Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: chip w alfie 147 z 150 konnym silnikiem

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

W nasze gt1749 mozna spokojnie dmuchnąć 1,55 bar i nic nie klęknie.

Opcje słabszych i mocniejszych sprzęgieł ?? Do 420Nm ,a nawet więcej ?? Ciekawa sprawa. To jakieś składaki? Wiem ,że dobrać coś seryjnego nie da rady,a jesli macie na mysli to osławione sprzęgło ze stilo ,to już teraz mówię : dajcie sobie spokój. Mocniejszy dół i + 400Nm,a sprzęgło po niedalekim czasie powie do widzenia, przez wzgląd na zbyt słabą siłę docisku.No chyba ,że Cinek jakoś wzmacnia dociski,ale wiem ,że nasze tarcze 235mm nie pozwolą na więcej niż 450Nm przy customowym docisku ( słowa Radzikowskiego),a tarczy 240mm w żaden sposób nie zmieścimy.

Omen- te wtryski od 150 edc16 są tak samo wydajne jak nasze. 220km max jesli oczywiście zdrowe,a i to już będzie ostateczna granica. Info od Rogala.Dopiero 150,ale z modelu 159 są sporo wydajniejsze, tyle ,że koszt adaptacji ich wraz z szyną i pompą jest tragiczny ;(.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-11-2011 o 01:46

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

co do sprzęgła to lepiej zainwestować z sprzęgło sachs performance i masz murowaną drogę do 450nm i więcej.. bez zabawy i wysyłania do radzika.
    ja czekam na pomiar z hamowni znajomego z NL. Wrzucił szpere i turbo od 2.4 20v auto juz jezdzi ale brak czasu na hamownie..

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Radzikowski to była dla mnie jedyna szansa,ale też nie twierdzę ,że to super patent.Najlepsze rozwiązanie to coś niecustomowego.Czytałem różne informacje na temat tego sachsa.Więcej pochlebnych jak złych,z tym ,że nie widziałem jeszcze wykresu na poziomie chociaż 430Nm w naszych 1,9 16v ( choćfakt ,że na tyle to nie mamy paliwa), który by pochodził z jakiejś np machy tylko same inercje.Mozliwe ,że ten sachs to jednak dobre rozwiązanie.

Myslę, że to może ciebie zaciekawić,z tym ,że to 8v:

http://www.alfaowner.com/Forum/tunin...159-turbo.html

2056vk to najlepsza opcja ,ale dużo problemów z aplikacją.

Czy ten Twój znajomy nie ma nicu przypadkiem Notfast ??
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-11-2011 o 14:24

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

jesteś w stanie powiedzieć czy pompa olejowa da rade przy sprężarce od 2.4 20v ? czy trzeba będzię kombinować z nową pompa ? wydatniejsza ?

to Ciebie zainteresuje
    http://www.alfaforum.nl/forum/showth...ormance/page10

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Miałem to turbo w zamierzeniach montazu,ale Rogal skutecznie mnie odstraszył.Po pierwsze problem z kolektorem.Są osoby ,które twierdzą ,że mozna na starym kolektorze tyle ,że przerobić go i ok.Na zywo miałem zdjęte turbo swoje i pasowaliśmy,ogólnie porazka i moim zdaniem i nie tylko moim potrzebny nowy kolektor,tymbardziej przy konkretniejszym doładowaniu i temperaturze w układzie.Rogal twierdzi ,że pompa da radę,tyle ,że trzeba przerabiać doprowadzenie oleju .Ogólnie rzeźba,choc opłacalna bo te turbo ( nie mylić z kkk) znosi spokojnie 2,3 bar doładowania ,a to już coś.Moja hybryda jest w stanie dać niby bezpieczne 2,0 bar,choć to taki wynalazek na dzień dzisiejszy i nie wiadomo jak to będzie pracowało po większym przebiegu.

Tak czy siak,by sięgnąć doładowania chociazby 1,85 bar potrzebujemy duzo więcej paliwa.Teoretycznie przy takim doładowaniu i wystarczającej ilości ON jest do uzyskania ponad 230Km.2,0 bary i więcej to już dla mocy w okolicach 250km,tyle tylko ,że dla 230 km potrzeba ciś .reil na poziomie 1750,także granica 250km nie do złamania bez grubej kabzy.Pocieszające,że i dół silnika i głowica pozwolą nawet na więcej.

Dzięki za link.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-11-2011 o 14:42

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

kolektor to nie problem.. można dobrze przerobić ten co mamy.

2.3 bara ciekawe co na to powie dół silnika.

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Według Rogala,dół zniesie pod 500Nm,a takiego momentu nie da rady uzyskać w żaden sposób.

Trzeba też pamiętać ,że moc to nie tylko doładowanie.Cieszyłbym się gdybym mógł zapompować 1,9 bar.To by mi zupełnie wystarczało w jednostce 1,9.Płaskie 420Nm od 2200 do 4000 ,do tego moc pod 4600 i jest kozak.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-11-2011 o 14:57

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    W nasze gt1749 mozna spokojnie dmuchnąć 1,55 bar i nic nie klęknie.
    To jest raczej wartość maksymalna. Później to loteria bo nikt w aucie nie ma nowego Tubra.

Cytat Napisał omen Zobacz post
    te wtryski od 150 edc16 są tak samo wydajne jak nasze. 220km max jesli oczywiście zdrowe,a i to już będzie ostateczna granica. Info od Rogala.Dopiero 150,ale z modelu 159 są sporo wydajniejsze, tyle ,że koszt adaptacji ich wraz z szyną i pompą jest tragiczny ;(.
    Wtryski ze 150 tki, zmieniasz szynę reilową i w czym problem ? Nie widzę tutaj potrzeby adaptacji nic z 159...

Miałem to turbo w zamierzeniach montazu,ale Rogal skutecznie mnie odstraszył.Po pierwsze problem z kolektorem.Są osoby ,które twierdzą ,że mozna na starym kolektorze tyle ,że przerobić go i ok.Na zywo miałem zdjęte turbo swoje i pasowaliśmy,ogólnie porazka i moim zdaniem i nie tylko moim potrzebny nowy kolektor,tymbardziej przy konkretniejszym doładowaniu i temperaturze w układzie.
    Kolejna bzdura, następna osoba ci piszę że da się na seryjnym kolektorze to powiesić tylko potrzeba przeróbek obecnego kolektora.

Czasami mam wrażenie że trochę ślepo w tego Rogala jesteś zapatrzony.
    Pocieszające,że i dół silnika i głowica pozwolą nawet na więcej.
    Nikt tego jeszcze nie sprawdził więc nie wiesz.

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

Znawcą nie jestem,co widziałem to tak opisuję.Może i zapatrzony,fakt ,że w Pl poza nim i Cinkiem ludzie nie interesują się włoszczyzną.Wiem ,że Rogal zna ten silnik dobrze.Wkładał go d orajdówki na litewskie wyścigi długodystansowe ( user Bany w nich startował) i wie ,że dużo tem motor zniesie.Ogólnie co firma to inna szkoła i dobrze,bo są rózne rozwiązania.Żeby tylko jeszcze były one dostepne no i w miarę przetestowane,bo błądzenie w niepewności jet średnio przyjemne.

Odnosnie głowicy: MR Motors robili doświadczenia z przepływami.Niby jest bardzo podatna na więcej powietrza.

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    Wtryski ze 150 tki, zmieniasz szynę reilową i w czym problem ? Nie widzę tutaj potrzeby adaptacji nic z 159...
    Tak tylko kto to nam zakoduje i jak to skomunikować z pompą wysokiego cisnienia|?

Nie jestem znawcą i dużo nie wiem, ale rozmawiałem z tunerem o wielu mozliwościach i jeśli osoba ,która wie jak kodować wtryski od np bmw 123d (2,0 tt),wtryski najnowszej generacji,mówi mi ,że cięzka sprawa, i że lepiej kombinowaćz całym układem,to ja mu wierze.Powtarzam jednak,ja się nie znam.Jesli jest prostszy sposób, w miarę pewny,to bardzo chętnie zostanę królikiem doświadczalnym.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 01-11-2011 o 15:27

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

a może zrobić transformacje ecu EDC16C39 od 159 2.4 20v do naszych alf wraz z adaptacją wiązek itd ? Myślę, że w tej chwili byłaby to najlepsza rada na moce powyżej 220KM..
    z tego co mi wiadomo to cinek właśnie robi coś takiego w swoim punto.
    wtedy, nie powinno być problemów z wtryskami i pompą
    to tak na moje rozumowanie, ale młody jestem i nie doświadczony więc mogę się mylić..