.
    - Gtv od Pininfariny - tutaj nie ma się co zastanawiać, coupe
    - GT od Bertone z 2003 - aerodynamiczne nadwozie, opadająco nisko tylna szyba - coupe, dlatego też 147 3dr jest HB
    - Brera - moim zdaniem wpisuje się w definicje coupe

To co napisałem pomoże odróżnić typowe przypadki, czasami auta posiadają cechy charakterystyczne różnych nadwozi, wtedy ile osób tyle opinii.