No tak właśnie myślałem że to jakieś nieporozumienie![]()
No tak właśnie myślałem że to jakieś nieporozumienie![]()
motor sports can be expressed in one single letter///M
korzystałem z informacji publikowanej na stronie:
http://www2.alfaromeo.pl/dna/
Zauważcie proszę, że po wejściu w zakładce "zobacz więcej" pojawia się informacja nt działania DNA. I tak w podpunkcie "system zawieszenia" jest napisane:
- ustawienia aktywnego systemu zawieszenia dostosowują się do wybranego trybu DNA. Np. w trybie DYNAMIC zawieszenie staje się sztywniejsze, poprawiając skuteczność prowadzenia.
Więc wracając do mojej wypowiedzi - system DNA pozwala na dopasowanie charakteru pojazdu, w tym zawieszenia. Oczywiście nie obniży nam auta o 15 mm, ale wpływ na jazdę po zakrętach na pewno ma (takie też są moje osobiste odczucia).
czytaj uważnie
ubezpieczenie drogie liczą jak za merca![]()
Pozdr
DNA wpływa na twardość zawieszenia ale tylko w Mito w wersji QV z zakupioną opcją "dynamic suspension" . Wtedy samochód jest bardziej komfortowy w Normal i twardy w Dynamic gdyż wyposażony jest w amortyzatory o zmiennym tłumieniu. Ciekawe dlaczego nie zastosowali tego bajeru w Giulietcie ....
U żony w MiTo (distinctive) czuć wyraźnie że zawieszenie robi się sztywne i każda nierówność trzęsie samochodem. Mam tez podobny bajer w Insignii ale tam mniej to można wyczuc bo opel z załozenia ma twarde zawieszenie. Ale na 100% zawieszenie jest twardsze w MiTo po wybraniu Dynamic. Więc co, to jest jakas ukryta opcja? Albo montowali z silnikami 155KM?
W Julce w zawieszeniu różnicy nie czuć - stad też moje zdziwienie że DNA różni sie w od tego w MiTo
No bo w Julce nic się w zawieszeniu w trybie "Dynamic" nie zmienia.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Wiem, stąd też tak jak napisałem wcześniej moje zdziwienie że DNA różni się w stosunku do tego w MiTo. Koledzy którzy piszą wyżej odczuwają różnice bez względu na wersje z tego co rozumiem. A pojawiła się tez opinia ze w taką opcje można było wyposażyć MiTo w wersji QV. Stąd trochę zamieszanie![]()
To efekt placebo. W wersji distinctive 155 KM nie ma aktywnego zawieszenia. Łatwo to poznasz po tym że:
a) nie ma kabli idących do amortyzatorów odpowiadających za zasilanie elektrozaworów na nich.
b) w bagażniku po stronie kierowcy pod wykładziną nie ma centralki odpowiadającej za sterowanie (za to dobre miejsce na zamontowanie centralki aftermarketowych czujników cofania)
c) wystarczy podpiąć alfaobd czy też Fiat examinera i sprawdzić obecność i ustawienia ww centralki.
d) (z przymrużeniem oka) nie dopłaciłeś do wersji kilka tys PLN. No chyba że to faktycznie jakiś "odrzut z eksportu".
Opcja dostępna za dopłatą jest jedynie w QV. Zresztą jak sami inżynierowie FAG twierdzą zastosowane w fabrycznych amorach sprężyny dają 80% efektu zawieszenia aktywnego za 20% kosztów- twardość amortyzatora jest inna przy szybkich drganiach na dziurach a inna przy przechyłach w zakrętach itp.
Może mylisz twardość zawieszenia z utwardzaniem się układu kierowniczego. To faktycznie daje inne poczucie prowadzenia auta i może być mylące.
Ja napiszę o silniku 78 KM 16V (nie mylić z ośmiozaworówką sprzedawaną obecnie o tej samej mocy).
Jak już wielokrotnie tutaj padło jest to "nominalnie" silnik 95 KM z grnde punto, lanci (czy też w innej odmianie 90 KM w bravo z podniesionym momentem na dole), redukcja mocy zrobiona jest powyżej 5 tys obr/min gdy przymyka się przepustnica. Do 5 tys jeździ tak samo jak "pierwowzór"jeśli więc małżonka nie kręci wysoko to nie zauważy różnicy.
Bez turbo bez MA, podatny na gazowanie, hydrauliczne kasowniki luzu zaworowego (w przeciwieństwie do regulowanych płytkami 8V), skrzynia 6-tka, serwis można zrobić wszędzie. Niestety brak SS.
DNA przydatne w mieście zarówno w kontekście lekkości układu kierowniczego jak i działania pedału gazu- w trybie N dobre do jazdy w korkach (mała czułość na niskich obrotach).
Wady: jak w każdym 3d duże drzwi, prześwit auta (choć nie tyle wynika on z wysokości samego zawieszenia co plastikowych listw pod zderzakiem. Na twardość nie narzekam, bardzo mi to odpowiada choć przy kontaktach z krawężnikami itp profil opon mógłby być wyższy
Ostatnio edytowane przez metan ; 03-11-2011 o 12:42