Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Temat: pomocy bo już świruję:(

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Napisz koniecznie, jak to naprawisz, bo to jest niecodzienne uszkodzenie i ja pierwszy raz spotykam się z czymś takim.

Łuki_lubin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Napisz koniecznie, jak to naprawisz, bo to jest niecodzienne uszkodzenie i ja pierwszy raz spotykam się z czymś takim.

no a jak można naprawiać..... zdejmuję rozrząd wraz z wszystkimi kołami na wale.... wyciągam stary uszczelniacz zakładam nowy nabijając go odpowiednim narzędziem.... zakładam koła dokręcając śrubę odpowiednim momentem ustawiam rozrząd auto zapala normalnie..... chyba inaczej nie mozna tego zrobić i moj mechanik robił tak samo za drugim jak i trzecim razem to byłem przy naprawie bo akurat przy okazji robiłem elektryke

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kowall85
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    AR 156 1.8 ts 2000r

Domyślnie

Nie masz przypadkiem zdjęcia tego uszkodzonego uszczelniacza a dokładnie chodzi mi o tą część która ma kontakt z wałem (bo o ile rozumiem to tam cieknie) ??

---------- Post added at 18:54 ---------- Previous post was at 18:46 ----------

jak wywija ci uszczelniacz na zewnątrz (tak zrozumiałem ) to jest taka możliwość jak pisał kolega JFC , pompa ci sie rozszczelniła i wali ciśnienie na stronę koła pasoewgo i zarazem uszczelniacza co skutkuje jego "wywinięciem" (widziałem coś takiego na własne oczy .Pozdrawiam i czekam na odp

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To chyba tylko to może być. Przecież normalnie jak cieknie to tylko sączy, a nie wywala jak z węża.
    Chyba jednak trzeba by zdemontować i sprawdzić tę pompę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Ja przed rozebraniem silnika sprawdził bym jakie ma ciśnienie oleju, może ciśnienie jest tak duże że wywala symering, jakiej marki masz te symeringi? jaki olej? czy symering jest prawoskrętny czy lewoskrętny?

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

[QUOTE=RafcioL27;693554 czy symering jest prawoskrętny czy lewoskrętny?[/QUOTE]

no to jest ciekawe ? trzydziesci lat bawie sie takimi rzeczami ,ale tego nie słyszałem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

A widzisz, trzydzieści lat się w to bawisz a podstaw nawet niewiesz, widocznie nawet niewiesz, że uszczelniacze takie jak na wał korbowy mają specjalne rowki które podczas obrotu wału odprowadzają olej w jednym kierunku, takzwane uszczelniacze kierunkowe i mamy lewoskrętne i prawoskrętne w zależności od strony montażu, bardzo dobre są firmy CORTECO. Posiada on dwie wargi uszczelniające i jest bardzo dobry.

syfon
    Gość

Domyślnie

RafcioL27
    Dokładnie tak jak piszesz. Mało tego istnieją silniki spalinowe które mają ,,lewe'' obroty. Więc tam zakłada się odwrotnie bo wyrzucałyby olej.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

dlatego mowie ,ze to ciekawe, bo kto którys raz z rzedu zakłada zly uszczelniacz

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał RafcioL27 Zobacz post
    Ja przed rozebraniem silnika sprawdził bym jakie ma ciśnienie oleju, może ciśnienie jest tak duże że wywala symering, jakiej marki masz te symeringi? jaki olej? czy symering jest prawoskrętny czy lewoskrętny?
    A co ma ciśnienie oleju na wale do wywalania simeringu?
    Simering jest po to, żeby uszczelnić koncówkę wału - tam nie ma żadnego ciśnienia.
    Ciśnienie takie może sie pojawić tylko w przypadku braku odpowietrzenia skrzyni korbowej silnika, a nasz kolega sprawdzał to i ma wszystko drożne.
    Specjalne rowki są - i owszem, ale nawet, gdyby były w niewłaściwym kierunku to i tak nie wywalałoby oleju jak z węża.
    Przypuszczam nawet, że wtedy też nie byłoby żadnego wycieku.
    Przyczyna kłopotów na pewno nie leży w kierunku rowków.
    Poczekajmy na informacje po gruntownym przeglądzie pompy.