Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Temat: [155] płyny do 155ki

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Zun
    Cytat Napisał Lesio
    Zun czemu uważasz ze Tutela jest kiepskiej jakości ? Skoro Alfa go zaleca to chyba można go spokojnie używać. :?
    Niechodzi o sama Tutele tylko rodzaj oleju - nad mineralnym to sie kolega za duzo nie popracuje. Proponuje poprzegladac troche tabele , czy to ma byc hipol , tutela czy shell to mineral ma podobne parametry - czyli kiepskie Zalecany arczej do ukladow dzialajacych w lagodnych warunkach. Ja jezdze bardziej ostro , wlewam lepszy .

Pozatym z tymi zalecanymi olejami to prosze was - nie dajcie sie zwariowac - to tylko i wylacznie marketing. Mercedes zaleca Mobil a na pierwsyz montaz leje shella , VW zaleca Castrola bodajże , na pierwszy montaz leje Fuchsa , i tak mozna wymieniac i wymieniac ..... To jeden wielki business - nigdy nie kieruje sie tym co zaleca producent (jesli chodzi o marke ) tylko parametrami oleju i ew. jego ceną. Dlatego placenie 29 pln za taki olej to dla mnie smiech na sali To wychodzi wiecej niz za ATF
    kazdy producent zaleca marke w ktorej ma udzialy lub z nimi wspolpracuje.pisanie ze mineralny plyn (DEXRON II) jest kiepskiej jakosci,ze do ostrej jazdy nie nadaje sie...to delikatnie mowiac demagogia i bzdura w czystej postaci.taki zaleca AR i tak ma byc.wystarczy wymieniac odpowiednio czesto.smiechem na sali nazwal nazwal bym raczej podejscie kolegi ZUN.ktory wie wszystko lepiej nawet od konstroktorow auta.pozdrawiam.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Zun
    Jesli chodzi o wiedze - wiesz jak dziala silnik , jak pracuje zawieszenie , jak dziala uklad kierowniczy , uklad hamulcowy ? Moja zona nie wie , jezdzi autem , ale nie powiem zeby byla dobrym kierowca Moze jestem staroswiecki ale uwazam , ze jak chcesz byc dobrym kierowca i chcesz zeby twoje auto (szczegolnie alfa) jezdzilo dobrze to warto co nieco wiedziec. A moze to moje zboczenie zawodowe. Tak czy siak kolega zadal pytanie a ja staralem sie mu odpwoiedziec , wiec nie na miejscu jest tu twoje czepialstwo. Ja sie Ciebie czepilem , bo uznalem ze twoj post kompletnie nic nie wnosi , a tego chyba nikt nie lubi na forach. Tyle
    raczej nie mam zamiaru licytowac sie z toba co do doswiadczenia i znajomosci mechaniki...powiem tylko ze esperymenty co do tego jaki olej itp itd WLASNIE W ALFIE nie koncza sie dobrze.pojezdzisz to sie przekonasz :uszy: czy ja chce byc dobrym kierowca pytasz :|?: hmm zblizam sie do drugiego miliona km ktore przejechalem....ty pewnie wiele wiecej ;|/poza tym staram pomoc jesli potrafie i mysle ze kilku kolegom pomoglem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    kazdy producent zaleca marke w ktorej ma udzialy lub z nimi wspolpracuje.pisanie ze mineralny plyn (DEXRON II) jest kiepskiej jakosci,ze do ostrej jazdy nie nadaje sie...to delikatnie mowiac demagogia i bzdura w czystej postaci.taki zaleca AR i tak ma byc.wystarczy wymieniac odpowiednio czesto.smiechem na sali nazwal nazwal bym raczej podejscie kolegi ZUN.ktory wie wszystko lepiej nawet od konstroktorow auta.pozdrawiam.
    Spuśc cisnienie
    Najpierw przeczytaj dokladnie . Pisalem o mineralnym do skrzyni manualnej , nie o DEXRONIE II . Nastepna sprawa - kazdy producent zaleca taka marke jaka sie jej najlepiej oplaca. Zaleca Tutele i inne tego typu , co wcale nie oznacza ze jest najlepsza. Bo to dopiero jest demagogia Niech Pan zerknie w tabele parametrow i wtedy mozemy porozmawiac co jest dobre a co nie. Pozatem producent zalecal to lat temu kilkanascie , a co zaleca teraz ?? Patrzałeś w nowe serwisówki ?? Producent zmienia swoje zalecenia w miare upływu lat - jest to naturalne , technologia sie zmienia . Wiec jesli chcesz podawac zalecenia producenta to przynajmniej podawaj aktualne. Ciśnieniujesz sie nie wiaodmoz z jakiego powodu - chyba ze dobrym powodem jest taki , ze ktos zwroci uwage na to , iz nic nie wnosisz do tematu , oprocz upuszczania swego cisneinia. Ja nie wiem nic lepiej od konstruktorow , ja tylko czasami przekazuje to co konstruktorzy przekazuja odpowiednim dzialom i pozniej trafia to do serwisow . Skad wiec stwierdzenie ze wiem lepiej od nich ? Bop podzielilem sie tu z wami wiedza , ktora zostala mi przekazana poniekad przez wlasnie tych konstruktorow (posrednio oczywiscie ) . Moim zdaniem to wyglada tak :

Zwrocilem Ci uwage bo wprowadzasz kolege w blad przekrecajac nazwy , masz do niego pretensje , ze czegos nie rozumie , a wyglada n ato ze rozumie mneijw iecej tyle co ty (przeczytac to co na kartce tez umie , szczegolnie ze sam ja tu wkleil) i zaczynasz sie pieklic i mnie obrazac bo raczylem Ci zwrocic uwage dobre

Nie chcialem sie licytowac wiedza i doswiadczeniem , bo to moge miec mneisjze od 90 % uzytkownikow tego forum - zastsowoalem tylko pewne porownanie po to , by Ci cos uzmyslwoic , ze warto wiedziec o czym sie mowi - szczegolnie ejsli chce sie kogos pouczac lub moim zdaniem chce sie dobrze uzytkowac smaochods i przy okazji nie byc na kazdym kroku robionym w balona. Nie mialem ani razu zamiaru Ciebie obrazic (jak widze w odroznieniu od Ciebie) tylko i wylacznie prostowac to co mowisz i spuscic cisnienie jakie genrujesz

pozdrawiam

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

lesio wyluzuj. każdy ma troche racji. tak samo jest z myciem auta, każdy to robi na swój sposób, ale nikt sie nie bedzie kłócił jaki jest najlepszy. co do płynów tabelka z Alfy jakby nie patrząc wisi na niej już ponad 10 latek, a co chwila pojawiają się nowe technologie również w kategorii płynów eksploatacyjnych.

lubie rozpieszczać moją alfę i chętnie zaleje najlepszy płyn jaki jest, niekoniecznie rekomendowany przez Alfę 10 lat temu
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70